(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

… ca matematica (de Colosale – III)

Posted by Arca lui Goe pe iulie 29, 2023

Ca matematica nu e nimica pe lume… Căci matematica l-a făcut pe om… Mda, animalul, munca, sportul, arta, religia, filozofia, știință…si alte (asemenea) ficțiuni îi dau omului consistență si identitate, dar niciuna nu-l dumnezeiește pe om ca matematica… Doar prin matematică omul poate aspira asimptotic la divin, si numai prin matematică omul poate avea acces la infinit. Cu animalul, cu munca, cu sportul, cu arta, cu religia, cu filozofia, cu știință… cu politica… si alte (asemenea) ficțiuni poți mânca o pâine, poți face un ban, poți face impresie… te poți amăgi, te poți descurca si poți străbate prin finitul lumii. Nu-prin-infinit. Fără matematică nu poți ajunge prea departe. Orice infinit nematematic este o iluzie, o nălucire, o păcăleală. Cu matematica si numerele omul l-a apucat pe Dumnezeu de un picior…

Bine acuma, încă nu se știe dacă matematica este a Omului, a lui Dumnezeu ori poate a lui anti-Dumnezeu, si nu ne-am lămurit nici măcar dacă-i invenție sau descoperire… dacă exisă sau nu există dincolo de mintea omului… dar asta este deja altă proză pentru altă dată.

N-o să te întreb (ca de obicei), „tu ce crezi omule?„, pentru că azi, acum, nu despre asta voiam să te lămuresc sau să te amăgesc, prezenta expozițiune în proză scurtă de/venind la vale, pe panta rhei, tot în problema de adineauri a găurilor negre. Despre aritmetică si teoria numerelor, despre Gödel si limite om avea ocazia altădată… în viitor sau în trecut, să ne întrecem în trecere în vorbe de duh sau de ocară… despre matematică versus restul lumii. Până atunci… antrenează-te.

Matematica are adesea darul de se comporta ca un Oracol ce-i dă de știre omului cu anticipare despre lucruri încă nevăzute si neștiute… Cel care se joacă (cu talent si pasiune) în lumea numerelor si a ecuațiilor poate avea surpriza unor rezultate echivalente cu predicții enigmatice, greu de crezut si acceptat… la început… dar imposibil de ignorat mai apoi… precum soluțiile lui Schwarzschild care pre-vedeau existența „găurilor negre„. Asa s-a întâmplat cu planeta (nevăzută) Neptun a cărei prezență a fost prezisă insistent de calcule matematice înainte de a fi „descoperită” exact acolo unde o „inventase” matematica. Asa s-a întâmplat si cu enigmaticul Neutrino (…) inventat si botezat (ca particulă fictivă) pe baza unor calcule matematice în ecuațiile de bilanț energetic al unor reacții sub-atomice. Ce s-a descoperit mai departe în legătură cu ultra bizarul domn Neutrino întrece cu mult orice imaginație, povestea lui fiind cu mult mai captivantă decât povestea lui Ghilgameș, de ex, comparabilă ca anvergură narativă poate doar cu povestea lui Pinochio sau cu cea a Fotonului (fratele său bun după tată). De altfel, între noi (doi) fie vorba eu unul cred că i s-ar fi potrivit mult mai bine numele Fotino… dar, mă rog, de vreme ce nu i se recunoaște paternitatea merge si așa: Neutrino (altă proză în altă dată)… Tot matematica a inventat anticipat Antimateria scoțând din pălărie si din paranteze „pozitronul” / anti-electronul. Matematica prezice fel de fel de lucruri care mai de care mai bizare până să se dovedească banale. Azi pe lista de așteptare (spre banalizare) avem materia întunecată, energia întunecată, string-urile (da, da, plus multe, multe extra-dimensiuni spațio-temporale) si, cu voia d-voastră, ultima pe listă Planeta Nouă: candidat serios la postura de „gaură neagră primordială”, aciuată în Sistemul nostru Solar… propunerea on topic a zilei, de discutat pe larg, cu publicul larg, din lumea largă în zona strâmtă a comentariilor pe Arca lui Goe.

In mod oarecum naiv, frumusețea si eleganță unor ecuații matematice sunt, în mintea omului (o ființa ahtiată după armonie), argumente în favoarea unor relații strânse între respectivele ecuații si cruda realitate cosmică. Adevărul ori e matematic, ori nu e deloc.

Sper că încă mai ai nostalgia satisfacțiilor de după rezolvarea unei probleme de loc geometric, ori de după calculul unei limite de șiruri, ori a demonstrării unei teoreme de analiză matematică considerând o sferă cu rază epsilon infinitezimal mică în jurul punctului de studiu… In fine, că ai sau că nu nostalgia asta, sau dimpotrivă, c-oi avea mai degrabă sechele psihologice si melancolii negre de pe vremea când te luptai cu așa ceva, în contra naturii tale fragile, altceva te-as întreba (unde e târgoviștea) si anume: Cu ce sentimente te încearcă perspectiva ca în Sistemul nostru Solar nu numai că să existe Planeta Nouă (nu vouă) dar să mai si fie gaură neagră (primordială)? O fi bine? O fi rău? Tu cum consideri?

P.S. târgoviștea se află, pretutindeni dar mai ales în locul în care te găsești când te cauți, inclusiv pe punte. Tu ești monarhie, iar Târgoviștea este cetatea ta de scaun. Presupun că ai scaun. Inclusiv la cap. Ca peștele. De sticlă de pe televizor. In fine, să trecem peste asta… dar te rog, nu uita să-mi zici (așa, ca din întâmplare) dacă tu personal ai vrea sau (din contră) n-ai vrea să avem si noi gaură neagră în sistem solar. Nu-i lăsa (doar) pe alții să voteze în locul tău, în cetate. Fii cetățean! 🙂

39 răspunsuri to “… ca matematica (de Colosale – III)”

  1. Apreciază

  2. Sper că încă mai ai nostalgia satisfacțiilor de după rezolvarea unei probleme de loc geometric, ori de după calcul unei limite de șiruri, ori a demonstrării unei teoreme de analiză matematică considerând o sferă cu rază epsilon infinitezimal mică în jurul punctului de studiu… In fine că ai sau nu nostalgia asta, sau dimpotrivă, c-oi avea mai degrabă sechele psihologice si melancolii negre de pe vremea când te luptai cu așa ceva, în contra naturii tale fragile, altceva te-as întreba (unde e târgoviștea) si anume: Cu ce sentimente te încearcă perspectiva ca în Sistemul nostru Solar nu numai că să existe Planeta Nouă (nu vouă) dar să mai si fie gaură neagră (primordială)? O fi bine? O fi rău? Tu cum consideri?

    P.S. târgoviștea se află, pretutindeni dar mai ales în locul în care te găsești când te cauți, inclusiv pe punte. Tu ești monarhie, iar Târgoviștea este cetatea ta de scaun. Presupun că ai scaun. Inclusiv la cap. Ca peștele. De sticlă de pe televizor. In fine, să trecem peste asta… dar te rog, nu uita să-mi zici (așa, ca din întâmplare) dacă tu personal ai vrea sau (din contră) n-ai vrea să avem si noi gaură neagră în sistem solar. Nu-i lăsa (doar) pe alții să voteze în locul tău, în cetate. Fii cetățean! 🙂

    Apreciază

    • Atenție!!! In curând se închid urnele de votare. Sondajele de opinie la exit-poll-uri arată încurajator, indicând faptul că pe Arca lui Goe democrația, fandaxia, mon-arhia si libertatea de exprimare civilizată / on topic sunt încă la putere, întru-un ritm curat constituțional, aristocratic si elitist. Vivat. Să curgă vinul, să cânte muzica:

      Apreciază

  3. Florin said

    Da, armonia, oricum ai lua-o, este matematică. Armonic, armonice sunt mate. Cea mai intuitivă transformată este legată de armonice.

    Apreciat de 1 persoană

    • Transformata Laplace, dragostea din tei!

      Știu că se zice din tâi, dar am verificat în dicționar si n-am găsit tâi, am găsit tei, stie si Picaso… în fine, văd că ați evitat să menționați explicit dacă ați dori să existe sau să nu existe o gaură neagră prin preajmă… păstrându-vă în asentimentul anti-vorbitorilor 🙂 Cred că o să avem unanimitate…

      Apreciat de 1 persoană

      • Florin said

        Nu, Fourier. Este mai intuitivă decât Laplace fiindcă este vorba de frecvențe, spectre, armonice, armonii. Poate fi descrisă și în termeni accesibili tuturor.
        Am avut noroc la „speciale” cu un asistent, fiul unui coleg al maică-mi, profesor și el. Nu-l interesau lecții pentru acasă, prezența. La începutul seminarului punea în stânga tablei toate formulele de bază și dădea niște explicații succinte. Urmau problemele, fără tensiuni și stres inutile.
        Aveam seminariile într-un vechi conac boieresc pe str. Moxa. Odată, am întârziat și am găsit ușa blocată. M-am întors să plec. Când eram în curte, m-a strigat pe fereastră „Domnu’ Florin, veniți dom-le”. Îl deranjaseră niște copii care tot deschideau ușa și o blocase.🙂 Dacă mai trăiește D-l Prepeliță, trebuie să fie de vârsta lui Ion.
        Sigur că la momentul acela nu știam importanța cursului (în general și pentru mine).
        În acel timp primii doi ani erau plini de mate de tot felul. Astăzi, au decăzut.

        Apreciat de 1 persoană

        • He-he-he… nimic nu mai e cum era pe vremuri 🙂 Entropia, disoluția, degenerarea, involuția… e clar că se merge pe o cale greșită… către apocalipsă… 🙂 de-o s-o ratăm si pe aceea. 🙂

          … si nici actorii nu mai sunt ca odinioară:

          Totuși, viitorul sună bine…

          Apreciat de 1 persoană

          • Florin said

            Ei, Marinuș Moraru, ce vremuri.
            Viitorul? N-aș fi prea sigur privind „bine”.
            Comoditatea de azi oferită de o muncă serioasă de tot. Cum s-ar putea reseta sistemul? Și de la ce nivel? Să începem din nou de la „cârpitul ciorapilor”😀?
            V-ați gândit că ar putea dispărea tot confortul și toată bunăstarea (atâta cât este) într-o clipă?
            E bine că toate formulele alea nu sunt doar pe niște servere.😀

            Apreciat de 1 persoană

          • @Florin – Dacă, relativ la „sunetul viitorului”, aveți în vedere (anumite) destine individuale, este posibil ca teoria relativității binelui să nu funcționeze în aceeași parametri ca în cazul umanității în ansamblul ei. Pentru orice ins care si-a depășit apogeul existential, na acuma, viitorul nu mai poate suna chiar bine-bine… ci cel mult acceptabil… Problema este că ne-binele personal, pe măsură ce se accentuează (cu vârsta), induce ispita unor generalizări si extrapolări la nivelul societății si umanității, insul având tendința să vadă ne-binele care-l consuma pe el ca fiind unul general… Aud tot felul de babe si moși virtuali cântând prohodul omenirii, prevestind dezastre cumplite si degradarea condiției umane ca urmare mergerii lumii într-o direcție greșită, multi dintre ei felicitând-se pentru că (a) au prins vremuri mai bune, mai normale, mai omenești si pentru că (b), nu vor mai apuca vremurile rele ce stau să vină. Aiurea… Omenirea merge bine… din ce in ce mai bine… desigur cu un ritm niciodată mulțumitor si îndestulător în raport cu așteptările si dorințele crescătoare al ființei, dar orișicât…

            …tot confortul și toată bunăstarea (atâta cât este) nu vor dispărea nici într-o clipă nici în mai multe si nu vor fi drame mai mari decât cele care au mai fost. Vor mai exista suferință si nenorociri, locale, zonale, temporare, dar per total, în contextul dat (fără schimbări de paradigmă majore impuse de din afara planetei), omul va reuși în continuare să-si gestioneze satisfăcător existența pe planetă si să progreseze. Că multi inși vor rămâne rău în urmă (cu consecințe nefaste), urmare a eludării îndelungate a selecției naturalele, artificiale si în genere a oricărui fel de selecție, este de la sine înțeles, dar în medie omenirea va avansa si condiția umana se va ameliora. Acesta este contextul în care am zis că viitorul sună bine.

            Apreciat de 1 persoană

            • Florin said

              În mare, sunt de aceeași părere cu dvs. Și eu cred în puterea de evoluție și progres a omenirii. Totuși, pot interveni evenimente apocaliptice care ne-ar putea duce chiar mai înaintea epocii „cârpitului ciorapilor”. Cam asta ar putea fi o gaură neagră.

              Apreciază

          • Nu cred că trebuie să ne temem de găuri negre. Dacă e să ne batem capul cu pericole cosmice, cel mai periculos astru pentru viața de pe Pământ este chiar Soarele el însuși…

            Apreciază

  4. S-a încheiat de ceva vreme votarea la referendumul propus despre dac-ar fi bine/convenabil sau rău/inconvenabil ca eventuala planetă a noua din Sistemul Solar să fie (sau să nu fie) gaură neagră. Ne aflăm în plin proces de numărare a voturilor. In curând vom face publice rezultatele si motivarea acestora. Plus unele considerații despre constituționalitatea întâmplării si perspectivele emergente. Fii pe fază!

    Apreciază

    • Florin said

      O gaură neagră este prin definiție un centru gravitațional de excepție. Așa că, niciodată nu va putea orbita Soarele (să nu uitați – Votați Soarele).
      Singura formă în care ar putea exista ar fi un sistem dual care ar fi înghițit finalmente de gaură. Este aproape imposibilă o asemenea descoperire. Nu cred că a fost descoperit altul dual de această natură.

      Apreciat de 1 persoană

      • Vă înșelați. Faceți accesași greșeală de evaluare ca Olga. „Finalmentele” de care vorbiți nu are cum sa fie prea curând… iar găurica aceea neagră (dacă există acolo unde se presupune că ar exista) nu are nicio șansă de a se întâlni cu Soarele în următoarele 20 miliarde de ani, timp în care oricum Soarele se va fi epuizat pe cale naturală, trecând prin faza de giganta roșie si pitică alba…

        Apreciat de 1 persoană

      • O gaură neagră este prin definiție un centru gravitațional de excepție” !!! Depinde cine oferă „definiția”… si mai ales la ce „excepție” se referă. 🙂

        Apreciat de 1 persoană

        • Florin said

          Absorb tot, inclusiv lumina. Există sisteme duale formate din stele „normale” și găuri negre? S-a teoretizat așa ceva?

          Apreciază

          • @Florin – Absorb tot… ce trece de orizontul evenimentelor… încolo nu si nu… Când te afli la un milion de km distanță de centrul unei planete cu masa data M, sub aspect gravitational, nu se remarcă absolut nicio diferență, indiferent dacă planeta respectivă este una normală cu o raza de 10 mii de km sau e concentrată într-o gaură neagră care are orizontul evenimentelor într-o sferă de 10 cm. Teoria este cat se poate de simpla… aplicând-se in egala măsura Teoria Gravitației Universale a lui Newton sau Teoria Relativității Generalizate a lui Einstein… In condiții precum cele descrise mai sus ambele se pot folosi cu succes pentru a descrie traiectoriile corpurilor implicate cu mare precizie. In contextul dat teoria lui Newton este favorita pentru ca este mult mai simpla… Gaura neagra produce efecte bizare doar acolo, lângă ea, strict în spațiul acela din vecinătatea ei (la orizontul evenimentelor, nu aiurea prin univers)… In raport cu corpurile distante se comporta fix ca o planeta ordinara cu aceiași masa M si simte rigorile gravitației altor corpuri ca orice obiect normal. Gaura aceea ipotetica de dimensiuni planetare are o masa insignifianta in raport cu Soarele. Toate planetele din sistemul solar, inclusiv Jupiter si respectiva gaura neagra sau planeta, cu toți sateliții, asteroizii, planetele pitice, comete si alte obiecte din sistemul solar la un loc reprezint 0,02% din masa sistemului Solar, Soarele are singur o pondere de 99,8% dictând traiectoriile si orbitele tuturor corpurilor din siaj, inclusiv al nefericitei găuri negre. Gaura aceea neagra (sau planetă, ce-o fi) este în mișcare pe o orbita eliptică în jurului Soarelui, nu pe o traiectorie de coliziune cu soarele… si, la masa pe care o are, nu are nicio șansa să-si schimbe traiectoria, fiind prizonieră pe acea orbită ca orice altă planetă din sistemul solar. Dacă prin absurd s-ar ajunge la situația de a se ciocni cu Soarele, atunci da, Soarele ar putea începe sa fie absorbit în interiorul găurii negre… dar legile gravitației nu permit o asemenea ciocnire în următorii 20 de miliarde de ani.

            Apreciat de 1 persoană

      • P.S. Ce părere aveți despre stelele neutronice si despre stelele stranii?

        Apreciat de 1 persoană

  5. Stil unic! said

    Mie imi este clar. Nu ma speri de baba cloanta cotoroanta ca ea nu exista, nu ma speri de balaurul cu 10 capete ca si el precum baba e poveste, nu ma speri de gaura neagra. Fiindca gaura neagra in spatiu are traiectoria ei si nu are nici o sansa sa se abata de la traiectorie.

    Apreciat de 1 persoană

    • @Olga – N-as vrea să-ti știrbesc bravura recent câștigată în contra găurii negre dar, trebuie spus că dacă Soarele este destul în siguranță față cu prezența respectivului intrus în Sistem, în cazul planetei noastre, unele (mici) riscuri există, ținând seama de faptul ca obiectul respectiv, fiind strain, nu are o orbită cuminte, la fel cu a celorlalte planete care s-au format odată cu sistemul Solar, ci una mai bizară (…) care s-ar putea intersecta cândva cu orbita Pământului. Există unele foarte mici șanse în acest sens (probabil nu în următorii 10 mii de ani). Ce spuneam eu este că riscurile pentru planeta Pământ sunt cam aceleași fie că respectivul obiect e o planetă ordinară fie că e o gaură neagră. Dacă e să se ciocnească cu Pământul sau să-i perturbe orbita nu contează chiar deloc care ar fi fiind natura respectivului obiect si cât de compact e. 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  6. Vorba ceea, vox populi, vox dei, vacs albina… Iată avantajele unui sistem curat constitutional, în care votează cine vrea, si re/iese (din discuție) cine/ce trebuie. Bunăoară în problema referendumului de alaltăieri, ne-am trezit, ca voinicul din poveste, după lupte seculare, care au durat, hă-hă… hăt peste un deceniu, cu abținere în unanimitate. Un succes absolut remarcabil. Vivat. Cetățenii cu drept de vot, inclusiv trolii si semi-trolii, dând dovada de responsabilitate, prudență, spirit civic si imparțialitate neaoșă, s-au abținut în corpore de la vot, preferând să-si exprime poziția prin abstinență, dovedind astfel, nici prea-prea, nici foarte-foarte, eleganță retorică si înțelepciune comunitară… în cazul plebiscitului pro sau contra găurii negre în sistem solar… Niste intenții timide de vot concretizate în rumori nevinovate au existat, dar ștampila pe „da” sau „nu”, nu s-a pus. Totuși referendumul va fi validat în unanimitate în favoarea Găurii Negre de la periferia onoratului Sistem Solar, în virtutea singurului vot exprimat clar si fără echivoc, un vot pro Gaura Neagră, cel al subsemnatului, recte, d-l Goe, apropritar (de bArcă) si comersant (de idei gratis), adică cetățean cu drept de vot cenzitar la orice oră. Nu este un gest de frondă sau de revoltă ori vreo insolență teribilistă aruncată la plezneală sau cacialma… la vrăjeală sau în ciuda cuiva. Este o opinie sinceră pe care împărtășesc benevol cu tine: Da, ar fi bine să aveam si noi oamenii o gaură neagră, pe aici pe aproape, prin sistemul solar. De ce ar fi bine? Rămâne de povestit în curând în alt comentariu…

    Apreciază

  7. […] Inainte de a continua lin, te-as invita să revezi fugar materia din urma AICI. […]

    Apreciază

Lasă un comentariu