(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Cinci greseli facute pe Internet

Top 5 lucruri stupide pe care lumea le face pe internet

Din pacate, accesul la internet nu este insotit de un manual standard, nici macar de un pliant cu reguli de comportament corect si siguranta. Multi utilizatori ai retelei globale uita de masuri simple de protectie sau pur si simplu le ignora. Iata un top 5 lucruri stupide pe care lumea pe face pe internet

  • Greseala nr. 1: Crede in anonimat

Anonimatul pe internet este un mit pentru utilizatorii neexperimentati. Comentariile la stiri, articole sau in retelele sociale raman mult timp online si pot fi descoperite de oricine cu putina experienta in folosirea unui motor de cautare. Chiar si fara dezvaluirea numelui, pseudonimele folosite o data vor fi folosite si mai tarziu si pot capata o reputatie proprie.

Utilizatorii care uita sa dea log out inainte de a publica un comentariu la un blog nu se gandesc ca intr-o buna zi un posibil angajator va cerceta activitatea lor online inainte de a lua o decizie.

  • Greseala nr. 2: Ignora importanta datelor personale

Site-urile care ofera acces gratuit cer insa date personale. Importanta lor este ignorata de multi utilizatori, care uita ca cele mai multe site-uri le vor folosi pentru a le prezenta reclame cat mai atractive.

Retelele sociale sunt tot mai deschise unor aplicatii third-party care au access la datele personale ale utilizatorilor, le prelucreaza si le dau mai departe. Cookie-urile din browser sunt folosite de multe site-uri pentru optimizarea reclamelor oferite utilizatorilor.

  • Greseala nr. 3: Utilizeaza o conexiune nesecurizata

Site-urile care respecta cu adevarat siguranta utilizatorilor folosesc conectiunile securizate, de tip HTTPS. Acestea sunt importante mai ales atunci cand utilizatorii introduc informatii sensibile, cum sunt seriile cardurilor bancare sau adresa personala.

Absenta conexiunii securizate nu este o problema prea mare la folosirea unei retele private, cu parola, dar cand este folosit un Wi-fi publict, pericolul furtului de date creste semnificativ.

  • Greseala nr.4: Lasa informatii private in browser

Cu cat utilizatorii petrec mai mult timp in browser, cu atat programul va tine minte mai multe informatii despre cautari. Utilizatorii care folosesc optiunea de „log on automatically” sunt cei mai expusi scurgerilor de informatii atunci cand altcineva foloseste computerul pentru o cautare online.

In absenta parolarii unui profil, cea mai buna solutie este stergerea istoricului din browser dupa fiecare sesiune de navigare web. Cu un program gratuit precum CCleaner, toate cookie-urile stocate de browser pot fi eliminate rapid si usor.

  • Greseala nr. 5: Nu are backup (offline) pentru datele online

Operatiunea FBI care a inchis site-ul Megaupload a provocat daune importante multor utilizatori ai serviciului care nu-l foloseau pentru continut piratat. Utilizatorii care fac greseala sa creada ca fisierele lor sunt in perfecta siguranta online si pot fi accesate oricand vor intampina o dezamagire mai devreme sau mai tarziu.

La fel cum backup-ul pentru datele de pe hard disk este important, fisierele si datele stocate online sunt mai in siguranta cand exista si o copie offline. Chiar si contul de Facebook poate fi salvat offline, din „Account Settings”, „Download a copy of your Facebook data”.

2 răspunsuri to “Cinci greseli facute pe Internet”

  1. Relu said

    Greseala nr. 6: Viziteaza Arca lui Goe!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: