(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Ce este GRESIT pe „forumurile virtuale” si nu poate fi reparat

« Mesajul lui Paul Goma… -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. Zoon geo-Politikon si Planeta Cinema »

Sau CUM VA PLACE?

Răi, cu adevarat răi, sunt cei care fac lucruri pe care ceilalţi, cei buni, se multumesc să le gândească. Cam asa suna definiţia “răilor” în concepţia unui mare filozof antic, prin raportare la linia subţire (fină, firavă) de demarcaţie între lucrurile facute în realitate si cele facute în imaginaţie. Scurgerea, vai atat de rapidă, pe panta rei, a peste 2000 de ani, de la producerea enuntului respectiv, si a aproximativ 2 milioane de ani de când oamenii se impart in “răi” si “buni” sau, dupa unii autori printre care mă numar (pentru a evidentia o nuanţa posibila care nu face obiectul prezentei intervenţii) în “răi” si “timizi”, ma rog, impune (trecerea anilor de…) sau macar accepta, o reformulare. Iata cum ar suna azi un enunt „clonat” dupa cel antic:

“Răi, cu adevarat răi, sunt cei care fac, in realitate, ceea ce ceilalti, cei buni, se multumesc sa faca pe forumuri anonime.”

Cum vă place?

Nu vă place? Cred si eu. De ce? Pentru ca „forumurile virtuale” sunt invadate, contaminate, inghiţite, literalmente inghitite de… realitate. De realităţi. Fel de fel de… realităţi care anuleaza, domnule, dreptul antic de filozofare în anonimat si la „egalitatea initiala” necesara intre forumistii vorbitori. Sper sa nu fiu inteles greşit. Forumismul are multe boli, unele curabile altele incurabile, unele benigne altele mortale, dar orice incercare de tratament si eventual vindecare sau ameliorare a acelor boli este inutila, de prisos, ridicola, naiva, utopica, fara rost, falsa, farsa, impostura si … alte sinonime, atâta vreme cât toate „boalele benigne” sunt ambalate in acest „cancer” al realitaţilor alternative.

“Răi, cu adevarat răi, sunt cei care fac, in realitate, ceea ce ceilalti, cei buni, se multumesc sa faca pe forumuri anonime.” Cum, Doamne iarta-mă, sa-i mai alegi pe cei buni si de cei răi cand REALITATEA celor RAI a năvalit obraznica, in universal virtual al celor buni (buni indiferent de vocabular, orientare politica, coeficient de inteligenta si nivel de educatie). Cum? N-ai cum. Nu ramane disponibil decat tratamentul nediferentiat. Dar ce? Parca la Sodoma si Gomora s-a facut vreo alegere.

Si cam ce fel de realitati ne-au invadat, impertinent, cu tupeu, cu nesimtire?

1. Categoria “Realitatile anterioare” populata cu indivizi marunti care-si promoveaza realitatea umila pe forum. Poporul acestei categorii incearca sârguincios sa faca publicitate gratuita feluritelor realitati basinoase, cosmetizate, contrafacute, ajustate, ameliorate, purificate, exorcizate, din trecuturi incerte catre un prezent promitator. Domnii si doamnele cu „realitati preexistente” doresc, nici mai mult nici mai putin, decat sa-si promoveze imaginea din realitate (din „acea” realitate unde se intampla sa fie / sa fi fost persoane publice cu notorietate in cartier, in oras (Corabia e oras sau comuna?) si la sat, la judet, in tara sau chiar in doua-trei tari deoadata, via forumuri si blogosfere. S-o promoveze (pe ea, realitatea cruda) in ochii albastri ai (ne)cunoscutilor sau, cel mai adesea in ochii lor insisi (cenusii de la mama lor). Ce le lipseste oare acestor indivizi care incearca, cu disperare, sa le demonstreze altor indivizii (ascunsi intr-un „abject” anonimat), despre care afirma sau sugereaza ca-i desconsidera cu dispret suveran, nu ca ar fi bogati si/sau destepti ci doar ca nu sunt prosti si/sau saraci. Saracii de ei! Sa nu te apuce o mila de tot mai ales pentru faptul ca ei nu mai pot? Oare sa nu fie evident paradoxul intrinsec al unor bloguri tinute de „adresanti cunoscuti”, dotate cu spatii special amenajate pentru a gazdui comentarii ale „vizitatorilor anonimi”? Nu? Hm…

2. Categoria “Realitati posterioare” populata cu indivizi marunti, tâmpiti notorii, veniti ca anonimi in acest spatiu, ratati absoluţi, dar care, dupa un stagiu oarecare pe forumuri, atinsi brusc de sindromul gloriei printre gunoaie, s-au gandit sa-si exporte gloria virtuala in realitatile lor basinoase intru cosmetizare si contrafacere pentru a le aduce apoi, victoriosi, inapoi pe forumuri in felul „superior” al celor din categoria “realitatilor anterioare” (pe care, in mare secret, ii invidiau).

3. Categoria “Dizidentul ratacitor”. Fara (alte) cuvinte.

4. Categoria “Cioclu”. Indivizi perverşi, fara scrupule, atinsi de plictis, care-i stimuleaza, ii instiga, ii racoleaza si promoveaza, din motive PATOLOGICE, pe cei de la categoriile 1, 2 si 3, vârndu-i cu de-a sila in jocuri perfide si perverse divertismente fara (alta) finalitate.

Evident ca exista nehotarâţi care penduleaza caraghios dar cu voiosie de la 1 la 4 si inapoi intru gloria cancerului care a distrus acest „spatiu virtual” inca inainte de a fi devenit ceva anume. Daca ar fi dupa mine, dar bine ca nu e, toti cei care, intentionat sau accidental si-au pierdut anonimatul virtual, ar trebui interzisi pe forumuri. Radiati. Stersi. Intr-un fel e bine ca nu se poate. Este practic imposibil de stabilit cand un anonim devine persoana publica. Cate informatii sunt suficiente pentru a-l considera deconspirat ca anonim si transformat in persoana publica cu identitate juridica.

Nu se poate pentru ca este imosibil de facut intr-o maniera eficienta distinctia intre date reale si intoxicatiile oferite de farsori (care au si ei dreptul la existenta si libera exprimare ca si celelalte feluri de nebuni) si care ar fi stimulati de orice fel de interdictii formale pentru a promova alte intoxicatii.

Nu se poate pentru ca, interzicerea neanonimilor, ar insemna incalcarea dreptului la libera exprimare si la libera optiune intr-un spatiu a carui glorie tocmai in asta consta: maxima libertate cu putinta.

Nu putem spera decat ca, mai devreme sau mai tarziu, majoritatea celor care doresc sa se dea in taina pe forumuri anonime, vor realiza ca aici nu e rubrica de anunturi matrimoniale si publicitate gratis si ca pe nimeni nu intereseaza de fapt realitatile lor basinoase decat in masura in care pot fi folosite ca toilete publice. Poate ca cei care n-au realizat pana acum acest lucru simplu se vor satura de gloria care le umple „realitatile” cu dejectii si vor renunta sa mai contamineze acest spatiu, atat de generos in fond si care moare sufocat de atatea „realitati”. De cachart.

Acum si pururea si-n veacul vecilor. Admin.

P.S. Am postat textul de mai sus, sub semnatura „Clona„, in 2008, pe forumul Jurnalului National (forum inchis in conditii misterioase). Tâlcul si potriveala acestui text sunt strâns „înmelcuite” cu natura relatiilor „sociale” existente atunci, pe acel forum. Chiar daca esentialmente, intre timp, nu s-a produs nimic revolutionar in spatiile virtual-anonimice, totusi, detalii ale unor progrese posibile intru reconcilierea dintre „personaje virtuale” si „persoane fizice” s-au tot acumulat. Daca as rescrie azi acel text as fi cu siguranta mult mai nuantat. Al dv.

 « Mesajul lui Paul Goma… -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. Zoon geo-Politikon si Planeta Cinema »

 

2 răspunsuri sa “Ce este GRESIT pe „forumurile virtuale” si nu poate fi reparat”

  1. […] Ce este GRESIT pe “forumurile virtuale” si nu poate fi reparat […]

    Apreciază

  2. […] descoperit parea coltzuroasa a subiectului, te rog revezi, cu raspundere si responsabilitate: Ce este GRESIT pe “forumurile virtuale” si nu poate fi reparat. Numai apoi vei putea continua fara riscuri majore initierea in tainele […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: