(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Despre Distante – Nota (b) – Pamantul nu-i in centrul Lumii

<< Inapoi la pagina principala Despre Distante

<< Vezi Nota anterioara                 ***               Vezi urmatoarea Nota >>

Atentie, nici de data asta (a treia oara !!!)
Pamantul nu este in Centrul Universului!

(2) „NOTA: Atentie la neatentie – ASA NU!” – Faptul ca descriem Univesrsul (UNO-VS) ca pe o sfera cu raza de circa 44 de miliarde de ani lumina, in centrul careia se afla Planeta Pamant nu inseamna (dupa cum s-ar putea crede) ca Planeta Pamant este in centrul Universului sau ca ar avea vreo pozitie privlegiata. Nici vorba. Ar trebui sa fie usor de inteles (si cu siguranta ca este pentru prea-cinstitul cititor curent al arcei lui Goe) ca respectiva iluzie este generata de faptul ca singurul loc din care observam Universul este chiar Pamantul-si-vecinatatea-sa-ultra-imediata (aceasta fiind o limitare nu un privilegiu) si ca puterea noastra de cuprindere este egala in fiecare directie pe o distanta (limitata) estimata „stiintific” la 44 de miliarde de ani lumina, oferindu-ni-se astfel imaginea unui fragment oarecare (un esantion sferic) al ceea ce ar putea fi o entitate inca si mai mare, mult mai mare, unica sau printre alte entitati „simlare”, asta nu ne intreseaza deocamdata, intrucat depaseste cadrul discutiei propuse). (Paranteza: Prin comparatie, sa ne gandim (de ex) la o comunitate ipotetica de entitati vii, sub-sub-cuantice, aflate in interiorul unui quark, al unui atom, dintr-o celula, aflata marginal in emisfera stanga a encefalului d-lui Goe, si care comunitate are acces, prin instrumentarul tehnic si intelectual disponibil, la anumite aspecte ale materiei din jur, dintr-o sfera cu raza de 1 micron, pe durata a circa o femto-secunda, incearcand astfel sa inteleaga ce este Dl.Goe, cum este alcatuit, cum functioneaza, cand si cum a aparut, cat va dura si DE CE. Oare ce sanse ar avea respectivii?)

P.S. Pamatul a mai avut doua tentative anterioare de a se plasa inntr-un loc privilegiat, chiar in centrul Universului, prima oara cand cu sistemul Geocentric al lul Ptolemeu si a doua oara cand s-a descoperit ca Galaxia ori Calea Lactee (Galaxia cu „G” mare, pe atunci crezandu-se ca ar fi unica) este un sistem stelar si s-a crezut ca Soarele si deci si Pamantul s-ar afla in centrul ei si al Lumii. N-a fost sa fie. Acum cand cu Meta-Galaxia, dupa ce substantivul, propriu odinioara, Galaxia, s-a transformat in substantiv comun, nici atat, Pamantul nu are sanse sa fie buricul Universului. Exista totusi si o tentativa posterioara, cea a sistemului materialist-apostolic de la Corabia al Profetului Viorel, care incearca sa acrediteaza ideea ca Pamantul si omenirea ar avea un loc preferential, primordial in Univers. Nu-i paradoxal oare ca un ins care detesta sincer  pe toti semenii sai luati fiecare in parte, con-frati literari, cititori, poporeni, natzii (sa vedeti cum vorbeste despre savanti), critici litearri, are o asemenea viziune optimista asupra lumii? Asadar o teorie a unui Profet in satul lui care crede sincer ca se  poate face din cacat bici. Biciul lui Padina care pocneste in infnit pana la cer si pana la capatul timpului. Ferice de cei care vor fi in viata la 30 de ani dupa moartea Profetului caci se vor putea bucura de continutul arhivei care abia atunci se va deschide etaland lumii epopeea Planetei Ou de la cântul al-VIII-lea incolo.  Asta daca nu cumva nu se va gasi vreo editura serioasa, măr-inimoasă si vizionara care s-o publice mai devreme, chiar din timpul vietii nefericitului Profet al Corabiei.

<< Vezi Nota anterioara                 ***               Vezi urmatoarea Nota >>

<< Inapoi la pagina principala Despre Distante

2 răspunsuri to “Despre Distante – Nota (b) – Pamantul nu-i in centrul Lumii”

 1. eu sum said

  @RALG,
  Marturisesc ca am citit absolut tot ceea ce se afla in cuprinsul acestei „Monumentale” expuneri ,preponderent stiintifica .Da.am citit tot,inclusiv „Notele „,dar si „notitele”din subsolul Notelor .Departe de mine gindul sa fac vreo referire negativa, atit continutului expunerii ,cit si modului de concepere a ei.
  Nu ,intrucit din aproape toate pdv ea nu are nici un cusur ,iar eu nu am obiceiul sa nu recunosc -vorba cuiva -valoarea acolo unde este ea . Si nici nu sunt impotriva ca ati introdus citeva adaosuri „ludice” care sa-l faca pe „prea-cinstitul cititor curent al arcei lui Goe ” s-o citeasca pina la capat (sa n-o abandoneze din motive de plictiseala sau din lipsa de interes).
  Acestea fiind zise nu as avea decit o singura rugaminte : sa -i explicati aceluiasi „prea-cinstit cititor ” ,ce ati vrut sa spuneti in acesta mica „notita „sau „adaos”? :

  „Exista totusi si o tentativa posterioara, cea a sistemului materialist-apostolic de la Corabia al Profetului Viorel, care incearca sa acrediteaza ideea ca Pamantul si omenirea ar avea un loc preferential, primordial in Univers. Nu-i paradoxal oare ca un ins care detesta sincer pe toti semenii sai luati fiecare in parte, con-frati literari, cititori, poporeni, natzii (sa vedeti cum vorbeste despre savanti), critici litearri, are o asemenea viziune optimista asupra lumii? Asadar o teorie a unui Profet in satul lui care crede sincer ca se poate face din cacat bici. Biciul lui Padina care pocneste in infnit pana la cer si pana la capatul timpului. Ferice de cei care vor fi in viata la 30 de ani dupa moartea Profetului caci se vor putea bucura de continutul arhivei care abia atunci se va deschide etaland lumii epopeea Planetei Ou de la cântul al-VIII-lea incolo. Asta daca nu cumva nu se va gasi vreo editura serioasa, măr-inimoasă si vizionara care s-o publice mai devreme, chiar din timpul vietii nefericitului Profet al Corabiei.”

  Dupa intelegerea mea sunt doua puncte distincte :1) exista un anume „profet „(poetul -Viorel Padina) care”incearca sa acrediteaze o anume idee in poezia lui , ce se pare ca nu o agreati si 2) ca are un anume comportament pe care ,deasemenea ,nu-l agreati.

  In ce priveste parerea mea la primul punct nu va ascund ca ma aflu printre cititorii mult „prea-cinstiti ” ai poetului Viorel Padina , a carei poezie imi place -in special poemul”Planeta Ou ” -pe care vad ca il aduceti aici in discutie. Eu nu va neg dreptul de a nu agrea poemul „Planeta Ou” ,dar nici lui ca creator ,dreptul de a scrie asa cum crede de cuviinta .

  De fapt sunt de acord cu ceea ce spune o doamna cititoare si amiratoare a poetului aici :

  „Ca Poet mai ai si dreptul incontestabil la alegere: teoria / teoriile, Evanghelia / Evangheliile, dupa cum te duce instinctul creator.”

  Deasemenea si eu ca cititor am dreptul sa aleg de ce si ce imi place ,asa cum spune el insusi aici :
  24/04/2012
  AVP
  Dar şi cititoru-receptoru are posibilitatea de a alege, fir-ar să fie: ori o ia ca poezie, ori ca filosofie, după cum îl duce mintea şi inima-i vie… Io incerc să-i creez posibilitatea asta, iar restu – hermeneutica, adicatelea – nu mai e treaba mea. Orice autentica poesie permite această dichotomie fistichie, olelie lie… oops.

  In ce prveste celalalt punct „distinct”, cel al comportamentului ,pe care am dedus ca nu-l agreati ,nu am prea multe de spus . Am adus insa aici doua fragmente din scrierile lui pe care as vrea sa le cititi si daca se poate sa le analizati,ca punct de plecare intr-o eventuala „explicatie ” ,ceruta de mine in numele „pre-cinstitului cititor curent al arcei lui Goe ”

  Acesta :
  „ubirea e forma extremă de comunicare, cea mai intensă, probabil, din întregul Kosmos. Ea e dovada vie că nu există de fapt decât o singură Fiinţă, silită să trăiască momentan – până când va redeveni Una – în partiţii diferite, din cauza mediului material în care subzistă “hic et nunc“, şi care mediu, subt imperiul Dorului de Viaţă sau al Softului imbricat în “Cartea Vieţii de la Începutul Veacurilor“, se află într-o continuă prefacere şi evoluţie de la Alfa la Omeg’…”

  Si acesta :

  Aşa cum e indubitabil că celulele din corpul animal sau omenesc – deocamdată cea mai înaintată formă de existenţă a Fiinţei ce şi-a pornit redefinirea sau reînvierea după Big-Bangul de acum miliarde de ani – fac parte din acelaşi tot şi se supun sistemului nervos central, împreună cu care definesc corpul animal sau uman în ansamblu, inclusiv prin componenta-i spirituală, aloo (şi chit că ele există întrucâtva separat una faţă de alta şi chiar oarecum independent una faţă de alta), aşa şi toate fiinţişoarele de pe Planeta-Ou (aceasta fiind, de fapt, Forma cea mai avansată de existenţă din kosmicul Hău) aparţin aceluiaşi Eon, deşi nu par nici pe departe că vorbesc sau cântă, mai precis, pe acelaşi ton, ci din contra, uneori par că-şi toarnă-n cur beton ca orice becisnic anton şi se mănâncă între ele mai dihai de cum înfulecăm noi poamele din cel mai dulce pom… Însă vacarmul ista individualist se explică prin faptul că fiinţişoarele noastre se luptă pentru existenţă,sireacele, se bat pentru resursele limitate la care au acces acolo, în locul şi timpul lor punctual, adică, în lumicica lor cea mică, altfel ele n-ar avea niciun motiv nu doar să se urască, să se războiască ori chiar să se nimicească, însă n-ar avea motive nici măcar să se despărţească, în loc să trăiască în aceeaşi unică şi indivizibilă împărăţie, în veşnică pace & bucurie…

  P.S. Stiindu-va un cititor al „Planetei -Ou ” as vrea, deasemenea ,sa punctati scurt ce altceva va mai deranjeaza ,ca cititor sau critic avizat ,la acest poet si scrierile lui ? Asta ca sa pot aduce si eu argumentele mele ,ca simplu cititor admirator si nimic mai mult.

  • arcaluigoe said

   @eu sum – Contextul curent nu ne ingaduie un raspuns adecvat interpelarii d-voastra. Va vom dezvalui insa, in avanpremiera, ca planuiseram deja sa purcedem, intr-un topic viitor, special dedicat „Versetelor de la Corabia”, la critica iratiunii pure, care a reusit sa faca din „Planeta Ou”, un bonzai de corcodus incrucisat cu un castravete de gradina. Vom tine seama de prelegerea d-voastra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: