(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Tenis Catpivus

Posted by Arca lui Goe pe aprilie 1, 2023

Cheia lecturii specifică zilei de azi se găsește într-o altă zi: AICI.

Te îmbraci frumos, te parfumezi si te duci la teatru. Intri în sală, te așezi, conformabil, la locul tău. Indicat pe bilet. Se sting luminile. Se ridică cortina. Privești spectacolul… si-ti place, te prinde, te captivează, nici nu-ti dai seama cum trece timpul, îți pare deja rău că o să se termine, că o să cadă cortina, că o să ieși si o să te întorci înapoi, în lumea cea cenușie. Căci da, viața bate filmul, dar nu bate teatrul. Soarta bate viața. Viața bate câmpii. Nimeni nu bate teatrul. Shakespear akbar. Nu știi sigur, dar presupui că totuși Piesa o să se termine. Cumva. Cândva. Înainte de miezul nopții, înainte de ultimul tramvai. O să ajungă la așteptatul deznodământ, în ultimul act, în ultimul tablou, desi… momentan totul e atât de complicat, intriga atât de sofisticată încât nu-ti poți imagina cum se va rezolva, drama, tragedia, comedia, cum se va ieși la lumină din situațiune. După o vreme însă începi să intri la fel de fel de idei, îți încolțește în minte un gând nebunesc: Si dacă n-o să se termine niciodată? Piesa. Poate că esti deja captiv într-o Piesă de teatru fără sfârșit.

Au trecut deja 6 ore de la primul gong… s-au întâmplat atâtea. Poate că ar trebui să te ridici pur si simplu în picioare si să pleci, să ieși discret, în stradă, la aer, să evadezi, să te evacuezi, să scapi, si să-ti vezi de treabă, de viața ta… de… problemele tale… de… Dar nu. N-ai cum. Piesa continuă si e palpitantă. Eroina tocmai a intrat în sala de nașteri, doctorul se giugiulește cu asistenta… Si apoi… Nu plecă nimeni… Nimeni din sală. Râdem, glumim, dar nu părăsim incinta… Probabil că ușile sunt încuiate… din prevedere… Si timpul trece… Trece drăguțul.

Actorii sunt alții, altă generație, si nici spectatorii nu par a fi aceiași… Unii dorm, alții au murit, alții s-au mumificat. Doamne cât timp să fi trecut? Câțiva ani! Maxim. Nu mai mult. După douăzeci de ani te uiți la ceas si ceasul îți arată alt secol, alt mileniu. Pe scena scăldată în lumina reflectoarelor continuă drama. Actorii își joaca cu naturalețe blazarea… Te resemnezi si tu si aștepți. Ceva. Orice. Nu se știe ce. Sfârșitul piesei? Un incendiu? Un cutremur? O molimă. Un război… Cine stie. Om trai si-om vedea.

Dar poate că totuși cea mai mare tragedie ar fi ca Piesa să se termine. Ar fi groaznic, înfricoșător… pentru că… pentru că este foarte posibil ca lumea de afară să nici nu mai existe. Să se fi epuizat. La urma urmei a avut destul timp să se sfârșească, să se încheie, să se digitizeze. Intre timp. Ce știi tu? Nu știi nimic. Poate că nici n-a existat vreodată așa ceva, lumea din afară. O altă lume. Aiurea. Teatrul e lumea. Aici te-ai născut.

Sfârșitul piesei ar însemna pur si simplu neantizarea. Condamnarea. Moartea. Sfârșitul. Dar, spre norocul tău, Piesa nu dă semne că s-ar apropia de vreun final, de vreun deznodământ. Curge. Totul curge. Panta rhei. Uite nici măcar la punctul culminat nu s-a ajuns. Abia acum urmează. Stai! Stai să vezi! Si tu… stai. Stai în sală, ascuns în întuneric, emoționat, înfricoșat, nepăsător, si… speri. Speri că poate totuși… nu se va termina. Va mai dura. Si… asta este totul.

In contextul zilei (având cu toate astea-n față de-a pururi ziua cea de azi), fără falsă lipsă a absenței de supliment de modestie în exces, as spune că tentativa noastră de proză scurtă, sugestiv intitulată „Tenis Catpivus”, este un mic eșec în materie de concizie. Nema concizia… Compunerea aici de față, este în mod categoric o proză scurtă mult prea lungă, în raport cu cerințele, cu aspirațiile si cu standardele recunoscute, iar varianta alternativă nucleară condensată gen, „viața este teatru” (trebuie să-ti joci rolul, bla, bla, bla)… n-ar fi mers nici ea fiind prea plată si lipsită de viață. A rezultat doar o schiță (luuuungă) în căutarea tonului, dar care nu, nu merge. Nu se lovește. Altceva, altceva, altceva, altceva…De fapt nici să te naști nu e ceva nou și nici să mori nu e ceva nou… Totuși cred că am găsit ceva. Uite, aici, se află proze cu adevărat scurte, ușor de citit si de priceput. Asta de exemplu ar putea fi chiar si pe înțelesul a-micului nostru Aldus Einstein: E ceva cu litere DCLV despre numere dar, cu toate astea, are si tâlc, si sonoritate… si de toate, în sensul tăcerii.

O interesanta poveste de 1 Aprilie a circulat prin China, care nu prea stie de gluma. Povestea este re-dată (si) AICI.

69 răspunsuri sa “Tenis Catpivus”

  1. Oana said

    Yeyyy! Acest text e mai pe înțeles(ul meu). Și e tare frumos… și bun prilej spre meditație. Și imbold. Îmi place. Eu vă mulțumesc!
    Zile frumoase!

    Apreciat de 1 persoană

    • Multumesc. Este o poveste de 1Aprilie, prin urmare pot sa va marturisesc, in gluma, ca tot despre gravitatzie este vorba. 😁

      Apreciat de 1 persoană

      • Oana said

        O fi… dar aici sunt nuanțe mai pe înțeles… sau cel puțin așa mi s-a părut mie 🙂.
        Oricum ar fi, sănătate și soare blând să aveți/să avem cu toții!

        Apreciat de 1 persoană

        • Si d-voastră așijderea, sănătate, senin, succese, suspans si soare fără suspin vă doresc. 🙂

          Urările d-voastră din finalul fiecărui comentariu îmi creează perpetuu un soi de neliniște. Imi dați mereu senzația că ne-am lua la revedere, că urmează să ne despărțim, pentru a bună bucată de vreme, că ați ajuns aici întâmplător, în grabă, si s-a nimerit să fie tocmai la timp pentru a ne mai vedea odată, pentru o ultimă îmbrățișare, pentru că tocmai urmează să plecam în calatorii la capătul lumii, fiecare la alt capăt. 🙂 Sper să nu-mi luați în nume de rău aceste zise, în nevinovata noastră conversație la cafea, de 1 Aprilie. Apropo, știați că… In acord cu tradiția arcagoeologică pe 1 Aprilie este ziua (de naștere) a d-lui Goe (proto-Popescu, 1 Aprilie 1900, toamna). Se acceptă urări. La multi ani tuturora! 🙂

          Apreciat de 1 persoană

          • Oana said

            O să vă fac o mărturisire. Și eu am observat acest ‘tipar’… nu mi-l explic, dar de când mi-ati atras atenția, nu mai folosesc asa des formula gând bun… Da, pare că ar fi un goodbye, în caz că… deși nu este. Nu e de natură a vă neliniști, dacă mi se întâmplă ceva și dispar brusc, va fi doar… viața ajunsă la final. Inopinat, cum se întâmplă adeseori cu oamenii. Altfel, n-am niciun gând de vreo despărțire, aici pe bloguri cu atât mai puțin. Cred că un psiholog ar putea găsi o interpretare…
            În cazul de față ma refeream la urarea unui weekend însorit!
            La mulți ani dumneavoastră și oricărui sărbătorit al zilei! Suntem, cumva, cu toții păcăliți de câte ceva în viața asta, asa încât…
            M-a topit formula asta… ‘soare fără suspin’. Mi-am și imaginat cum ar fi… ce blând și cald… o minune!
            Nu mai închei decât așa: 🌞🤗❤️

            Apreciat de 1 persoană

  2. Stil unic! said

    Superb! Textul este mai presus de orice. Felicitari!

    Apreciat de 2 persoane

    • Merci. Mie si muzica mi-a placut. 😎

      Apreciază

    • Ea: Dragul meu sunt gravidă. Ce-ai vrea să fie?
      El: 1 Aprilie.

      Apreciat de 2 persoane

      • Stil unic! said

        Eu cred ca Ea era gravida si in burtica avea un baietel.

        Apreciat de 2 persoane

        • … dacă n-or fi (fost) cumva gemeni… sau chiar tripleți (ca-n cazul protonului, gravid de quarcuri, cu sfântul duh). 🙂

          Apreciat de 1 persoană

          • Stil unic! said

            La tripleti m-am gândit adică la protonul gravid cu neuronul pentru un IQ de mare excepție. Genial nu glumă. Am să scriu o proză scurtă pe temă. Am să introduc în peisaj și gravitația dar numai după nașterea lor. Spațiul va fi 3D iar timpul infinit ceva gen pictura lui Dali în 8K.

            Apreciat de 1 persoană

          • Dacă n-as ști cât de lăudăroasă ești si de repede vărsătoare de promisiuni deșarte (numai bune de împlinit în universuri paralele, niciodată în cel ce ne este impus), aș zice că de-abia aștept să văd minunea de la Maglavit în proză olghiană, în termenii propuși în stilu-ti unic. Așa însă, pentru că (te) știu, deh, nu spun nimic. Eu m-am râs, n-am zis nimica. 🙂 Acuma e rândul tău.

            Apreciază

          • Stil unic! said

            Afară ger năprasnic, în casă frig. O banală zi de iarnă devine veselă la apariția primilor fulgi de nea. 8 copii se joacă în curte pe noroiul intepenit care sună ca o nucă găunoasă.
            Pisica Schrödinger, într-un colț lângă sobă își linge lăbuțele. Timpul suflă în niște lemne ude să aprindă nițel foc în sobă. Gravitația pregătește ligheanul cu apă caldă, săpunul, prosopul și cârpele de înfășat. Doctorul Boltzmann cu creierul și mintea Universului intra în casa Timpului Senior unde entropia creștea într-o zi cât alții într-un an, în intunericul beznă și îi cere acestuia să aprindă o lampă mai aproape de Termodinamica ca să o poată moși. Temodinamica în travaliu, atât vie cât și moartă de chinurile facerii, urlă de mama focului, numără până la trei și împinge. Contracțiile mari. Timpul, treispe-paispe pe la ușă, mormăia și se jelea. Legea atracției universale facea ca în acele momente de tensiune maximă soacra mare, Gravitația, să înalțe Universului un descântec cu o forță direct proporțională cu produsul inerției glasului și invers proporțională cu pătratul distanței dintre notele muzicale.

            Fugi deochi dintre ochi,

            Dintre gene și sprâncene,

            Din față, din corp și mână,

            Dintre craci, mațe și oase,

            Duceți-vă peste nouă mări și nouă țări……

            Deodată în liniștea deplină se aude Bin Bang, Bin Bang, Bin Bang. Fix ora 12 noaptea. Crește entropia găurii negre. Începe nașterea. Începe marea explozie. Apare Materia, Energia, Spațiul și Timpul Junior. Doctorul scoate 1,2,3, 4 copii.
            Disperat, Timpul Senior (care mai avea o droaie de puradei) exclamă:
            -Dom`doctor, mai bine stingem lampa.

            Se lumină de ziuă. Era o dimineață superbă de februarie. Razele blânde ale soarelui mângâia chipurile noilor născuți.

            – Bine, mah.
            – Ia uite ce copii frumoși ai
            – Ah, fericire, acum am 8 copii
            – Bă, ai 2 perechi de gemeni
            – Wow! 10 puradei!

            – Bă, ai 14 prunci cu totul. Bă, viața e o cauză nu un simplu efect. Bucură-te de ceea ce ai. Trebuie să vezi lumea cu un alți ochi iar pentru asta ai nevoie de o adevărată transformare interioară. Tot ce ai de făcut este să înveți lecțiile pe care ți le-a oferit trecutul și să faci tot ce îți stă în putință să ai prezentul la picioare și viitorul în propriile mâini.

            Zăpăcit de cap, de atâtea povețe și dus cu pluta de foame, Timpul experimentează și mai intens în fiecare zi dragostea ca pe o eliberare interioară și după 9 luni își duce Borțoasa din nou la spital cu un pântec și mai generos. După ce își lasă bagajul pe mâna medicului iese în curte și se pune pe cântat să nu își mai audă mațele chiorăind. La un moment dat o asistentă îl cheamă în interior.
            Timpul vine la sala de nașteri să vadă ce a i-a născut Termodinamica. Medicul care îl întâmpină este puțin cam supărat și se fâstacește când îi vorbește:
            – Dom’le, nu știu cum să vă spun, dar există o problemă!
            La care, Timpu’:
            – Să nu-mi spuneți că o murit Temodinamica!
            – Nu, dom’le! Problema e că a nascut 4 băieți un Proton, un Neutron, un Electron și un Neuron, dar aceștia sunt prea mici în greutate; au doar 0.250 g fiecare!…
            La care, Timpu’ răspunde:
            – Păi dom’ doftor, pai ce să faci?!?… Cât bagi, atâta scoți!…
            – Dom’le Doctor, nu știu cum să vă spun, dar ne-am gândit că ar fi cazul să ne oprim. Amu avem 14 odrasele, 16 guri de hrănit cu răbdări prăjite. Este cazul ca sunetul găurii negre să fie pus pe silentios.

            Morala Nu face din țânțar armăsar!

            Apreciat de 1 persoană

          • OL-GO – Talentul tău (dacă știi ce-i acela un tău), de a împleti frivolitatea stilului un-ic (dacă știi ce-i acela un ic), pelicular (cu efecte peculiare nete), cu eșantioane lexicale extrase aleatoriu, prin sondare la întâmplare, de prin adâncimile științelor fizicii, este admirabil, este sublim, am putea zice… întrucât nu lipsește cu desăvârșire… Dar! Ce este cu mult si cu mult mai grandios decât compunerea în sine, este gestul dezinvolt prin care a fost fătat acest text de/spre fătare cos/mică, întrucât denotă, îndrăzneală (în plină penurie de așa ceva), inconștientă bunăvoință, re-activitate, receptivitate (la critică) si dezinhibare incipientă. Meta-mesajul rezultat este (si el) admirabil, este sublim, am putea zice…

            Morala: Ca să priceapă iapa trebui să bați șaua utilizând codul Morse: TAN-GO

            Apreciază

          • P.S. M-am râs io, s-a râs si ea! Veselie pe hardughie:

            Arhimede dac-a vrut
            Să se scalde și-a văzut
            Că în apă scufundat
            Corpul lui s-a ușurat,
            Îl privește personal
            Și socot că-i imoral
            Să ne spună ce-a simțit.

            Apreciat de 1 persoană

  3. Stely said

    M-am dus la fata locului si timpului ,indicate de link, si dupa ce am trecut in revista pret de vreo ora si ceva tot ce era de citit, am aflat cheia zilei de azi in comparatie cu ziua de atunci. Cheia pentru mine este ca ,desi au trecut doar 5 anisori ,viata curge e adevarat,dar parca se duce mai repede la vale. Multe s-au schimbat si durerea(drama ) este ca nimic din ce a fost atunci (euforia, curajul, naivitatea , usurinta si disponibilitatea de scrie orice) nu mai e acum.😰 Posibil ca „piesa” cu „Stely” ca personaj, sa se apropie de sfarsit … As vrea sa o salvez dar nu pot.🤔
    P.S. Unele comentarii au interesante si amuzante ,mai ales conversatia cu neamtu tiganu , dar pentru nici unul dintre noi (cititori. spectatori si actori) nu mai e ce a fost. A, da , doar autorul „piesei” este la fel, ba chiar si mai mult. Dovada proza de azi.

    Apreciat de 2 persoane

    • @Stely – Ca replică de 1 Aprilie (replică de teatru scurt, radiofonic), cu micile sale accente de tragedie antică, ar merge… comentariul d-voastră. De fapt păreți a fi făcând un mare pas înainte, un pro-gres, ca o trezire, ca o iluminare, si care desigur că nu s-ar putea consuma fără tristeți, melancolii, dureri si poate dezamăgiri… Se zice că orice pas înainte e un șut în fund 🙂 (sau cam așa ceva)… Un astfel de eveniment apocaliptic, lasă loc mai apoi (după consumarea cumva a ispitelor pentru blazare, resemnare, renunțare, retragere…) pentru alt soi de acceptare si regăsire, a altui rol, a altei partituri… Inspirație, imaginație, optimism, pe toate vi le doresc si urez. Cu drag, al dv. dl. Goe.

      Apreciat de 1 persoană

      • Stely said

        Si nici sutul in fund nu-mi prieste. ☹

        Apreciază

        • @Stely – E deja 2 aprilie…. Imi pare bine că luați în glumă (adică în serios) punctul (a) al comentariului de la numărul 5, referitor la luna aprilie… mai încolo…

          Apreciază

        • Apreciază

          • Stely said

            Mda, mi-a placut. Asa cum mi-a placut si poemul scris de Smaranda&Arca lui Goe. Si tot asa de placut este stii ca exista cineva care se gandeste la tine. Nu-mi ramane decat sa multumesc pentru poem si video-clip.🤩
            P.S. Poate un pic mi-a trecut si tristetea … 🙂

            Apreciat de 1 persoană

          • Sunt cineva foarte original,
            Pentru bunici – un străbunic
            Și printr-un destin fără egal,
            Pentru mămici sunt un tătic.

            Mă consider foarte drăgălaș
            Nu sunt mascul, nici femelă,
            Fără să avut vreodată urmaș,
            Am răspunderea ca o tutelă.

            Eu sunt prietenos cu oamenii,
            Însă urăsc lumea în totalitate.
            Nu iubesc nimic, doar banii –
            Detest locuri de aur invadate.

            Existența-mi e binecuvântare,
            Însă vai de acel ce m-a văzut;
            În ciuda aparenței deloc clare
            Toată lumea mă dă cunoscut.

            Sunt cel mai mic dintre pitici,
            Dar am înălțimea foarte mare;
            Pipăi, alerg, mă joc cu cei mici
            Deși n-am mâini, nici picioare.

            Decât vântul sunt mai ușor,
            Sparg tot ce-mi iese în cale
            Chiar de sunt foarte iubitor,
            Nu cunosc ce-i dor și jale.

            Eu sunt de toate culorile:
            Sunt plat, gros și rotund.
            Am mirosul ce-l au florile
            Cu mucegai totul inund.

            Sunt ca ursul la fel de blănos,
            Pielea mea fină e o dulceață
            Și chiar dacă mai merg pe jos
            N-am făcut niciun pas în viață.

            Eu trec drept o ființă discretă,
            Sunt guraliv ca o călugăriță;
            Admiră toți a mea trompetă;
            Nu scot un cuvânt pe guriță.

            Sunt luat drept un cărturar,
            Deși pasc o cireadă de vite;
            Sunt un necioplit, un ordinar,
            Dar merg pe cărări cinstite.

            Sunt mai puternic ca un rege,
            Domnesc peste tot pământul
            Oricine urmează a mea lege,
            Vrea să-mi cunoască chipul.

            Adun la un loc mulți golani
            Am supuși și sunt un sclav,
            Însă comand peste suverani
            Din budoar și din conclav.

            Fără să am ochi vă privesc
            Deși sunt surd, eu aud tot,
            Pe urmele voastre pășesc
            Însă surprins să fiu nu pot.

            Eu mor și nasc pe moment
            Cu o existență nemuritoare
            Am: trecut, viitor și prezent
            Și imaginea … copleșitoare.

            Apreciază

          • Stely said

            O poezie ca o ghicitoare căreia deşi am încercat(nu prea mult 😛) sa-i aflu răspunsul nu am reuşit. Cineva dibaci trebuie sa-l stie . Şugubăţul poet anonim l-a lăsat pe cititor să dezlege …Enigma .
            însă căutarea mea pentru aflarea numele poetului m-a condus la alte scrieri foarte interesante si bine documnetate. Spre exemplu iată ce spune despre geniu , talent si inteligenta:

            „Nu există o eminență spirituală fără o atingere de nebunie. Geniul, chiar și talentul, nu există fără această originalitate înnăscută care atinge prea mult excentricitatea, pentru a nu continua cu alienarea. Cât de adevărată este fraza lui Aristotel: Geniul este o lungă răbdare.”

            Pentru cine este curios si cu rabdare ,mai multe aici :
            https://poetii-nostri.ro/anonim-geniul-si-nebunia-proza-id-1480/

            Apreciat de 1 persoană

    • Smaranda said

      Dna Stely nu fiți tristă. Căci din liniște se nasc capodopere.🙂

      Apreciat de 2 persoane

      • Stely said

        Multumesc pentru incurajare ,Smaranda . Dar tu , de exemplu, cate capodopere ai „nascut” cand ai fost trista, sau n-ai fost niciodata ?
        In tinerete, mai bine zis in studentie , eram plina de veselie . Unii ma admirau altii ma priveau cu invidie . Cum naiba se face , ziceau ei , ca tu nu esti niciodata trista? Acum imi dau seama ca asta a fost cauza pentru care nu am produs nici o capodopera in viata mea . 🙂
        Eu cred , totusi, ca se nasc capodopere daca ai chemare ( talent) staruinta ,multa munca , pricepere , liniste sufleteasca si rabdare.

        Apreciază

        • Cred că Smaranda a sugerat, ca sursa potențială a unor gesturi artistice, liniștea, iar nu tristețea. Probabil ca ați făcut o asociere involuntară de idei, gândindu-vă că, de obicei, tristețile se consuma în liniște. Dacă nu chiar în tăcere.

          P.S. Cred că ar trebui să stabilim (maieutic) ce-ar fi fiind capodopera… o capodoperă…

          Apreciază

        • Smaranda said

          Dna Stely, tristețea nu-i liniște și nici liniștea nu-i tristețe. Eu văd două chestii diferite.

          Apreciază

      • @Smaranda – Foarte profund ați grăit. Si foarte frumos. Cele două versuri (gândite) ale micului d-voastră poem (ezoteric), stau, în balans, într-un minunat echilibru. Două propoziții, saca-date (exclusiv pentru cunoscători – cunoscătorii din vechimi ai istoriei locale), redau admirabil succesiune-timp (ca-n muzică), in/determinare (cuantică) si (paradoxal) o opoziție a contrariilor. Spontaneitatea cu care ați creat micul poem nu este ea însăși mai puțin admirabilă, notabilă, remarcabilă si, mai ales, auto-ilustrativă, astfel. Faptul că frumusețea poemului colosal are un public țintă infinitezimal mic si o arie de acoperire minusculă, strict locală, într-o zonă cât un epsilon, înconjurată de deșert, nu-l face mai puțin emoționant, prin comparație cu alte poeme de mai largă acoperire… relativă. 🙂

        P.S. Cu voia d-voastră as îndrăzni să propun două mici amendamente: Punctul (.) care încheie primul vers l-as înlocui cu semnul exclamării (!), si as elimina primul „d”, din al doilea vers.

        Apreciază

  4. In contextul zilei (având cu toate astea-n față de-a pururi ziua cea de azi), fără falsă lipsă a absenței de supliment de modestie în exces, as spune că tentativa noastră de proză scurtă, sugestiv intitulată „Tenis Catpivus”, este un mic eșec în materie de concizie. Nema concizia… Compunerea aici de față, este în mod categoric o proză scurtă mult prea lungă, în raport cu cerințele, cu aspirațiile si cu standardele recunoscute, iar varianta alternativă nucleară condensată gen, „viața este teatru” (trebuie să-ti joci rolul, bla, bla, bla)… n-ar fi mers nici ea fiind prea plată si lipsită de viață. E doar o schiță (luuuungă) în căutarea tonului, dar care nu, nu merge. Nu se lovește. Altceva, altceva, altceva, altceva…De fapt nici să te naști nu e ceva nou și nici să mori nu e ceva nou… Totuși cred că am găsit ceva. Uite, aici, se află proze cu adevărat scurte, ușor de citit si de priceput. Asta de exemplu ar putea fi chiar si pe înțelesul a-micului nostru Aldus Einstein: E ceva cu litere DCLV despre numere dar, cu toate astea, are si tâlc, si sonoritate… în sensul tăcerii.

    Apreciat de 1 persoană

    • Apreciat de 1 persoană

      • Naivă, ingenuă, superbă tentativa de recitare a… oare cărei Diana Costea. Nu, nu-i păcăleală… E înger. 🙂 Crezi că tu ai recita-o mai bine? Că doar n-oi fi fiind tu vreun Peter O’Toole? 🙂

        P.S. Adevărul este că tare mi-ar plăcea să aud „Căutarea Tonului” recitată de Meryl Streep sau (măcar) de Patrick Stewart… si nici lor nu le-ar strica deloc împreunarea… cu poemul lui Nichita… Dar deh, unde-i Hermes să le facă legătura si să le dea tonul la telefonul fără fir.

        Apreciază

  5. Înaintea de a livra niște „glume” de 1 Aprilie as mai menționa că, tot traditional:

    (a) pe Arca lui Goe, 1 Aprilie se sărbătorește (cu fast) toată luna, până inclusiv pe 31 Aprilie.
    (b) 1 Aprilie, ziua păcălelilor este totodată ziua demascării identității d-lui Goe (o tradiție mai veche decât Arca, încă de pe vremea precursorilor d-lui Goe), si
    (c) tot azi este si ziua de naștere a Hanului Muschetarilor (o alta farsa)… de unde se poate auzi (dacă tragi cu urechea) cum dl. D’Artagnan cântă în cor aria: „Singur, singur, singur, într-un han, departe…” 🙂

    Apreciază

  6. Alinuța este o fetiță mică si dulce de vreo 8 anișori, greu încercată de viață, întrucât in urma cu câțiva ani, în urma unui tragic accident a orbit. Spre norocul ei Alinuța are părinți veseli si optimiști care o alină în fiecare zi. Intr-o dimineață mama ei a mângâiat-o pe creștet si i-a pus în mană o cutiuță mică si delicată spunându-i: „Alinuța în cutia asta este un leac pentru ochișorii tăi. Dă-ti cu crema asta pe la ochi si-ti va reveni vederea.” Față Alinuței s-a luminat si precipitând-se a deschis cutiuța si si-a dat cu crema pe la ochi. După o clipă de așteptare i-a zis mamei sale: „Mama dar nu văd nimic. Sunt tot oarbă”, iar mama ei i-a spus râzând: „Prostuță mică, dar tu nu știi că azi e 1 Aprilie?”

    Apreciază

    • Si pentru că azi este 1 Aprilie, a doua zi de Nichita, si pentru că după Alinuța vine musai Bălănuța, si pentru că ieri gravitația (nemernica) l-a luat cam din scurt cu ea la vale pe poet, n-o fi foc de l-om mai celebra un pic si azi, cu-n soi de întârziere:

      Leoaică tânără Leopoldina:

      Apreciat de 1 persoană

  7. 1 Aprilie joacă feste, frate, nu glumă. Desi interzis în tenisul american, Nole reușește să redevină No.1 Mondial, chiar fără să joace. D-apoi când o s-o apuca de jucat. 🙂

    P.S. Racheta păcătosului adevăr grăiește. Bravo Jannik.

    Apreciază

  8. Știați ca…

    Astăzi este si ziua poetului Octavian Goga?

    Apreciază

  9. 1 Aprilie, Mircea, Nichita, o evocare. Merge:

    Apreciază

  10. @Smaranda – Știți care este culmea suspansului?

    Apreciază

  11. Stely said

    Logica e totul:
    Bea Suc de portocale!
    Pentru ca sucul de portocale inseamna sanatate
    Sanatate inseamna Sport!
    Sport inseamna viata!
    Viata inseamna Bani!
    Bani inseamna Femei!
    Femei inseamna Sex!
    Sex inseamna S.I.D.A!
    S.I.D.A inseamna Moarte!
    Nu mai bea SUC DE PORTOCALE! Vrei sa mori? Mai bine bea O BERE!

    Un ateu se plimba prin padure minunandu-se de frumusetile naturii:
    Ce copaci impresionanti! Ce rauri cristaline! Ce animale frumoase!
    La un moment dat, in timp ce se relaxa, omul aude in spatele lui zgomote ciudate. Cand se intoarce vede un urs ca-n povesti: mare, frumos, sanatos si cu pofta de mancare. Ingrozit, ateul o ia la fuga, insa ursul avea conditie fizica asa ca il urmeaza constiincios… Tipul era atat de ingrozit incat la un moment dat se impiedica si cade. Ursul il apucase deja de un picior asa ca omul, paralizat de frica, racneste:
    – Doamneeee!!!. In secunda urmatoare, timpul se opri, ursul ingheta in pozitia in care se afla, padurea ramase neclintita si o lumina se revarsa din cer. Tipul, socat, auzi o voce:
    – Mi-ai negat existenta toata viata, le-ai explicat si altora ca sunt un mit, ai pus toata creatia Mea pe seama intamplarii cosmice… Vrei acum sa te salvez? Pot eu sa te consider credincios cu adevarat?
    Ateul se uita fix in lumina si raspunse:
    – As fi ipocrit sa iti cer brusc sa ma consideri credincios, dar poate ai reusi intr-un fel sa devina ursul crestin?
    – Foarte bine. Raspunse vocea. Lumina disparu, zgomotul padurii reveni.
    Ursul il elibera din ghearele sale, isi impreuna labele din fata si spuse:
    – Doamne, binecuvinteaza aceste bucate. Amin.

    Apreciat de 2 persoane

  12. Vestea zilei vine din Africa de Sud, unde un grup de speologi britanici au descoperit din întâmplare, într-o peșteră aflată în masivul muntos de la granița cu Tanzania, un important zăcământ de cafea naturală si cacao, cu o puritate de circa 90%. Guvernul Africii de Sud a fost surprins de descoperire si a declarat că momentan nu dispune de resurse pentru a demara exploatarea zăcământului, fiind dispus să concesioneze dreptul de exploatare pentru 99 de ani. Foarte interesați de aceasta propunere s-au arătat cei de la corporația Starbucks, cel mai mare lanț de cafenele din lume, dar si Swiss National Bank (SNB), precum si guvernul Chinei. Un grup de ecologiști în frunte cu Elon Musk au semnat o petiție, cerând amânarea cu cel puțin 6 luni a luării unei decizii în privința exploatării. Din România singurul care si-a exprimat interesul a fost Radu Mazăre, fostul primar al Constanței.

    Apreciază

    • Stil unic! said

      Este pozibil ca in Tarzania sa fie un zacamant de ceva, ceva dar eu din cate stiu cafeaua provine dintr-o tufa si cacaoa dintr-o alta tufa. Dar ma rog daca speologii au descoperit eu nu pot decat sa ma bucur, sa chiui si sa sar intr-un picior. Bravo Tarzane! Esti tare!

      Apreciază

      • Of! N-am preluat știrea în întregime si de aici confuzia. Desi zăcămintele respective de cafea naturală si de cacao au fost descoperite de către speologii britanici în aceeași peșteră vastă din Africa de Sud (atenție mare, nu din Tanzania!!!) acestea se află sedimentate în straturi diferite, fiecare cu purități de peste 90%. Nu sunt amestecate. Mai bine spune tu cum ti se pare atitudinea lui Elon Musk în această privință. Am auzit că si împotriva Open AI ar fi având ceva de obiectat si că tot așa ar fi semnat si împotriva acestora o petiție prin care se cere stand by pentru (coincidență ??!) tot 6 luni. Elon Musk, fondatorul Tesla și unul dintre cei mai bogați oameni din lume, se numără printre semnatari. Pe listă apar și Steve Wozniak, co-fondator Apple, filosoful Yuval Noah Harari, precum și numeroși oameni de știință care lucrează în domeniul AI. Știrea este AICI

        Apreciat de 1 persoană

        • Stely said

          Si asta vine de aci de la …

          Hartia igienica interzisă în UE pana din 2025, iar toaletele japoneze devin obligatorii? Amenzi uriașe pentru cei care cumpără hartie igienică pe piața neagră :

          Dupa interzicerea automobilelor cu benzina si limitarea productiei de carne animala pana in 2040, Uniunea Europeana a anuntat o noua masura controversata pentru a respecta acordul de la Paris privind schimbarile climatice: interzicerea toaletelor clasice si a hartiei igienice in toate statele membre.

          Potrivit presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aceasta decizie are ca scop sa reduca consumul de apa si de lemn, precum si emisiile de carbon generate de producerea si transportul acestor produse, titrare de pe orange.ro.

          „Este o masura curajoasa si necesara pentru a proteja planeta noastra si sanatatea cetatenilor nostri. Toaletele clasice si hartia igienica sunt relicve ale trecutului, care nu mai au loc intr-o Europa verde si digitala. Vom sprijini tranzitia catre toaletele japoneze, care sunt mult mai eficiente, igienice si confortabile”, a declarat von der Layen intr-o conferinta de presa.

          Masura a fost primita cu entuziasm de catre Klaus Schwab, fondatorul si presedintele Forumului Economic Mondial, care a laudat UE pentru „viziunea sa progresista si inovatoare”.

          „Toaletele japoneze sunt un exemplu de tehnologie disruptiva, care poate transforma radical modul in care traim si ne ingrijim de corpul nostru. Sunt convins ca aceasta initiativa va contribui la crearea unei noi ordini mondiale mai sustenabile si mai incluzive”, a spus Schwab.

          Nu toti au fost insa de acord cu aceasta masura. Unul dintre cei mai vocali critici a fost Elon Musk, miliardarul fondator al Tesla si SpaceX, care a postat pe Twitter un mesaj ironic: „UE vrea sa interzica toaletele clasice si hartia igienica? Sper ca nu vor interzice si rachetele mele. Sau poate ar trebui sa le fac sa functioneze cu apa reciclata de la toaletele japoneze”.

          Reactiile cetatenilor europeni au fost impartite. Unii au salutat masura ca fiind benefica pentru mediul inconjurator si pentru calitatea vietii.

          „Eu am deja o toaleta japoneza acasa si pot sa va spun ca este o minunatie. Nu mai folosesc hartie igienica de ani de zile si ma simt mult mai curat si mai fericit. Cred ca este o decizie buna pentru UE sa promoveze aceste toalete”, a spus Maria Popescu, o profesoara din Bucuresti.

          Bravo UE, asa da . 🙂

          Apreciat de 1 persoană

          • Cred că aici o să existe o problemă în privința drepturilor intelectuale întrucât paternitatea ideii nu aparține Japoniei. Ideea vine din patrimoniul cultural al Indiei (budiste) si este de asemenea răspândită de multă vreme în întreaga lume arabă (musulmană), unde se folosește în acest scop o ulcică cu apă. Indiferent de proveniență ideea rămâne salutară. Salvați pădurea!!!

            Apreciază

          • Oarecum apropo de această știre, aș avea o întrebare pentru amicul nostru Aldus, expert zonal în mistică si spiritualitate (în caz că s-o afla prin zonă). Întrebarea noastră pentru dlui, cu toata considerația ar fi: Dacă Alah este mare atunci de ce Mohamed se duce la munte?

            Apreciază

        • Stely said

          Exista deja solutii pentru renuntarea la hartie igienica, dar si la ulcica . Ma mir cum Elon Musk nu a stiut . 😉

          Apreciază

        • Stil unic! said

          Posibil ca s-a ajuns intr-un punct sau la un nivel inspaimantator pentru ceva sau cineva. Nu cred ca cele 6 luni de pauza ar insemna ceva pentru careva. Oricum mediatizarea subiectului pe ici pe colo nu cred ca va avea impact poate doar o distragere a atentiei. Idem OZN si omuletii verzi. In concluzie E GROASA!

          Apreciază

  13. Apropo de Tarzan. Când acesta a capturat-o pe Jane (mă rog, așa-l lăsase ea să creadă) a luat-o la plimbare prin junglă, în Tanzania, pe spinarea unui elefant. Tarzan o tot studia pe Jane pentru că nu mai văzuse așa ceva si tot studiind-o i-au venit idei. Poziția de pe spatele elefantului în mișcare era destul de instabilă așa că neinițiatul Tarzan nu prea nimerea ce trebuie. Exasperată Jane i-a spus: „Tarzan ce cauți tu nu este acolo. Acolo este buricul meu”, iar Tarzan i-a răspuns: „No problem. Tarzan puternic. Face altă gaură.”

    Apreciază

  14. O interesanta poveste de 1 Aprilie a circulat prin China, care nu prea stie de gluma. Povestea este re-dată (si) AICI.

    Apreciază

  15. Stely said

    Daca tot suntem in luna pacalelilor :

    Oamenii de știință au descoperit primul animal nemuritor cunoscut din această lume. O specie de meduză numită Turritopsis Nutricula. Meduza era originară din Caraibe, dar de atunci s-a răspândit în toate oceanele lumii.

    https://stiai.net/singurul-animal-nemuritor/

    P.S. O fi pacaleala sau nu ? Ce ziceti ?

    Apreciat de 1 persoană

    • Cu siguranță meduza aceea este o păcăleală. Ca de altfel orice ființa vie. Faptul că păcăleala respectiva n-are termen de expirare… este desigur un fapt interesant… iar felul în care moare fără să moară este destul de atrăgător, ca să zic așa. Când să moară, pac, ce să vezi, creatura întinerește reîncarnându-se pe loc, într-o altă ipostază, prin reciclarea ad-hoc a materialului remanent. As face pariu că cea nouă nu-si amintește absolut nimic despre cea veche, despre care se poate spune că a murit în aceasta metamorfoză. Când speră la nemurire omul așteaptă ceva mai mult decât o simplă recuperarea a măruntaielor, tendoanelor, mădularelor si materiei organelor sale. Speră să-si poată conserva memoriile, trăirile, experiența, emoțiile, personalitatea… care-i dau identitate si continuitate. Dacă-mi uit copilăria, detașându-mă complet de ea, sau adolescența, sau altă perioadă a vieții, despre copilul, tânărul sau omul acela se poate spune că au murit, dispărând ca si când n-ar fi fost. In locul lor există alt om, poate, tânăr, sănătos, poate cu chef de viată… si care doar păstrează, momentan, o mică parte din materia amorfă a unui predecesor de-al sau, pe care o va metaboliza rapid, așa încât în doi-trei ani va fi fiind totalmente nou-nouț, dar un strain în raport cu cel care era. Trăind destul vom uita implacabil si ne vom aliena inevitabil, inexorabil, de versiunile noastre anterioare. Poate că dând întâmplător peste niște urme istorice ale unora dintre acele versiuni de odinioară, fotografii, filme, cărți, bloguri, cel din noua ipostază, cea recentă, le va privi amuzat, cu detașare si-l va vedea pe acela ca fiind un caraghios detestabil. Si chiar de l-ar găsi simpatic si/sau interesant tot nu va fi fiind mare brânză, din cauza învechirii iremediabile a aceluia. Probabil că mai devreme sau mai târziu vom descoperi secretul acelei meduze si ne-om putea păstră indefinit trupurile tinere si viguroase, dar asta nu ne va da nicio garanție pentru perpetuarea propriei identități si o continuitate echivalentă cu nemurirea. Esențialmente nu va fi mare deosebire de ceea ce se întâmpla (si) acuma, când aceeași materie este reciclată în cu totul alți oameni, dar pe o cale un pic mai lungă, prin complicate lanțuri trofice si circuite ale carbonului în natură. Salvarea si conservarea trupului e una, dar nemurirea, e-he-hei, este altceva, mult mai mult de atâta. Cât timp credeți că ați putea trăi într-un trup tânăr si indestructibil (căruia n-ar mai trebui sa-i purtați de grijă), mulțumindu-vă să metabolizați doar experiență, informație, să acumulați amintiri, să le uitați apoi, să învățați lucruri si să le uitați apoi si tot așa, cât? Până când? Cât v-ar lua până să vă plictisiți iremediabil, prin îmbâcsire cu reziduuri emoționale si amintiri vagi…? 1000 de ani? 10 mii de ani? Un milion? Dar chiar si un milion de ani e până la urmă o nimica toată. 🙂 Pentru o cât de lungă perioadă de timp credeți că ați fi capabilă a fi în stare să păstrații coerentă continuitatea amintirilor si experiențelor care vă compun ființa? De curiozitate. In fine, dar asta este deja altă păcăleală, în frumoasa lună a lui April, în care iată ne pregătim, cu toții, cu cățel, cu purcel, si chiar cu miel, pentru înviere. Nu?

      Apreciat de 1 persoană

      • Stely said

        Pai da , asa zic si eu ” ca nu merge, nu merge .Nu se loveste „. 🙃
        Si da, ne pregatim de zor pentru Inviere , dar o alta pacaleala de Aprilie este aceea ca vremea de afara arata ca vine Craciunul… Bunaoara ,la Sinaia prognoza arata -13 grade in seara asta , iar pe 14, 15 , 16, 17 vor fi precipitatii sub forma de ninsoare, fara nici un pic de soare, toata saptamana. 😦 Asta da , pacaleala fi-r-ar sa fie nu-i asa ?😨

        Apreciază

  16. […] Surely that jellyfish is a hoax. Like any living being. The fact that said hoax has no expiration date… is of course an interesting fact… and the way it dies without dying is quite appealing, so to speak. When it dies, oops, what to see, the creature rejuvenates by reincarnating itself on the spot, in another pose, through the ad hoc recycling of the remaining material. I would bet that the new one remembers absolutely nothing about the old one, which can be said to have died in this metamorphosis. When hoping for immortality, humans expect something more than a simple recovery of their entrails, tendons, limbs, and the matter of their organs. They hope to be able to preserve their memories, feelings, experience, emotions, personality… which give them identity and continuity. If I forget my childhood, completely detaching myself from it, or adolescence, or any other period of life, that child, young person, or man can be said to have died, disappearing as if they were not there. In their place there is another man, maybe young, healthy, maybe with a zest for life… and who just keeps, for the moment, a small part of the amorphous matter of a predecessor of his, which he will quickly metabolize, so that in two or three years he will be totally brand new, but a stranger in relation to the one he was. Living long enough we will relentlessly forget and inevitably, inexorably alienate ourselves from our previous versions. Perhaps by chance coming across some historical traces of some of those old versions, photos, films, books, blogs, the one in the new posture, the recent one, will look at them with amusement, with detachment and see that one as a scumbag detestable. And even if they find it nice and/or interesting, it still won’t be important, because of its irreparable obsolescence. Eventually we will discover the secret of that jellyfish and we can keep our bodies young and vigorous indefinitely, but that will not give us any guarantee for the perpetuation of our own identity and a continuity equivalent to immortality. Essentially it will not be much different from what is happening (and) now, when the same matter is recycled in completely different people, but on a slightly longer path, through complicated food chains and carbon circuits in nature. Saving and preserving the body is one thing, but immortality, hey-hey, is something else, much more than that. How long do you think you could live in a young and indestructible body (which you no longer have to take care of), content only to metabolize experience, information, accumulate memories, then forget them, learn things, and then forget them and so on, how much? Until? How long would it take you to get hopelessly bored, by getting stuck with emotional residues and vague memories…? One thousand years? Ten thousand years? Million? But even a million years is nothing in the end. For how long do you think you would be able to keep the continuity of memories and experiences that make up your being coherent? Out of curiosity. Well, but this is already another trick, in the beautiful month of April, in which we are all preparing, with a puppy, with a piglet, and even with a lamb, for the resurrection, aren’t we? […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: