(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

Punctul, cel mai de Nimic semn (sau simbol?) dintre toate

Posted by Arca lui Goe pe ianuarie 22, 2019

Punct. Puncte. Doua puncte: Trei puncte… de suspensie. Puncte de inflexiune, puncte critice, puncte, puncte… Punct gramatical (tatăl tuturor semnelor de punctuație). Punct geometric (nimicul matematic, zero dimensional). Punct de topire. Punct de fierbere. Punct singular. Punct si de la capăt. Viata noastră este formată din puncte. Câteva puncte, adimensionale, unite prin câteva linii imaginare. Esența vieții fiecăruia dintre noi consista in aceste noduri prin care suntem forțați sa trecem cu viteza amețitoare, prăbușindu-ne in ele ca-ntr-o gaură neagră, plonjând in adâncul lor infinit (agonie si/sau extaz) revenind apoi in „no time” înapoi, la suprafață, la aer, si la viața superficială care se consuma si ne consuma in așteptarea următorului nod, următorului punct de inflexiune. Alt punct, alt salt mortal.

In 1990, sonda spațială Voyager 1 a trecut de orbita lui Saturn, ajungând la 6 miliarde de km distanta de punctul (emergent) de origine. De dincolo de Saturn sonda a făcut o mulțime de fotografii celebrelor inele ale planetei, iar pe una dintre acestea se vede, in background, abia perceptibil, un mic si insignificant punct luminos: planeta Pământ. Atit, un simplu punct pe cer. In rest universul infinit si inutil. 99,(9)%, adică 99,999999999999999999… % din ceea ce contează pentru trupul, mintea si sufletul fiecăruia dintre noi se afla acolo, in acel punct si nicăieri altundeva. Durere, fericire, viată, succes, eșecuri, prieteni, ratări, iubire, ura, disperare, familie, dușmani, trecut, prezent, viitor, frica, speranță, dragoste, resemnare, dorință, atașament, trădare, agonie, extaz, totul (ni) se întâmplă acolo, într-un punct, într-o clipă.

Pale Blue Dot – A Great Speech By Carl Sagan

In viața fiecăruia dintre punctele care suntem, locuind într-un punct, se remarca puncte de inflexiune, (căci într-in punct încap o infinitate de puncte), întâmplări banale, nesemnificative in aparenta, care au darul de ne schimba fundamental drumul, destinul, puncte cheie in care ceva esențial este forțat sa se întâmple sau sa NU se întâmple, răsucindu-ne traiectoria si ființa pe suprafața acelui palid punct albastru evocat de Carl Sagan. Fiecare astfel de punct de inflexiune poarta in sine sămânța din care poate încolți oricând o mica poveste de nimic (despre nimic) in proza scurta. Merita explorate… In viața fiecăruia. Multe dintre ele sunt luminoase, vizibile încă in constelația cu amintiri. Altele însă sunt obscure, întunecate, ca niște găuri negre (in suflet). Acestea nu sunt vizibile cu ochiul liber. Nici cu telescopul, nici cu microscopul. Existenta lor poate fi probata numai indirect, prin efectele pe care le produc (si necesita inteligenta, răbdare si talent, geniu, poate, pentru cine o avea). Ne propunem pentru o clipa sa ne oprim atenția asupra unora dintre punctele de inflexiune vizibile, luminoase si sa stoarcem din ele mici proze scurte si povesti de nimic. Vor urma pe Arca lui Goe, câteva astfel de povesti cu si despre puncte de fuga, invitându-i si pe alții sa si le observe si eventual sa le trans-pună in proze scurte, pe ale lor, reale sau imaginare. Punct si de la capăt.

Niște exemple minunate de proza scurta-scurta (scurte ca o minijupa care te umple instantaneu de emoții) se găsesc pe la prietena noastră si rebela si adolescenta, de exemplu acestea: Noblesse oblige si aceasta Inspirație…. ori Lunea fictivă… Nu vizează ele spre puntate de inflexiune (precum cele pe care le avem noi, orbii, momentan in vedere) dar desenează un balet de cuvinte plăcut vederii, pe suprafața de cristal (impenetrabil ?!) a cotidianului, rezultând niște proze scurte si niște admirabile povesti de nimic, de parca ar fi fost scrise pentru publicare pe Arca lui Goe în secțiunea cu pricina.

22 răspunsuri to “Punctul, cel mai de Nimic semn (sau simbol?) dintre toate”

  1. RALG said

    Ion Iliescu : pentru tinerii din ziua de azi, un “unlike” pe net e mai dureros decat o bâta de miner pe spinare.

    Apreciază

  2. Lady Gaga vrea sa cânte în spatiu. De fapt a gasit o scuza ca sa se poata întoarce pe planeta ei natala.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Stely said

    Hmm… se pare ca si de data aceasta topicul cu reintoarcerea la „proze scurte si povesti din nimic” a coincis cu vizionarea unui film biografic despre unul dintre cei mai renumiti scriitori ai secolului al XX-lea, J.D. Salinger , inceputul carierei sale de scriitor si nasterea celebrului sau roman ” De veghe in lanul de secara „. Filmul (2017)se poate viziona pe Cinemax . Banuiesc ca maine sau zilele urmatoare va fi reluarea.

    P.S. Totodata trebuie sa va spun ca ma bucur de ideea relansarii povestirilor din nimic, desi momentan nu am in minte nici un subiect „palpitant ” al vreunei proze scurte .

    Apreciază

    • RALG said

      Interesanta si generoasa propunerea pentru vizionare filmului biografic despre J.D. Salinger, livrat noua ca fiind cumva (macar in debutul activitatii sale) in postura de con-frate al nostru, in ale sfortarilor literare in fel de proze ce-si cauta drumul si spre in afara (catre public, lumina, cuvinte si forma) dar si spre inauntru (spre adanc, spre locul din care razbat inabusit emotiile primare ale autorului)… Vom viziona filmul si cine stie, ne vom alimenta din el fie vreo speranta fie vreo deznadejde… cum ne-o fi norocul, ambele variante avand desigur potential literar pentru vreo poveste de nimic despre caznele sisifice ale unui greier mic.

      P.S. Probabil ca nu aveti in minte niciun subiect palpitant al vreunei proze scurte pentru ca inca va duceti cu mintea la lucruri mai ample decat adevaratele nimicuri cu schepsis care populeaza toate vietile omuletilor. Cand veti fi instare sa coborati cateva trepte spre detalii mai marunte sigur va veni si inspiratia…

      Apreciază

  4. Niste exemple minunate de proza scurta-scurta (scurte ca o minijupa care te umple instantaneu de emotii) se gasesc pe la prietena noastra si rebela si adolescenta, de exemplu acestea: Noblesse oblige si aceasta Inspirație. Nu vizeza ele spre puntcte de inflexiune (precum cele pe care le avem noi, orbii, momentatn in vedere) dar deseneaza un balet de cuvinte placut vederii, pe suprafata de cristal (impenetrabil ?!) a cotidianului, rezultand niste proze scurte si niste admirabile povesti de nimic, de parca ar fi fost scrise pentru publicare pe Arca lui Goe in sectiunea cu pricina.

    Apreciază

  5. RALG said

    Punctul este (mai degraba) un semn sau un simbol? Care este punctul tåu de vedere? Da, da , al tåu, despre d-voastra este vorba!

    P.S. Cine si-l mai aminteste oare pe vorbitorul care incerca sa puncteze in cate un dialog zicand la un moment dat: „Punctum”, pentru a sugera celuilalt sa aiba mila si sa nu mai adauge „nimic” peste nimicul sau?

    Apreciază

    • Asteptam provincia, desteptam capitala… 🙂

      Apreciază

      • Stely said

        Pai as spune ca ar fi valabile ambele variante dar, daca ar fi sa dau un exemplu de punct „semn” sau” simbol ” ,nu prea stiu. De ex, dvs ce ati spune despre punctul G , sau despre punctul de pensie ? Eu spun ca nu sunt nici simboluri nici semne. Valoarea lor este perceptibila , nu-i asa ?

        Daaa, cum sa nu stiu cine incheia o discutie mai ales controversata cu „punctum .” Mie insa nu mi se parea ca uzitarea expresiei ar fi sugerat interlocutorului sa aiba mila ci dimpotriva, ca este musai sa taca , un fel de a-i inchide gura cu autoritatea celui care le stie pe toate. Cateodata as vrea sa stiu ce mai face dar nu am cum . Cand mai aveam „dialog” cu cmm pe e-mail imi mai spunea cate ceva , insa acum nu. Parca si de dumneaei imi este nitel dor. 🙂

        Apreciază

  6. Daca femeile au probleme cu parcarea, este din cauza ca barbatii le mint despre cat inseamna 20 de cm.

    Apreciază

  7. Un sot este o persoana care, dupa ce duce gunoiul, se poarta ca si cum ar fi facut curat in toata casa !!!

    Apreciază

  8. RALG said

    Celor care nu-si asuma riscul de a scrie din cand in cand cate o proza scurta:

    Riscul
    =================
    Râzând,
    Rişti să pari nebun.
    Plângând,
    Rişti să pari sentimental.
    Întinzând o mână cuiva,
    Rişti să te implici.
    Arătându-ţi sentimentele,
    Rişti să te arăţi pe tine însuţi.
    Vorbind în faţa mulţimii despre ideile şi visurile tale, Rişti să pierzi.
    Iubind,
    Rişti să nu fii iubit la rândul tău.
    Trăind,
    Rişti sa mori.
    Sperând,
    Rişti să disperi,
    Încercând măcar,
    Rişti să dai greş.
    Dar dacă nu rişti nimic,
    Nu faci nimic,
    Nu ai nimic,
    Nu eşti nimic.
    =====================
    Rudyard Kipling

    Apreciază

    • Stely said

      Ah, ce bine e sa risti ! 🙂

      Apropo , de riscul de a te implica . Am obiceiul sa „ma bag” in scandaluri provocate de altii. Nu pot sa stau deoparte, cu riscul de a ma pune intr-o situatie ridicola sau chiar sa fiu molestata.

      Sa fie ceva timp , cam imediat dupa revolutie, cand lumea inca avea retineri in a se implica intr-o anume situatie , cand cineva este in pericol , de ex.
      Ma aflam acasa, cand deodata aud un tipat disperat de femeie si un ragnet de barbat care alerga trantind usile de la parterul blocului unde locuiam. Mi-am dat imediat seama ca femeia era in pericol si tipa pentru a fi ajutata intr-un fel. Am alergat pe balcon sa fac ceva … Am deschis geamul si am inceput sa tip la bestia aceea de om care deja o prinsese , ea fiind o femeie micuta iar el un zdrahon de barbat , si ,trantita la pamant o lovea puternic cu pumnii si picioarele . Tipam disperata s-o lase in pace . Pe langa ei treceau nepasatori barbati si femei ca si cand nu se intampla nimic. Femeia amutise , iar el deranjat de interventia mea a lasat-o putin in pace , si a inceput sa se rafuiasca in modul cel mai grotesc cu mine. Noroc ca era ceva mai departe si nu am vazut obiectul obscen pe care mi-l arata scuturandu-l de zor. Nu m-a afectat si am continuat sa-i mobilizez pe cei care treceau nepasatori pe langa locul unde femeia era batuta . Printre ei se afla un barbat imbracat in haine militare . Lui i-am spus ,in primul rand, sa intervina gandind ca are mai multa autoritate . Si da, ofiterul a facut calea intoarsa, intrucat deja trecuse de ei , cerandu-i autoritar s-o lase in pace. Cand am vazut ca a ajuns langa ei abia atunci am dat telefon la politie. A venit politia destul de repede si i-a luat pe amandoi in dubita .

      Eu insa am ramas mai departe la geam sa raspund la reprosurile trecatorilor precum si ale celor care iesisera la ferestrele apartamentelor din blocurile apropiate. In loc sa tipe la bestia aceea de om, care aproape o omorase in bataie pe biata femeie , ma puneau la punct pe mine ca de ce ma bag … „cine stie ce i-a facut femeia” , spuneau ei. Prin urmare eu nu am avut dreptul sa intervin in scandalul lor pentru ca nu stiam cauza . Am incercat sa le spun ca ar fi putut s-o omoare nu pentru ca ea i-ar fi facut lui ceva, ci pentru ca era beat. Femeile mai ales erau oripilate de gestul barbatului ,ca si cand eu eram de vina, ca l-am provocat … Ei bine , daca eram afara poate as fi patit ceva, dar tot m-as fi bagat. Ulterior am aflat ca a fost la randul lui bumbacit bine in arestul politiei . M-am bucurat zicand ca macar sa afle si el, pe pielea lui, cum e sa fii lovit cu pumnii si picioarele, de catre alti mai puternici decat el.

      Apreciază

      • RALG said

        Cred ca vi se cuvin felicitari pentru felul cum ati reactionat in intamplarea pe care ati relatat-o. Cine stie, poate ca prin interventia d-voastra a fost evitata o tragedie. Si da, fiecare ins care face rau altuia ar trebui sa primeasca si el/ea acelasi tratament, dar cu un supliment de 100%. Din pacate insa o multime de lucruri rele raman nepedepsite. Cateodata se dovedeste ca tot raul a fost spre bine. Si atunci ce? N-a fost rau? Ma rog de aceea pedepsele ar trebui amanate nitzel ca sa se lamureasca situatia, dar cand s-a lamurit, ar trebui sa se aplice fara intarziere pedeapsa.

        Apreciază

  9. RALG said

    Culmea rabdarii: sa asisti la o partida de sah între doi ardeleni.

    Apreciază

  10. RALG said

    Niste cocalari isi construiesc o vila la o aruncatura de bat de casa mea.

    Stiu asta, pentru ca am verificat. 🙂

    Apreciază

  11. Viata mea e ca un film, care nu are distributia prea reusita… Si nu îi înteleg nici actiunea.

    Apreciază

  12. Dl.Goe said

    Anunt:
    Gasesc punctul G. Gratis!

    Apreciază

  13. RALG said

    ” Nu uita niciodată de unde ai plecat.” – Hansel şi Gretel

    Apreciază

  14. Suzana said

    Mi-ai facut o surpriza si multumesc pentru ea!
    Ma uimeste cum se poate face abstractie de punctele de vedere ale lui Sagan.
    Si totusi asa este…
    …’Lunea fictiva’ suna perfect!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu