(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Dorel Padoran şi Viorin Tudină

Au fost odată ca niciodată doi fraţi gemeni (dupa mamă) Dorel Padoran şi Viorin Tudină. Ei s-au născut aproape în acelaşi timp, cam prin 31 august 1948, în oraşul Victoria, din raionul Infrângerea Capitalismului, plasa Conveioarele, judeţul Pra-Sila Mare. Mama lor Romaniţa îi iubea în mod egal, ca pe proprii ei copii, dar pentu ca era mare amatoare de unitate în diversitate, dincolo de nevoile primare şi de fondul cultural tradiţional comun, îi trata şi educa diferenţiat in acord armonic cu personalitatea, abilităţile şi talentele fiecăruia. Pe cel mai mare dintre ei, care era mai mic, mai silfid si mai lingav, il trimitea cât era vara de lungă, la aer curat, în câmpia Banatului să culeagă flori la oraş, iar pe celalalt il îmbraca marinăreşte (ca pe dl.Goe) ori în cămăşuţe cu maşini de forţă şi-l expedia într-un sat de pescari pentru a consuma peşte, despre care se ştie că are fosfor şi întreţine luminozitatea în zona neocortexului. Cu toată străduinţa mamei lor, care n-a precupeţit niciun exces de zel în a le promova diferenţele specifice, destinul, predeterminat genetic (ei fiind gemeni monozigoţi dupa mamă) şi cosmic (fiind practic nascuţi în aceeaşi zodie atât după horoscopul babilonian căt şi dupa cel chinez) şi-a vazut nestingherit de lucrarea lui, pregatindu-le celor doi fraţi gemeni dupa mama, vitregi după taţi, una si aceeaşi soartă, încurajat fiind şi de tendinţele vremurilor spre standardizare, uniformizare şi omogenizare, întru ştergerea diferenţelor dintre sat şi oraş.

Aşa se face că au ajuns amândoi la fel, pe rând, scriitori (poeţi) promiţători, dizidenţi promiţători, geniali, pamfletari caşti şi iconoclaşti, analişti aspiranţi, eseisti goe-politici, şi, în cele din urmă, bloggeri (fiecare cu mai multe bloguri) pe care-şi împart frăţeşte cam aceiaşi trolli. Două destine trase parcă la indigou, pe care viitorimea le va confunda cu mare uşurinţă, în dauna unor mici şi nesemnificative diferenţe care astazi conferă fiecaruia dintre ei unicitate, fiind totodată şi sursa a unor mici şi picante neînţelegeri şi conflicte intelectuale de interese care degenereaza uneori (spre deliciul publicului) în cearta şi gâlceavă. Dar care sa fie oare acele deosebiri care „fac” azi marea  diferenţa, si care (vai) se vor atenua pana la stingere într-un viitor nu prea îndepartat (în care cei doi vor apărea împreuna, alaturi, într-o notă prizărită, despre nişte destine literare literalmente ratate fiind incadraţi in istorie mai degrabă ca dizidenţi)? Pentru a putea face vizibile micile abateri de la destinul unic al celor doi (mici vibraţii în anti-fază în jurul aceleiasi pozitii de echilibru) cineva interesat în acest exerciţiu mental (steril) ar trebui să utilizeze procedeul literar al hiper-bolizării, prin care duetul gemenilor ar putea fi comparat (prin apmplificare la scara necesara) cu binoamele Eliade-Noica, Cioran-Tuţea ori (macar) Pleşu-Liiceanu. In acest fel ar deveni, pentru o clipa, important, ca doar unul dintre ei este şofer (de BMW), iar celalat şomer (pe bicicleta), ca unul a fost (numit) contabil la im-Precizia Să-Cele (bune) şi auto-numit avocat la Curtea de Apel către Europa, în timp ce celalat (mai spalăţel) a fost (numit) ajutor de Poet la Căminul Cultural Ambulant al comunei Bârca, poziţie în care l-a prins frigul si/sau frica din cauza umbrei masivului Poet, ceea ce l-a determinat să încerce şi foamea (aşa ca diversiune, refuzând să pape de-un soroc, precum obişnuia odinioară s-o şantajeze pe mămicuţa lui Romaiţa ca să obţina de la dânsa te-ai mira ce, şi dus a fost). Dar uite că ne-am luat, ca de obicei cu vorba, mama ei de concizie, vorbă multa, care e saracia omului, şi ne-am îndepartat de la subiectul dat (Mass-Turbarea Intelectuala si Triumful Talentului) ajungand astfel, fara voie, la subiectul unei nivole de Nemira (curând) pe toti care cascam gura la detalii neesentiale. Atent la toate multele şi măruntele mini-gâlcevi  stârnite din senin, ale celor doi fraţi gemeni dupa mamă, un observator atent C.C. (Concisul Concluzionar) a remarcat o interesanta convergenţă între manifestarile con-fraţilor şi un interesant articol:

Au sujet de la masturbation intellectuelle – Par Heros Pierre

Sub pretextul ca ar încerca intru dreptate să-l ajute în lupta fraticidă pe unul dintre con-fraţi (dar in fapt profitand de ocazie pentru a-i plati niste poliţe celuilalt con-frate-frate, brânza fiind pe bani) C.C. (Concisul Concluzionar) a sugerat scurt ca (cel puţin) unul dintre cei doi duelişti în pamflete ar fi (pardon de impresie) “labagiu intelectual”. Speriat de anvergura de bumerang a unei asemenea sugestii, interpretată in mod eronat ca fiind o insultă gravă (ce e putin lucru sa-i arunci cuiva in faţă epitetul de „intelectual”?) con-fratele „labagiului-intelectual” a retras în scurtă vreme sugestia respectiva dintre comentariile acceptate iniţial pe blogul sau cel mai recent, de pe coroana cea mai avansata a Universului (simtindu-se, ca prostul, vinovat şi responsabil pentru gestul unui terţ oarecare pe un blog, atenţie, nemoderat-cu-excepţii). Tardiv! Fratele său apucase (cu ochi de uliu) sa vada, să reţina şi să accepte „insulta”. In plus, profitand de slabiciunea celui în defensivă, i-a aruncat în cârcă, fără nicio principialitate, fel de fel de ocări si acuze (nefondate), sugerandu-i chiar, dar stii aşa sans facon, că ar fi trebuit să-l baneze pe dementul C.C. (ca pe dl.Goe, de ex) şi ca el „labagiul-intelectual” oricum a înregistrat ofensa patentată şi a şi salvat-o în portofoliul sau de ofense, dimpreuna cu alte mesaje fantoma, apararute si disparute ole-ole…

Desigur că reacţiile virtuale ale celor doi fraţi gemeni după mama, pe scurta durata de viaţă a acestei nevinovate sugestii, sunt foarte nostime (la nivel sub-atomic) şi ar putea fi un divertisment în sine…

4 răspunsuri sa “Dorel Padoran şi Viorin Tudină”

 1. mania-ku said

  pun prinsoare ca este vorba de lolek si bolek ajunsi la mturitate

  Apreciază

 2. Dl.Goe said

  Iata aici cea mai misto poveste cu Pui de Lei. Doi lei. Multumim celor care au intermediat revederea acestui minunat basm care ar putea fi integrat cu usurinta in povestea Tineretii fara Batrantete si a Vietii fara de Moarte. Mai precis in Valea Plangerii si Aducerii Aminte. Sau mai alaturi. In Padurea Verde a Uitarii. De Petre Ispirescu.

  Apreciază

 3. Un articol foarte interesant și bine scris!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: