Despre Distante – Nota (a) – Nu confundati Universul
<< Inapoi la pagina principala Despre Distante
Atentie, nu confundati Universul !!!
(1) „NOTA: Atentie la neatentie – ASA NU!” – Unii si-ar putea imagina aici, ca noi, vorbind despre Univers, ne-am putea referi la REALITATE sau la DUMNEZEU. Nu. Nici vorba. Noi nu luam in discutie/vorba (in desert) respectivele noţiuni, nu doar pentru ca, un fapt, noi habar nu avem despre continutul lor profund/sacru, ci (mai ales) pentru ca, in realitate, noi acuma ne focalizam pe o alta entitate (profana) si mai simpla (simplificata): pe o imagine (un model logic) a ceva (a Universului daca vreti) rezultata din interpretarea si combinarea (uneori inteligenta, alteori ingenioasa ori improvizata) a unor perceptii, de catre membrii unei anumite comunitaţi umane cunoscuta indeobste sub titulatura de „Oameni de Stiinţă”. Despre acest „Univers”-imagine (o suma de informatii aflate in raporturi de interdependenta unele cu altele, accesibile noua, oricaruia dintre noi, inclusiv ştiinţificilor, intr-o mare proportie in mod livresc, indiret) incercam sa zicem (si noi) ceva, in incercarea de a sistematiza datele stiintifice despre distantele cosmice. Succesul acestei modeste intreprinderi depinde exclusiv de prea-cinstitul cititor normal si rabdator al Arcei.
Cand vom zice „Univers” de aici incolo, la acest model mental, stiintific, ne vom referi, ignorand cu buna stiinta „realitatea” (vreo realitate) pe care inceaca s-o descrie acest model de sine statattor. Vom ignora de asemenea orice concluzie categorica in legatura cu concordanta sau neconcordantele dintre acest model si sursa sa, si vom ignora sa ne raportam la alte reprezentari (ce modeleaza aceeasi realitate, sau, cine stie ce alte realitati, nu ne intereseaza) precum religiile, filosofiile, basmele, baladele si/sau cânturile, ori „ocultismele”. Ne va preocupa doar coerenta interna, logica, a acestul model dinamic al UNO-VS (Universul Nostru Observabil in Viziunea Stiintei), in limita constrangatoare (recunoastem) a cunostintelor si inteligentei noastre (sic) despre fenomenul extrem de recent numit „Big-Bang”.
Big-Bang-ul a fost pomenit pentru prima oara cu circa 60 de ani in urma fiind practic de aceeasi vârsta cu poetul V. Padina care are, si dansul, o „teorie” cosmogonica centrata tot pe Big-Bang (ceea ce, desigur, nu are cum sa fie intamplator).
Lasă un răspuns