(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

Epistole de la Darwin. Scrisoarea I.

Am fost, la vremea respectiva, foarte surprins, nu atat de incisivitatea cat de diversitatea si de directiile total neasteptate ale contestarilor de care am avut parte dupa ce am publicat lucrarile “The Origin of Species” si “The Descent of Man”. Fiind ferm convins ca voi fi anticipat corect criticile si reprosurile pe care semenii le vor aduce teoriilor mele, mi-am pregatit meticulos apararea, construind esafodaje logice rafinate pana la dimensiunea detaliului, formuland in nenumarate variante, raspunsuri la ipotetice intrebari, ironii sau aluzii rautacioase de care, dupa cum am spus, eram ferm convins ca nu voi putea scapa, luand in considerare recrudescenta paradoxala a obscurantismului, intr-un sfarsit de secol XIX atat de plin de elanuri si descoperiri stiintifice.

La inceput am fost relaxat vazand ca nici unul dintre elementele sensibile pe care fusesem obligat sa le improvizez in interiorul teoriilor mele pentru a completa absenta informatiei si a rezultatelor de laborator nu a sarit in ochii contestatarilor. Curand insa, aveam sa-mi dau seama ca facusem o grava gresala de evaluare asteptandu-ma ca teoria mea sa fie analizata si dezasamblata cu instrumentele logicii sau ale stiintelor fie ele biologii, sociologii sau matematici. Nimic din toate acestea. Daca teoria mea era adevarata sau falsa, corecta sau incorecta, dreapta sau nedreapta, etica sau inetica, estetica sau inestetica, completa sau incompleta, morala sau imorala, toate acestea au fost aspecte pe care criticii mei nu numai ca le-au eludat cu o usurinta uluitoare, realizand instantaneu ca n-are rost sa se aventureze pe taramul inconfortabil al unei discutii la obiect, dar le-au  transcendat schimband post factum planul de evaluare. M-am trezit astfel acuzat de erezie si de incalcarea preceptelor BIBLICE. Am fost numit Antichrist, demon, singurul descendent din maimute, in timp ce eu ma simteam mai degraba ca Giordano Bruno sau ca Galileo Galilei.

Cel mai rau m-a durut acuzatia ca m-as substitui, prin teoriile mele, lui Dumnezeu, ca as nega maretia actului de creare a universului si a omului de catre El, ca as fi asadar un ateu fara teama de Dumnezeu, care isi etaleaza aroganta sfidand cuvantul cartilor sfinte si puterea divina. Multi mi-au prezis ca voi sfarsi in focurile iadului, in chinuri eterne. Am fost cumplit de ranit, umilit, anihilat, strivit, redus la tacere de toate aceste acuze si previziuni metafizice, pe care nu aveam cum sa le contrazic cu argumente. Am constat curand ca ateii cei mai „habotnici” in a-l nega pe Dumnezeu ma foloseau pe mine si teoriile mele ca argument suprem in aceasta lucrare a lor, iar asta ma indurera si descuraja in cea mai mare masura. Ca urmare, m-am retras spre meditatie in decorul rustic al satului meu natal (undeva in „Ardeal” sau in „Oltenia”, este neimportant acum), nefacâd altceva, pana la sfarsitul vietii, decat sa ma gandesc, daca in toate cartile si articolele mele, sau in strafundurile insondabile ale sinelui meu ar putea exista un cat de mic amanunt care sa-l nege pe Dumnezeu. Nu am reusit decat sa mai urc inca o trepta pe scara infinita la capatul careia se gaseste intelegerea Lui. Detractorii mei vor fi inteles, atunci cand le-a venit vremea tuturor intelegerilor, ca m-au acuzat pe nedrept si ca nimic nu este precum pare. Va intrebati, poate, in acest caz, ce mai incerc sa dovedesc acum, de ce-mi tulbur eternitatea si de ce va tulbur efemerele preocupari, incercand sa revin in actualitate cu teorii noi. Nu are nimc de-a face cu eternitatea (in care ma complac) si nici cu preocuparile voastre (care ma amuza) ci doar cu ultimii ani ai efemerei mele vieti, petrecuti in meditatie si reculegere, despre care nu se stie mare lucru. Este vorba aici de cartea pe care n-am apucat s-o mai scriu: ®Evolutia Speciilor. Pentru ca va stiu buni, intelegatori, toleranti,  intelepti chiar, va ofer un mic fragment din aceasta carte pentru care as fi gata oricand sa ma reincarnez. va urma.

3 răspunsuri sa “Epistole de la Darwin. Scrisoarea I.”

 1. Stely said

  Dl Goe spuse :

  „@Stely – Au existat niste continuari:

  Darwin. Scrisoarea II

  si

  Darwin.Scrisoarrea III ”

  Iar eu, vazind ca linkurile date nu se deschid si vrind sa nu va deranjez din mult prea intersesantele si inflacaratele dezbateri de idei despre Tot si… Toate , le-am mai cautat inca odata la origine (adica aici)Nu sunt .Prin urmare , daca nu va cer prea mult , va rog sa-mi spuneti doar data postarii lor pe Arca lui Goe. Asa imi va fi mai usor sa le gasesc pe cont propriu .
  A, si da, raspunsurile Dlui Goe la „intrebarile neesentiale” m-au naucit . Atit de tare incit mi-a pierit graiul …dar si pofta de ris … oops!!
  P.S. Nu va grabiti , intrucit nu le voi citi in seara asta. Poate maine . Acum abia reusesc sa-mi” trag sufletul „. ..:) Noapte buna, pentru toti “rezidentii” (toti cu viza de flotant) care se afla pe (b)Arca „, dar si pentru „inocentii” care nu s-au culcat pina acum.. .

  Apreciază

 2. […] avea sa razbata (si sa ramana consemnata) pe Arca lui Goe: aici (Epistole de la Darwin) si aici Scrisoarea I, Scrisoarea II, Scrisoarea III, dintr-o serie criptica abandonata prematur, din motive destul de […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: