(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

Pledoarie pentru citit

Posted by Arca lui Goe pe aprilie 11, 2024

Nu prea mai citim. Opere. Capodopere. Literatură. Ne-am cam oprit din citit. Unii ne-am oprit încă din copilărie, alții chiar înainte de a începe. Ne-am dedicat majoritar scrisului. Suntem cu toții scriitori, analiști, critici, filozofi, pe fond nativ 😉 Un birlic dintre aceia ce domnesc peste o tastatură, afirmă cu sublimă seninătate că preocuparea pentru lecturi si literatura altora e un moft si-o pierdere de vreme. Cineva îi face, în replică, o ofertă pe care birlicul nu va putea s-o refuze. Reiau aici o superbă pledoarie în favoarea îndeletnicirii cu cititul, propusă spontan în secțiunea de comentarii a unui alt blog:

Renata Carageani zice: aprilie 11, 2024 la 5:11 pm

X-dulescu, ai un fel uimitor de-a râcâi omul să-ți dea replică! Cumva, reușești prin afirmațiile tale să lași întotdeauna subiectul deschis și interlocutorul frustrat că nu s-a făcut înțeles.

Dacă te opreai la „a fost o glumă”, zicem, băi, nu m-am prins eu de glumă, asta e. Eu sunt cea care a gafat, că n-am înțeles că X-dulescu glumește când citează versuri mega-hiper-arhi cunoscute din Testamentul lui Arghezi și zice – sanchi! – că-s de Bacovia.

Dar nu! X-dulescu nu se lasă și-mi demonstrează (sau cel puțin asta e intenția lui) că în cultura generală a unui ins, beletristica e lipsită de importanță. Citești, nu citești literatură, dacă ești deștept, rămâi deștept. Dacă ești prost, citești degeaba, că tot prost rămâi.

Pur și simplu, X-dulescu, tu nu crezi că cititul e polivitamină pentru gândirea, imaginația și ușurința în exprimare a cuiva. Că e mina din care extragi un substitut al experiențelor pe care tu nu le-ai avut niciodată. Că-ți permite să te pui în locul celuilalt, să fii receptiv și flexibil la idei care nu ți-au trecut prin cap. Că e, în fond, o formă de socializare cu autorul, cu personajele lui. Că îți îmbogățește lexicul și inteligența asociativă. (Eu, de pildă, citesc și înțeleg ușor orice material științific medical/farmaceutic în engleză, dar literatură citesc chinuit, cu dicționarul, fiindcă n-am avut voința și răbdarea să citesc literatură în engleză și în literatură e… altă limbă.)

X-dulescu, poveștile imaginate de scriitori, mari sau obscuri, îți „pilesc” epiderma empatiei, adaugă noi subdiviziuni pe scala moralității umane, te ajută, inconștient, să gestionezi situații din viața reală mai rapid, mai folositor ție, decât dacă citești doar texte sacre și filosofie. Nu se poate trăi doar din maxime, aforisme și truisme.

Afirmația aia că unui râgâitor mâncător de semințe și ascultător de manele poate i-ar folosi beletristica, fiindcă l-ar mai da nițel jos din copac, m-a terminat! Deci toți intelectualii rafinați ai lumii (unde noi doi, firește, nu ne includem), dacă citesc beletristică dau dovadă de infantilism? Vremea cititului de beletristică e la 15-20 de ani, Dumas, Zévaco, Karl May și gata? Pe urmă trecem la filosofie, metafizică, Biblie, Coran? Păi cum să-i înțelegi pe cei din urmă dacă n-ai trecut prin Dostoievski, Proust, Gide, Camus și alții, mulți, foarte mulți alții?

Ai expediat-o aproape indecent pe „vax albina”, spunându-i că ”Scala lui Kardashev” (despre care auziseși! unde? la o bere, pe terasă?!) e simplistă. Și i-ai dat cu flit și cu delete (lui Kardashev) din curiozitatea ta de cititor de lucruri serioase. Unde ți-e dragostea pentru înțelegerea profundelor probleme ale existenței unei civilizații, respectiv aia umană?
Cei care l-au contrazis pe Kardashev (Sagan, de pildă) au lins mii de pagini înainte de-a zice că lor li se pare (LI SE PARE!) că saltul între tipurile de civilizații e prea abrupt. Nu i-a zis nimeni că e simplist și de neluat în seamă. Doar tu.
Pe ce te bazezi,
X-dulescu, când tai în carne vie, cu maceta propriilor convingeri create în eprubeta personală, acolo unde alții, oameni de mare suprafață științifică îndrăznesc să emită alte ipoteze, stând în genunchi, apoi pe brânci :) de-atâta citit, ca să pună la îndoială o teorie, nu s-o pună pe foc.

P.S.: Cercul e simbolul perfecțiunii, așa cum și pătratul și piramida sunt simboluri ale perfecțiunii în geometrie. Doar că cercul e perfecțiunea monotoniei perfecte, fiindcă distanța tuturor punctelor care-l desemnează e aceeași față de un punct fix. Pușcăria perfectă. ZERO așteptări, ZERO emoție.

Nu uita de: Bancul Zilei | Cinci Minutele Zilei | Poezia Săptămânii | Tema Săptămânii | EXPLICATIE!

16 răspunsuri to “Pledoarie pentru citit”

  1. Aldus said

    Da, comentariul merita pus (după o ușoară prelucrare) într-un articol stătător. Am vrut și eu să-i zic. Păcat că și-a făcut loc taman aici.

    Renata, fă un articol din acest comentariu: de ce e important să citim. 🙂

    Apreciază

  2. Florin said

    Cine-i ăsta, K…?

    Apreciază

    • potasiu

      Apreciat de 2 persoane

      • Of, cât am râs la replica asta!…
        Pe vremuri, când am acceptat să „dau” la farmacie, eu, o fată cu liceu de muzică la bază, unde învățasem chimie cât să trag concluzia că ea se împarte în două, substanțe acre și substanțe leșioase, am purces cu tata în căutarea unui profesor universitar care să aibă răbdarea necesară să mă mediteze pornind de la nimic. Și omul mi-a testat cunoștințele începând cu tabelul lui Mendeleev, m-a întrebat simboluri chimice, cum se scrie cupru, mangan, nichel, aluminiu… Și am știut, de la… rebus, că îmi plăcea să rezolv careuri. Și când m-a întrebat care e simbolul pentru potasiu, m-a încuiat. Uitasem că potasiul se prescurtează K, fiindcă-i mai zice și Kaliu. 🙂 Sper că Florin știe și a înțeles gluma.

        Apreciază

Lasă un comentariu