Ton, ton, gravi-ton!
Posted by Arca lui Goe pe martie 10, 2023
Cu câteva „notabile” excepții (șopârle), dar și acelea majoritar trecute cu vederea sau scăpate din vedere de către neatentul cititor-observator, pe cuprinsul pre-lungului foileton referitor la veșnica prăbușire, nu am prea făcut altceva decât o repetare, spre clarificare, a clișeelor interpretative obișnuite, adresate publicului larg si neavizat, despre teoriile științifice care tratează problema gravitației. N-am nici cea mai vagă idee dacă această recapitulare per se, a atins sau a interesat în fond pe cineva, dacă a lămurit pe vreunul dintre cei constatați în statistica vizitatorilor Arcei lui Goe, sau dacă a reușit să pună pe cineva pe gânduri (fel de fel), să entuziasmeze sau dimpotrivă să intimideze pe cineva în a-si cultiva un model personal referitor la ce si cum stă treaba cu gravitația (si derivatele ei), gravitația fiind (nu-i așa?) cam totul pe lume, un soi de Dumnezeu al universului… fizic (una cu timpul, spațiul si materia). Si… n-am idee despre eventualele efecte ale poliloghiei arcagoeologice pe tema veșnicei prăbușiri, pentru că reactivitatea a fost în fapt mult mai redusă decât alte dăți pe alte teme. Practic în afara Smar(t)andei, din câte-mi amintesc momentan, nu cred să mai fi produs cineva vreo remarcă notabilă la obiect, ceea ce, într-unul sau poate chiar mai multe (3) feluri, era/este cumva normal, firesc, previzibil.
Scopul foiletonului era acela de a crea baza si contextul potrivite unei eventuale abordări mai extravagante a lucrurilor rămase enigmatice sau contradictorii în legătură cu gravitația, adică neclare nu doar pentru profanii neștiutori de fizică, ci chiar si pentru savanții care încearcă felurite subterfugii pentru a împăca varza (mecanica cuantică) cu capra (teoria relativității). Despre lucrurile pe care nu le știu nici savanții om putea vorbi mai liber si cu mai multă dezinvoltură si noi profanii, că n-o fi foc (si potop). Dar asta cu condiția să nu spunem prostii prea mari în legătură cu lucrurile pe care savanții le (cam) știu si pe care înadins le-am inclus, în mare, prin pritocire, în foiletonul veșnicei prăbușiri. Cum-ne-cum, scopul foiletonului are acoperire în proză (a se revedea materia din urmă)… așa ca puteam visa mai departe…
Acestea fiind zise, cred că putem declara deschise carnavalul si serbările științifico-fantastice pe seama relației profanului cu veșnica prăbușire, dincolo de limitele cunoașterii științifice a „fenomenului”. In drumul către pânzele albe am putea începe teoretic de oriunde, pentru a ne teleporta mai apoi de colo-colo, în timp si spațiu, inclusiv dincolo de limitele universului observabil (așadar si în găuri negre, dincolo de orizontul evenimentelor), sau oriunde altundeva ne-o cere-o imaginația sau inspirația (literară în proze scurte si medii) pe tema dată. Totuși pentru a evita blocajul primului pas, propunem ca puncte de start facultative, imaginile de mai jos. Prima ilustrează felul în care se modifica frecvența unei raze de lumină care circulă, în context gravitational, de la o sursă la o țintă (ambele obiecte serioase, cu masă). In a doua poză sunt redate traiectoriile unor raze de lumina emise dintr-un punct aflat în vecinătatea unei găuri negre. A treia poză, cea mișcătoare, sugerează felul în care oscilează un grup de corpuri aflate ele între ele în echilibru gravitational, ca urmare a unor unde gravitaționale venite (aiurea) din univers. Cu siguranță că orice alte pârleazuri sau porți de intrare în problemă sunt la fel de valide așa că lista rămâne deschisă inspiraților monumentale de moment.



Update: Niște proze ușurele, dar poze foarte grele !!! 🙂 Maieutica se amâna sine die până la calendele grecești, fondul de premiere reportându-se pentru ex-tragerea viitoare a unui nou episod, dedicat gravitațientropiei biruitoare în real si virtual. Vivat! 🙂
Arca lui Goe said
Aparent fără nicio legătură cu cele menționate on topic, as aminti aici că multora li se poate părea banal de simplă pătrunderea într-o gaură neagră. In realitate este groaznic de complicat si poate dura o veșnicie, atunci când nu-i pur si simplu imposibil. Impresia generală este aceea că găurile negre, cu formidabila lor gravitație, ar atrage si înghiți imediat orice nefericită entitate (inclusiv lumina) care s-ar aventura în proximitatea respectivei găuri negre… ceea ce nu-i tocmai așa. Ba nu este chiar deloc așa… Un corp aflat în afara orizontului evenimentelor, care nu se deplasează absolut frontal, fix către centrul găurii negre (singularitatea din centrul sferei formata de orizontul evenimentelor), are toate șansele de a intra pe o orbită cvasi-stabilă în jurul găurii negre, în exteriorul acesteia, la o oarecare distanță de orizontul evenimentelor, unde se va mișcă cu viteze foarte mari, care-i vor altera dramatic ritmul timpului în raport cu restul universului. Corpul cu pricina va orbita miliarde de ani pe orbita sa, prăbușindu-se extrem de lent insure orizontul evenimentelor, moment în care va atinge viteza luminii, încetând spontan să mai resimtă trecerea timpului si să mai perceapă existența acestei noțiuni. In cruda realitate nici chiar în cazul în care un corp s-ar afla initial pe o traiectorie rectiline, fix către centrul găurii negre, tot nu ar reuși mare brânză, întrucât nu va fi capabil să-si păstreze această traiectorie. Găurile negre sunt corpuri care se rotesc în jurul propriei axe, iar această rotire are darul de a con-torsiona spațiul din jur, ca un vortex, alterând astfel traiectoriile corpurilor care se apropie, punând-le astfel pe orbită si amânau-le pentru multă vreme prăbușirea înspre orizontul evenimentelor… Mai ușor ii va fi lui Djokovic să intre nevaccinat in America cu racheta sa, decât îi va fi un cosmonaut oarecare să intre cu racheta sa într-o gaură neagră.
ApreciazăApreciază
Arca lui Goe said
Știai că așa cum există Graviton exista si… Gravitino? (nu, serios acuma)
…Neutron, Neutrino,
… …Foton, Fotino !
ApreciazăApreciază
Oana said
Un like hotărât pentru melodie! Extra – mi-a plăcut mult!
Gânduri bune pentru dumneavoastră, cu drag!
ApreciazăApreciază
Arca lui Goe said
Un mulțumesc hotărât pentru gândurile bune, cu drag. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Arca lui Goe said
Niște proze ușurele, dar poze foarte grele !!! 🙂
Maieutica se amâna sine die până la calendele grecești, fondul de premiere reportându-se pentru ex-tragerea viitoare a unui episod nou dedicat gravitațientropiei biruitoare în real si virtual. Vivat. 🙂
ApreciazăApreciază
Smaranda said
Am văzut zilele trecute un documentar despre câmpul higgs și particula boson. Superb. Tot timpul cât am privit, am fost convinsă că între câmpul higgs și gravitație este o legătură. Dar poate îmi imaginez doar.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Arca lui Goe said
Așa începe totul: de la imaginație… In privința respectivă puteți fi relaxată, căci despre relația gravitației cu orice altceva, absolut toți umanii sunt în faza asta, a imaginatului. Până si nea Albert strălucitorul a tras targa pe uscat în ultimii 40 de ani ai vieții sale, ne mai făcând nimic notabil, în afară de a se irosi, tot imaginându-și obsesiv, cum ar putea unifica (din minte) gravitația cu orice altceva. Nu i-a ieșit. Nimic. 🙂
Din când în când, nea Albert mai cânta la vioară, în timp ce her Adolf picta, fiecare cu zădărniciile si hobby-urile lui. 🙂
ApreciazăApreciază
Suzana said
Nu e obligatoriu sa fie interesant si pe Arca ta, insa citisem o carte a lui Aurel Constantinescu – Severin (Confesiunea si viziunea unui om al Terrei)- (nu reusesc sa gasesc un link cu el… bizar…) cu niste pareri interesante despre forta electromagnetica si cea gravitationala. Intr-un capitol dedicat fortelor naturii, autorul spune:
… „eu cred ca forta adevarata de atractie dintre Soare si Pamant nu este forta de gravitatie ci forta electromagnetica”, impreuna cu mai multe considerente pornind de la aceasta idee.
O sa o recitesc, ca amintirile mele s-au estompat.
E o melodie deosebita intr-adevar, nu o stiam.
Seara buna!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Arca lui Goe said
Teoria gravitației electrice este… interesantă, doar că nu-i tocmai științifică, ci un pic pseudo-științifică… 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Arca lui Goe said
Ceea ce desigur că n-o face mai puțin captivantă… publicului 🙂
ApreciazăApreciază