(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

Cea mai bună Românie

Posted by Arca lui Goe pe mai 17, 2021

In atentia celor care mai serbeaza 10 Mai, 23 August sau 30 Decembrie:

În 1899, 78% dintre români erau analfabeți (două treimi dintre bărbați și aproape 90% dintre femei). În 1938, rata analfabetismului ajunge la 54,3%.

În 1938, consumul mediu anual de carne (inclusiv derivate) pe cap de locuitor era, în România, de 18 kg. (Pentru comparație, în același an consumul era de 75 de kg în Danemarca, 60 kg în UK, 52 kg în Franța și 51 kg în Germania.)

Tot în 1938, speranța medie de viață la naștere era, în România, de 40,20 ani la bărbați și 41,40 ani la femei. Rata mortalității infantile era de 182,5 la mia de nou-născuți.

La 1860, rata urbanizării era, în România (fiindcă deja vorbim de Principatele Unite), de 17,5%. În 1912 ajunge la 18,3%, în 1930 la 20%, iar în 1948 la 23,4%. În 1989, rata urbanizării ajunge la 53,2%.

La 1866, peste 80% din populația aptă de muncă era ocupată în agricultură. Procentul rămâne relativ neschimbat până spre sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950 (în 1950 procentul era de 74,3%). În 1989, doar 27,9% din populația activă mai era ocupată în agricultură.

(Sursa datelor de până aici: Bogdan Murgescu, „România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)”, Polirom, 2010.)

Codul civil adoptat de Regat și în vigoare până la venirea comuniștilor a fost cel napoleonian, care nu recunoștea femeilor drepturi civile și politice.

Din punct de vedere politic, de la 1866 și până în 1989 România nu a fost niciodată o democrație. Alegerile nu au fost niciodată libere (guvernul numit de rege le câștiga întotdeauna; alegerile din perioada antebelică și interbelică au fost simple butaforii). Iar dreptul de vot a fost sever limitat (vot cenzitar masculin în perioada antebelică, vot universal masculin cu excluderea femeilor în perioada interbelică, vot formal, fără nicio valoare reală, în perioadele de dictatură).

Primele alegeri propriu-zis libere au fost organizate în România abia în 1996 – la 130 de ani de la 1866.

Din punct de vedere economic, România antebelică și cea interbelică a fost o țară subdezvoltată (de „lumea a treia”, cum se spunea odată, sau low-income economy, în limbajul de azi al Băncii Mondiale).

Comuniștii au preluat o țară de lumea a treia și au dus-o la nivel de lower-middle-income economy în 40 și ceva de ani. România își păstrează statutul de lower-middle-income economy până în 2005, când devine upper-middle-income economy. În 2019, România devine, pentru prima oară în istoria ei, high-income economy (sau, în limbajul ONU, „țară dezvoltată”).

(sursa: https://datahelpdesk.worldbank.org

Tot din punct de vedere economic, postcomunismul românesc se împarte în două perioade: deceniul pierdut (1990-1999) și perioada dezvoltării (2000-prezent).

Deceniul pierdut se cheamă așa fiindcă timp de 10 ani nu se întâmplă practic nimic. În 1990, PIB-ul României era de aproape 40 de miliarde de dolari. În 2000, de 37,2 miliarde dolari (iar în 2019, de 250 miliarde dolari). Salariul mediu lunar net a fost de aproximativ 100 de dolari în toată perioada asta. În 1990, exporturile totale ale României au fost de 6,5 miliarde de dolari. În 2000, de 8 miliarde dolari (iar în 2019, de aproape 101 miliarde dolari). (Sursa datelor: Banca Mondială)

Și acum, concluziile.

În cea mai mare parte a istoriei ei, România a fost o țară subdezvoltată și nedemocratică. O barbarie pe care merită s-o privim cu dezgust. Orice formă de nostalgie față de vreuna dintre perioadele ei istorice trebuie privită ca o otravă.

Singurul lucru pe care îl putem concede antebelicilor e că au creat statul român.

Singurul lucru pe care îl putem concede interbelicilor e că au încheiat cu succes procesul de nation building. Sigur, strategia de nation building a fost toxică de la bun început, findcă centrată pe etnie, nu pe cetățenie. Dar, chiar și așa, a reușit. În Spania, de exemplu, procesul de nation building n-a reușit: catalanii și bascii nu se consideră spanioli – în timp ce, la noi, toți cetățenii români se consideră români (fie dpdv etnic, fie dpdv civic).

Singurul lucru pe care îl putem concede comuniștilor e capacitatea lor de a urbaniza România. Niciun alt regim de dinainte și de după ei n-a fost interesat de urbanizare.

Unii conced comuniștilor și dezvoltarea economică – trecerea de la low-income economy la lower-middle-income economy – în principal prin industrializare accelerată. Eu n-o fac – fiindcă tranziția de la low-income la lower-middle-income a fost foarte lentă, mai lentă decât în condiții de libertate și foarte costisitoare în termeni umani.

Singurul lucru pe care îl putem concede deceniului pierdut e începutul democrației românești (repet: de la 1866 și până în 1996, România nu a fost niciun moment o democrație) – și astfel începutul europenizării țării.

În ciuda tuturor nostalgicilor, cea mai bună perioadă din istoria României e cea care începe din 2000. E perioada în care democrația românească s-a consolidat (în condițiile în care alte țări din jur nu mai sunt democrații), în care România s-a dezvoltat accelerat (a sărit două trepte de dezvoltare în doar 20 de ani – de la lower-middle-income economy la high-income economy), și în care nivelul de trai a crescut dincolo de orice așteptări (de-asta nu dau doi bani pe dezvoltarea/industrializarea comunistă: dezvoltarea din ultimii 20 de ani, în condiții de libertate și de democrație a fost mult mai puternică decât cea produsă de comuniști).

România globală și europeană de azi, pe care o detestă din rărunchi toți nostalgicii, conspiraționiștii, elitiștii, tradiționaliștii, ultra-conservatorii și stângiștii noștri radicali, e de departe cea mai bună Românie de până acum.

Nu e perfectă, evident. Mai sunt enorm de multe de făcut, evident. Dar e România pe care am construit-o noi, cei în viață azi. Cu guvernele pe care le-am avut, cum au fost ele, cu politicienii pe care i-am avut, cum au fost ei – și cu noi, așa cum am fost, cu limitele noastre.

Împreună, am pus pe picioare cea mai bună Românie de până acum. De departe cea mai bună Românie de până acum – cu mult, cu foarte mult deasupra celei a antebelicilor, a interbelicilor, a comuniștilor și a postcomuniștilor imediați. Dacă privim în urmă, toți ăștia sunt niște pitici prin comparație, în ciuda ifoselor și a pretențiilor lor.

Să-i ignorăm, așadar. Fiindcă miracolul românesc a fost produs de noi, nu de ei – și adesea l-am produs distrugând deliberat moștenirea lor, care ne trăgea în jos și ne condamna la subdezvoltare și la o formă sau alta de autoritarism (fiindcă, în ultimă instanță, asta e tot ce ne-au lăsat predecesorii noștri).

Și să sperăm că urmașii noștri vor duce lucrurile încă și mai departe decât noi – și că, privind în urmă, se vor privi așa cum ne privim noi pe noi astăzi: cu mândria că lăsăm în urmă ceva important.

Așadar, să lăsăm nostalgiile și să deschidem ochii și să privim realitatea…

Articol scris de Sorin Cucerai  https://republica.ro/in-ciuda-tuturor-nostalgicilor-cea-mai-buna-perioada-din-istoria-romaniei-e-cea-care-incepe-din-2000

Uite cam despre asta vorbeste Cucerai, despre Romania in care astfel de gesturi sunt posibile cu aerul celei mai firesti adecvari, despre spiritul colectiv care poate fi sesizat intr-un astfel de micro-eveniment… In oricare dintre Romaniile antrioare (pomenite de Cucerai) gesturi de acest fel, desi tehnic posiblie, s-ar fi putut intampla extrem de greu sau deloc si ar fi fost ceva totalmente ne natural, iesit din comun, o extravaganta sau o fronda periculoasa. Naturaletea intamplarii din 2012 este o buna ilustrare a lucrurilor despre care vorbeste amicul Cucerai.

118 răspunsuri to “Cea mai bună Românie”

  1. Stely said

    Imi place articolul lui Sorin Cucerai. Este cat se poate de binevenit ,acum , cand vocile nostalgice , conspirationiste, defetiste , capricioase si vesnic nemultumite incearca sa mentina haosul, nesiguranta, ignoranta , dezinformarea privind starea actuala in care ne aflam. Cifrele sunt convingatoare , iar concluziile sunt optimiste. Un articol reconfortant ce vine in intampinarea convingerilor mele. Asa cred si eu :ca am ajuns la liman cu democratia , in primul rand, apoi cu celelalte . Loc de intors nu mai exista. Asadar, Romania , tot inainte ! 🙂

    P.S. Mi-ar fi placut sa faca si o mica analiza dpdv al regimurilor politice , incepand cu anul 2000 si pana in prezent. Cum si cine dintre partide, oameni (lideri ) politici au contribuit ca starea bunicica de acum sa ajunga aici ? Eu cred ca nu exista prea multi dintre ei care ar avea dreptul sa-si adjudece reusitele . Stiindu-l pe Sorin Cucerai un fost ? antibasist ,banuiesc ca acesta este motivu pentru care lipseste din articol o asemenea analiza politica. 🙂

    Apreciază

    • RALG said

      Probabil ca pro-DOC ar putea face o analiza pertinentă a regimurilor (eminamente) politice (in atentia ZOON-POLITIKOANELOR danubiano-pontice), dar un lucru de subliniat ar fi acela ca relevanta politicii si a politicienilor in societate este in scadere. Predilectia d-voastra pentru politica tine probabil de trecutul glorios, dar in zilele noastre se constata o benefica diminuare a rolului politicii in societate. Daca s-ar fi pastrat nivelul relevantei politicii si politicienilor in evolutia economica si sociala a Romaniei, Europei si a lumii, cred ca lucrurile ar fi stat categoric mai rau si cu insul si cu societatea. Nu ca acum ar fi paradis, ca e plina lumea de aile, sosoace, sperlinge, iosifi, humori si alte creaturi irecuperabile, dar parca e mai mult spatiu de manifestare pentru cei care chiar imping umanitatea inainte. De fapt nu o imping ci o trag dupa ei. Cu sau fara voia ailelor, dar culmea si in favoarea acestora.

      Apreciază

      • Stely . said

        Cred ca cei care ” imping umanitatea inainte ” sau care o „trag dupa ei” , asta daca va referiti la Romania , sunt trasi la randul lor de UE si NATO , institutii occidentale din care facem parte . Acestea au fost, in primul rand, realizarile colosale ale celor care au avut puterea de a se debarasa de trecut.
        Faptul ca momentan suntem pe cale de relaxare totala a restrictiilor impuse de pandemia Covid -19, ce se datoreaza implicarii totale a UE in aprovizionarea cu vaccinuri si facilitarea distributiei lor , este concludent in ce priveste impingerea de la spate si trasul dupa ei . Este vorba de acorduri de achiziții incheiate de catre comisia europeana cu producătorii de vaccinuri, în numele statelor membre si tot comisia este cea care a finanțat, in valoare de 2,7 miliarde EUR, o parte din costurile suportate de producătorii de vaccinuri.

        Ceea ce este insa un merit incontestabil pentru ai nostri, cei din institutiile organizatoare, este faptul ca au tinut sub control organizarea si administrarea vaccinurilor pentru grupele prioritare la vaccinare , apoi celalti mai departe . La ora actuala s-a ajuns la un procent rezonabil de imunzare prin vaccinare, ceea ce a determinat scaderea sub 400 (azi) a n-rului celor confirmati cu covid-19.si a nr-ului de decese (60).

        Alta chestiune de impingere de la spate si trasul dupa ei este finantarea sub egida UE a relansarii economice post pandemie . Se stie ca Romania a primt de la UE o suma de 80 de miliarde pentru refacerrea infrastructuri ,constructiilor de spitale, scoli ,modernizarea sistemelor publice, partea cea mai mare fiind folosită pentru relansare economică.
        Ramane de vazut insa cum se vor descurca ai nostri cu distribuirea si mai ales folosirea acestor bani. Am emotii. Cred insa ca tot impinsul de la spate va fi factorul hotarator.

        O alta chestiune importanta, despre modul cum au fost si inca sunt (em) trasi dupa ei , de data aceasta de NATO, este lansarea de catre SUA a unui sistem defensiv care functioneaza ca o „Santinela globala „pentru tarile NATO, inclusiv Romania :

        https://ziare.com/international/statele-unite/santinela-globala-pentru-nato-romania-statele-unite-lanseaza-un-sistem-defensiv-spatial-din-florida-1679369

        P.S. Stiu, s-ar putea sa nu le placa unora modul de insiruire rece a faptelor in sine , dar cred ca ar fi fost nevoie de aemenea insiruiri , mai ales pentru cei care sunt inca pliati spre negare totala a realitatii actuale .

        Apreciat de 1 persoană

        • Este foarte bine ca UE are banii aceea pe care sa ni-i dea, din surplusul sau de bani. Dar si daca nu-i are, si totuși ni-i da, tot e bine. 🙂 La câți bani au intrat in Romania in ultimii 20 de ani, (inclusiv de la romanii plecații afara) era cumva imposibil sa-i fi furat hoții pe toți si sa nu se simtă un progres si la nivelul tarii. Cred ca se putea si mai bine, dar, sa bat in lemn, se putea si mai rău.

          P.S. Desigur ca UE si NATO au contribuit direct la progres, dar in comentariul meu de dinainte, ma refeream pur si simplu la influenta indirecta a omenirii in ansamblul ei, a faptului de a fi conectați cu restul lumii, prin circulația persoanelor, a ideilor, prin accesul la internet, inclusiv la lumile virtuale… prin faptul ca atunci cand ești la Roma faci ca Roma. Simpla conectare cu lumea ne face sa fim practic la Roma forțându-ne sa facem ca Roma si sa fim Roma. Unde duc toate drumurile. Inclusiv drumul mătăsi. Nu va iluzionați prea tare cu meritele „idolilor locali” care au acceptat cu mărinimie sa lucreze la integrarea României. Au si ei merite, dar nu chiar așa decisive. Mai mult decât sa fie meritul nostru ca ne-am fi băgat in structuri internaționale este mai mult meritul ălora, nu ca ne-au primit, ci ca ne-au tras înăuntru, desi uneori nu prea voiam, iar alteori nu prea meritam… Bine nici ei n-au avut prea mult de ales… ne permițându-si in contextul geo-politic sa strâmbe prea tare din nas. Meritul este pana la urma al sinergiei faptelor si al meandrelor concretului, după cum bine spunea un clasic in viată.

          Apreciază

  2. Stely said

    Of topic si nu prea . Ceea ce face Elon Musk acum este cea mai nesimtita treaba :

    https://playtech.ro/2021/elon-musk-ingroapa-bitcoin-din-nou-cu-un-cuvant-toata-piata-de-criptomonede-s-a-dus-in-cap-in-consecinta/

    Nu poti sa nu crezi ca tipul a premeditat cu sange rece tot ce a facut, din momentul cumpararii de bitcoin (1, 5 miliarde de dolari) plus anuntul ca va vinde masini electrice in schimbul cripomonedei bitcoin , si intorcerea la 180 de grade din zilele trecute, Si cum nu exista lege privind manipularea pietei de criptomonede, dezastrul prabusirii acestora va fi greu de oprit. 😠

    Apreciază

    • RALG said

      Musk are si bile albe si bile negre. Dupa parere mea, deocamdata cel putin, e pe „plus”, Gri deschis.

      Problema monedelor virtuale devine pe zi ce trece mai complexa si mai confuza. Stai sa vezi cand si-or face toti, inclusiv statele asa ceva. Singurul lucru bun care poate aparea din asta ar fi scufundarea Elvetiei (neutralitatea artificiala si inchipuita)… in rest nu… nu stiu. Moneda virtuala si-ar fi putut atinge scopul (cel dorit initial) daca ar fi ramas unica. O singura moneda la scara planetara. Dar te lasa reactiunea? Ei as, pai cum ar mai manca ei lefurile cu lingura. Nu este Elon Musk raul cel mare in manevrarea (si sabotarea) criptomonedelor.

      Apreciază

      • Stely said

        Pai stiti cum este, mai intai dezordinea (haosul ) apoi vrand nevrand vine si ordinea. Cred ca asta se va intampla cu multimea de criptomonede care apar una doua din te miri ce si de cine sunt create. Ar fi normal insa ca domnii miliardari sa stea „la locurili lor” si sa nu -si mai bage coada in manipularea pietii. Sa faca naiba ce -or vrea dar sa nu dea pe goarna .

        Apreciază

        • Aveti o atitudine foarte proletara in privinta asta, gata sa infierati miliardarii. Desigur ca acestia ar trebui sa va si asculte. Si desigur, mai inainte de toate sa respecte legea si sa suporte consecintele daca o incalca. Daca indemnul d-voastra e doar unul moral…. Ce sa zic? Nu stiu cum or putea sa stea in banca lor mai ales in conditiile in care criptomonedele sunt deja demult pe pe piata speculativa… Mult in contra naturii, dar asta e… Pe piata asta criptomonedele nu sunt cripto monede ci „comoditati”, intocmai ca tablourile (unele simple mâjgăleli) care costa sute de milioane de dolari bucata. Dedublarea de semnificatie la bitcoin este teribila as zice, denumirea respectiva referindu-se la doua entitati cu naturi nu doar diferite ci pe alocuri opuse rau de tot. Care dintre sensurle cuvantului „bitcoin” se va impune in dictionarul viitorului, deocamdata doar Dumnezeu stie. (P.S. Am glumit. atitudinea d-voastra nu-i proletara, ci mai degraba este una de microbist… huo arbitru)… 🙂

          Oare ce parere (viziune) or avea Iosif si Aila despre bitcoin? Nici Bill Gates nu are o parere prea buna despre bitcoin (fiind usor depasit de aparitia acestuia, precum a fost si Albert Einstein bulversat de aparitia mecanicii cuantice)… Fiecare cu limitele sale. Limitele fiecarui om fiind de fapt limitele limbajului sau. Adica ca fiecare pasare pe limba ei piere. Valabil si la pasarici. 🙂

          Apreciază

  3. Stely said

    Of , of , dar si Off topic . 😯

    Apreciază

  4. Aila said

    Dau si eu un ignor lui Sorin Cucerai, dar ma rog ce sa spun viziuni diferite. Nu am nostalgia trecutului dar nici nesimtirea de a nu recunoaste ce s-a facut bine pe vremuri. Mai mult decat atat am un mare respect fata de cum, cat si in ce fel au muncit in Romania, parintii, bunicii, strabunicii nostri si cum s-a construit aceasta tara.

    PS Tare eram curioasa de primul comment. Sunt dezamagita de pozitia D-nei Stely, dar nu ma mir. Ce io place la articol, nu inteleg, dar in fine. Doamnei Stely ii place articolul si este chiar de acord cu cele enuntate, mie nu imi place si punct.

    Apreciază

    • Stely said

      Aila,
      Ai putea argumenta punctual , ce anume din articol nu-ti place ? De asemenea , ce nu intelegi din ce „mi-o” placut mie ? Daca ai fi citit cu atentie ai fi vazut ca autorul articolului a aratat cu claritate cea ce considera d-lui ca s-a facut bun in cele trei perioade dinaitea anillor 2000, pana in prezent. Adica acestea :
      1)”Singurul lucru pe care îl putem concede antebelicilor e că au creat statul român.”
      2)”Singurul lucru pe care îl putem concede interbelicilor e că au încheiat cu succes procesul de „nation building.”
      3)”Singurul lucru pe care îl putem concede comuniștilor e capacitatea lor de a urbaniza România. Niciun alt regim de dinainte și de după ei n-a fost interesat de urbanizare.”

      Cred ca respectul (buna simtire) pentru ce au facut parintii , bunicii, strabunicii tai (ai nostri) denota tocmai nostalgia pentru trecutul tau ( copilaria ) atunci cand habar nu aveai ce se intampla in afara ogradei tale. Adevarul crunt este acela ca parintii, bunicii nostri etc au fost cam absenti(neputinciosi) cu un orizont ingust intr-ale viziunii politice, fiind multi dintre ei ignorantI, dezinteresati si lipsiti de curaj pentru a face ca lucrurile mari (pentru tara) sa fie facute spre binele tuturor. S-au complacut in situatia de atunci si doar atat. 😦

      Tu insa nu ai motive sa privesti lucrurile (bune si rele) cu atata indiferenta . Nu ti-a placut articolul , nu intelegi de ce mi-a placut mie , dar sa spui ce iti place tie cu adevarat , dintre ceea ce ai vrea sa se intample mai de parte , stii sa spui ? Mi-e teama ca nu.

      Apreciază

      • RALG said

        @Stely – Tot optimistă ati ramas… Sper ca o folositi pe tanti Aglaia ca simplu pretext de vorba, nu imaginadu-va c-ati putea s-o clinti vreun milimetru din prostie si nesimtire. D-ei este o corcitura bizara de farafastac si fandoseala, un soi de Diana Sosoaca analfabetă, nascuta din incrucisarea lui Vadim Tudor cu un capra si cu un papagal. E o aratatre extrem de exotică cu care ne putem mandri. Nu-i putin lucru sa detinem in menajeria arcei o asemenea creatura gata mereu de tevatura. Iosif, Radu Humor, Iepurele de Martie, CMM, o intreaga galerie de exemplare la carnavalul speciilor cad in desuitudine odata cu aparitia Ailei. Nu-i place articolul si punct. Să mori de dragoste ranita si alta nu. Asta cu punctul o mai avea si amicul AVP, dar am impresia ca Aila noastra il ia si pe acesta la „fanfaronism”, ca ne e fană si se crede faraoană…

        Apreciază

        • Stely said

          Apropo de CMM . Nu stiu ce-o mai fi facand la ora actuala, dar vazand zbaterile Ailei, de a-i combate cu orice pret pe „Goita” si indirect pe Stely , mi-am adus aminte de aceleasi zbateri pe vremea ca era si ea troll in toata regula. Se napustea vitejeste cu tot felul de contre doar ca sa se mentina in lupta, crezand ca uite -acum l-a rapus. 🙂 Insistenta ei este aceeasi ca a CMM-lei care isi propusese sa-i faca dreptate lui AVP contra inamicului Goe, asa cum i-a promis se pare si Aila lui „Ioan sperlingul”. Este insa o mica diferenta . Aila nu spune „adio” dupa fiecare lupta pierduta ca apoi sa revina iar si iar. Banuiesc ca este ceva mai constienta ca nu poate sa se abtina si rabda … Ea, cel putin, isi asuma intru totul zicerile . Imi aduc aminte de o faza cand CMM a facut un comentariu plin de bazaconii si cand si-a dat seama ca s-a facut de ras a dat vina pe mine ca i-am folosit nick-ul si ca de fapt eu am fost autoarea comentariului. Am fost uluita de lasitatea ei.

          Apreciază

          • Eh Aila are agenda ei. Are de comentat pe Arca pentru ca așa a apucat sa spună ca va face, si ea e fata de comitet si tine la angajamente. Plus ca are ambiț sa nu zică lumea ca a fost data afara. Faptul ca replicile primite nu sunt chiar drăguțe contează prea puțin întrucât d-ei, in pofida aparentelor de fata finuța si gingașă comersanta, are șoriciul gros si-o doare-n paispe de zicerile unuia si altuia, pe care de altfel nici nu le aude bine, iar de înțeles nici atât…Or suna ele a insulte dar n-are a face, d-ei fiind prea plina de „Goe” pe interior, ca sa-i „cauzeze” asemenea mofturi. Si-a asumat rolul asta si basta. Desigur ca replicile punctuale pe care le primește sunt in acord cu partitura, per total însă n-avem nicio treaba in contra sau in favoarea dânsei, pe persona fizica, rolul de capra-omega fiind unul oarecare, cu aceeași utilitate in economia comentariilor ca oricare altul. Ba de fapt ii suntem recunoscători pentru insistenta cu care tine sa presteze „atitudine” pe Arca lui Goe. Ilustrează foarte bine un personaj care exista din abundenta si in realitatea ne-virtuala, așa ca prezenta d-ei ofera Arcei „patina realității” ca sa zic asa. Dincolo de aparenta nervozitate a d-lui Goe in relatia cu d-soara Aila, senzatia de baza este duiosia. In plus ca nu poti sa nu ai curiozitatea sa vezi ce ineptii a mai debitat Aila cea tenace. CMM era ceva mai amarnica si se implcata sentimental mai adanc, avand asteptari mari si dorind răul din tot sufletul, atunci cand așteptările nu i se materializau. Aila pare (cel puțin pana acum) mai blajina… Sper ca prețul pe care-l platste sigura insistentei de a presta pe Arca lui Goe sa nu fie prea costisitor si sa fie pe plus cu bilantul afectiv/sentimental/emotional, iar atunci cand o fi pe minus sa aiba luciditatea sa se retraga fără preget si fără regrete, intocmai si la timp, nu ca CMM care a stat mult peste termenul de expirare,

            Apreciază

      • @Stely – Ati bagat de seama? Cucerai si Aila au viziuni diferite. Nu conteaza, important este ca amandoi au cate o viziune. Cucerai are o viziune. Aila are si ea o viziune. Doi cetateni, doua viziuni. Ma rog viziunea Ailei e foarte simpla: Nu-i place viziunea lui Cucerai. Important ramane faptul ca Aila a detectat in articolul lui Cucerai o viziune. E putin lucru? Tianand seama de personaj nu, nu-i deloc putin lucru. E chiar o grozavie.

        Apreciază

    • RALG said

      @Aila – Vă rog sa descrieti sentimentul patriotic in poezia pasoptistă. Cu cuvintele d-voastră.

      P.S. Sunteti si modistă si patrioată. Bravo tanti. Inaltator. Nobil. Pasionată de limba română si de gramatiica ei. Mult e dulce si frumoasă. Si Aila si limba romana. Admirabil si sublim respectul pe care-l purtati inaintasilor (din care vă trageti, cam cu greu, târâs-grăpis, dar orisicat). De Burebista nicio vorba? As paria că sunteti dacoloagă. Din neamul agatârsilor. Haide mai tanti, scuteste-mă de panseurile tale de sosoacă fără portofoliu.

      Apreciază

      • Aila said

        Leul cheamă toate animalele şi le spune: – Cei frumoşi – în stânga, iar cei deştepţi – în dreapta. Toate animalele s-au despărţit, numai maimuţa a rămas pe loc. – Tu ce faci? – o întreabă leul. – Eu ce să fac, să mă rup în două?

        PS Revin mâine cu detaliile de rigoare, de vigoare, de amploare, atât pentru cei frumoși cât și pentru cei deștepți.

        Apreciază

        • Sunteți maimuță sau doar vă maimuțăriții? Răspunsul abia mâine? Vai ce suspans ați creat.

          Apreciază

          • Aila said

            Pentru a raspunde cu raspunsul trebe sa fac niste precizari. Voi raspunde celor frumosi pe de-o parte si celor destepti pe o cu totul alta parte. In categoria frumosilor am inclus pe D-na Stely si RALG, in categoria desteptilor pe RALG si Carmaci. Dupa cum bine se poate observa doar RALG este cel frumos si destept. Cinste lui, cinste RALG-ului. Referitor la trecut eu sunt pentru o atitudine asumata, respectoasa si de acceptare. Nu stiu cum de a ajuns Sorinel copilul minune la concluzia ca cea mai buna perioada din istoria Romaniei ar fi inceput in 2000, cand eu de fapt stiu doar la ce s-a ajuns acum si anume in 2021 39% dintre tineri sunt analfabeti functionali si mai stiu ca tot in 2021 costul vietii pozitioneaza Romania pe ultimul loc in U.E, in mediul rural saracia e lucie fiind cea mai dura saracie din U.E, mai stiu ca este un mare noroc sa gasesti un produs fabricat in Romania ci nu importat iar sa consumi o leguma si un fruct romanesc din comert este o sansa extraordinara, un noroc pe care ajungi rar sa il atingi. Nu stiu la ce miracol romanesc s-a gandit Sorinel ca am fi produs noi fata de cei din trecut ca in fond rezultatul conteaza. iar rezultatul se vede in jur, Nu imi plac pozitiile luate public in favoarea unor generatii si in defavoarea altor generatii. Fiecare a facut ce a crezut ca este mai bine conform cu timpul si oranduirea in care a trait. Oricum strict din punctul meu de vedere adevaratii patrioti, iubitori de neam au fost in trecut acu mai slabut cu iubirea de neam si tara. Trendul e doar globalizare si slugarnicie mascata tot la puteri.

            Apreciat de 1 persoană

          • @Aila – Măcar ai încercat sa argumentezi. Tot e ceva. Ai scris o compunere si ai exersat limba romana. Sub aspect „stilistic” as spune despre aventura ta ca te cam avanti. N-ai argumente personale pentru a fi ironica la adresa lui „Sorinel”. Esti de-a dreptul comica in încercarea de a fi malițioasă si superioară. Come on tanti. Iar la partea de argumentare… stai si mai rău…. încercând sa invalidezi „teoria” lui Cucerai (de fapt omul n-a emis nicio teorie ci a expus, cu numere, niște fapte, ilustrând o situație comparativa intre niște segmente istorice de timp distincte), cu șicane de genul „dar de ce n-ai băscuță”. Pur si simplu vorbești despre altceva, despre faptul ca Romania de acum stă mai prost decât zonele mai dezvoltate din Europa de acum, încercând să sugerezi in subsidiar (practic forțându-ti norocul), ca Romaniile despre care Cucerai proba cu cifre ca stăteau categoric mai prost decât Romania 2000-2021, ar fi stat mai bine in comparatie cu Europa… Sau ce vrei sa sugerezi?… „39% dintre tineri sunt analfabeti functionali” – (si nici tu nu esti prea departe, cel outin sub unele aspecte, in afara celor care țin de vanzarea țoalelor pe net, învațată prin mimetism de la lumea civilizată). In erele criticate de Cucerai (spre ciuda nostalgicilor), analfabetismul functional tindea spre 99%. Faptul de a (d)enunța lucrurile care nu-ti plac ție (la psihic) pentru ca așa vrei tu, ori furnizarea de generalizări firoscoase (gen „Fiecare a făcut ce a crezut ca este mai bine conform cu timpul si orânduirea in care a trait”) nu au nicio treaba in discuție si nu invalidează in niciun fel situația prezentata de Cucerai si care te „inerveaza inerțial”, din cauza sechelelor cu care vii din trecutul de marire. Concluzia finală e de-a dreptul siderantă, apoteotică si dezarmantă: „Trendul e doar globalizare si slugărnicie mascata tot la puteri.„. Wow! Ce să poți să mai zici, că n-ai ce, decât cel mult: „Sa trăiești mamaie si să-ti dea Dumnezeu sănătate, ca altceva…”…

            Apreciază

          • Aila said

            Tot Sluga suntem doar ca am schimbat stapanul. Amu nu mai e Rusnacul sef de colectiv, e Occidentalul seful, un capitalist. Amu te duci la Bruxelles si pleci capul ci nu la Moskva. Suntem o mareata tara cu o profitabila piata de desfacere a hoiturilor. S-a distrus totul doar pentru a deveni dependenti de importuri. Datori vanduti platim pensiile din imprumuturi. Investitii ioca si inca mai vrem sa vindem ce a mai ramas pe moca. Asta este parerea mea. Eu si familia mea am fost distrusi de regimul comunist din toate punctele de vedere. Eu urasc din tot sufletul meu dictatura autoritara a lui Ceausescu dar nu urasc generatia de sacrificiu si nu o ignor.

            Apreciază

          • Aila – Va calificati pentru mila. Nimic altceva. Nu stiu totusi in ce masura calificarea asta va indreptateste sa debitati prostii si mizerii. Nu cred ca sunteti chiar asa de confuza cum sugerati a fi turnand clisee. Sesizez urme de ticalosie in discursul domniei voastre. Cine sugerati ca ar fi „nemernicii” care urasc generatia de sacrificiu?

            Bruxelles si Moskova sunt acelasi lucru ??? Asa v-a spus d-voastra Vadim, Sosoaca, Dodon, Voronin si Putin??? Uniunea Europeana = Unionea Sovietica ??? Mica diferenta ar fi (daca alta chiar nu sunteti in stare sa sesizati) ca in Uniunea Europeana vrem sa fim iar in URSS n-am vrut niciodata. ceea ce, ma rog, e valabil prentru majoritatea oamenilor normali la cap si la suflet. Nu pentru rebuturi ireparabile, schimonosite sufleteste si intelectual.

            Se pare ca v-au marcat enorm cursurile de socialism stiintific si propaganda bolsevica. „Suntem o mareata tara cu o profitabila piata de desfacere a hoiturilor. S-a distrus totul doar pentru a deveni dependenti de importuri.”. Cred ca Ilescu ar fi tare mandru de d-voastra. Combateti capitalismul occidental ceva de speriat. Plus ca d-lor sunt si prosti facuti gramada. Distrug toul in tara noastra ca sa nu mai avem cu ce plati importurile pe care ne forteaza sa le facem. Cum ar putea fi asta o pitata profitabila de desfacere numai d-voastra ati putea sti si poate profesorul d-voastra de socialism. Frazeologia d-voastra stimata doamna nu se califica pentru postura de „parere”. Argumentul pe care tot insistati cum ca „asta e parerea mea” (si ca ce? la o adica n-am voie sa am o parere?) e pur si simplu comic. Asta nu este o parere ci o colectie de zgomote. Incercati sa va formati o parere, o parere adevarata, bazata pe date nu pe prejudecati si sechele: Exporturile Romaniei: În 2000, de 8 miliarde dolari, iar în 2019, de aproape 101 miliarde dolari. Discursul d-voastra pare play back anii 90.

            Dar dincolo de continuturi, faptul ca va place sa va auziti vorbind si „gândind”, ca vreti sa participați, si chiar sa prestati munca de lamurire in contra „sorineilor” si a celor gresiti, e totusi de bine. Macar sub aspect formal sunteti un interlocutor, nu ca „iosif” care e nul (si) in aceasta privinta. Va urez vânzare buna. Presupun ca vindeți doar marfa produsa in Romania.

            Apreciază

          • Aila said

            Aveți o inclinație debordanta în a posta și a ridica în slavi Nașparlii de ex Paraparabolicul, Ilinca lui Bernea, Sorinel Dovlecel, numa Eminente. Felicitări!

            Apreciază

          • b-Aila – Sunt totalmente dezolat de faptul ca promovez in atentia vizitatorilor Arcei exclusiv persoane care nu va sunt pe plac si pe inteles. Dar este si vina d-voastra ca insistati prosteste sa va etalati fiinta superiora pe aici, in proximitatea nașparliilor, in loc sa savurati vecinatatea dulce a celor pe potriva d-voastra: Sperling, AlbAlbatos, etc, acestia si altii din aceeasi tagma (berechet pe piata) fiind exact ceea ce vi se potriveste si va prieste. Ideea ca ati avea vreun folos in a va manifesta aici, cand cu intentii terapeutice, cand cu intentii pedepsitoare, cand ca simpla gura casca, este o extravaganta costisitoare, care va consuma in van resursele intelectuale si asa precare. Serios acuma. Va consumati energia vitala degeaba pe Arca lui Goe, captiva ca fluturele pe lampa, desi pe undeva sesizati efectele toxice ale acrelii in care fi se transforma elanurile si zburdalnicia. Va pierdeti timpul risipindu-va aiurea dorinta de etalare, intr-un loc totalmente gresit pentru d-voastra. Dar ma rog, e treaba d-voastra. Poate aveti anduranta. Poate jucati teatru (pentru a-i da promotorului nașparliilor prilej de vorba, cine stie)

            Se pare ca societatea in Romania este departe de standardele minimale ale normalitatii si bunului simt, daca unei nulitati cu staif precum Adriana Rajala (o paparuda) i se pare firesc sa-l numeasca pe Sorin Cucerai, „Sorinel Dovlecel”. Ma rog, d-ei e proasta si nu-si da seama de enormitatea gestului, dar totusi faptul se intampla, si nu-i o raritate ci norma. Ceea ce nu s-ar intampla in restul Europei, nici la Bruxelles (unde nu ti-ai permite de jena) si nici la Moscova (unde nu ti-ai permite de frica). in fine, traiasca lupta pentru pace.

            Apreciază

          • Stely said

            Aila, femeie , ai intrecut orice masura! Cine , naiba , te crezi ? 😠 Nu ai nici un fel de scuza. Ce sa-ti mai spuna omul pentru prostiile debitate ? Doar atat : 🤢 🤮
            P.S. Sunt inmarmurita, zau! Credeam ca am scapat de dobitoceniile unoara ca tine. Acum pot sa cred ca faci parte, fara doar si poate, dintre cei care au tinut Romania pe loc. Vrand nevrand ti-ai dat arama pe fata. Te simti urata pe buna dreptate.

            Apreciază

          • Aila said

            De luat aminte, de ramas posteritatii pildele lui, ale Domnului:
            Și să sperăm că urmașii noștri vor duce lucrurile încă și mai departe decât noi – și că, privind în urmă, se vor privi așa cum ne privim noi pe noi astăzi: cu mândria că lăsăm în urmă ceva important.
            Amin!
            Monumental, scoteti-va palaria si salutati-l, e o mare exceptie de la regula. Noroc cu el si cu sperantele lui, ca altfel am fi fost terminati.
            Mirobolant!!!
            VIVAT MARETIA, VIVAT ROMANIA!!!

            Apreciază

          • @Stely – La doamna Aila sindromul Stockholm se manifesta in fel si chip si in raport cu cei despre care afirma ca i-ar fi distrus familia (…) cat si cu Arca lui Goe unde este hartuita, brutalizata, bagandu-i-se pe gat tot felul de persoane dubioase si nasparlii. Dar, mai stii? Poate ca d-ei ii e asa de drag sa-l auda pe dl.Goe perorând incat nu se poate abtine sa nu-l provoace. 🙂 Nota de masochism e doar un mic bonus pentru public. Asa este ca a reusit sa va creeze emotii? Indignarea fiind si ea din categoria emotiilor. Nu-i oare asta treaba unei mascote? Aila, mascariciul piratilor, dar numai pe arca lui Goe. 🙂

            Apreciază

          • Vad ca insista. Se screme sa fie ironica. Ar fi o tenacitate de admirat, daca nu s-ar baza exclusiv pe o nemarginita prostie.

            Aila, merci pentru prestatie, merci pentru ilustrare. Esti un „pargon”.

            Apreciază

          • Stely said

            E batuta’ n cap ce n-am vazut. Pun pariu ca nu are nici macar 10 clase. Altfel si-ar fi dat seama de grotescul situatiei in care se afla. Daca are tupeul sa spuna ,despre personalitati cu un nivel intelectual de prima mana, recomandate de cartile lor scrise , de o sumedenie de articole apreciate de oameni de seama , ca sunt nasparlii , asta se datoreaza inculturii crase, plus unui caracter mizerabil.E dusa cu pluta rau de tot. Iosif saracu’ este un ingeras pe langa ea . Este chiar periculoasa. Am crezut ca se preface , dar scriitura ei o da de gol . Alta ar fi fost daca ceea ce scrie ar avea logica ,coerenta , un pic de consistenta … Ea nu este informata . Se vede ca habar nu are pe ce lume este. Un om cat de cat informat ar avea discernamant. Sa nu fii in stare sa observi ca omul care ti se adreseaza , care comenteaza , care scrie poezii etc este peste nivelul tau intelectual, denota inconstienta. Spune despre RALG ca este frumos si destept , sigur ca asa este , dar daca ii recunosti superioritatea intelectuala, de ce nu -i dai credit ca aprecierile facute de d-lui unui articol , a unei poezii , proze scrise de cineva sunt bune ? Cand spune , cu o sumedenie de argumente ,despre scrierile Ilincai, ca sunt excelente si ca dovedesc un nivel intelectual desavarsit , cum poti sa vii tu sa negi ceea ce a spus „omul destept si frumos”? Am crezut la un moment dat ca motivul pentru care s-a atasat de Arca lui Goe este acela ca are ce invata . Dar, dupa cum se vede treaba , nici nu s-a gandit la asta si chiar daca s-a gandit nu este in stare. Este prea tarziu pentru ea sa mai invete ceva.

            Apreciat de 1 persoană

          • In privinta invatarii, deh, toti avem limite, pentru fiecare dintre noi existand o multime de lucruri (altminteri învåtabile) pentru care (ne) este, in particular, prea tarziu. Trist, dureros, in special in privinta celor pentru care nu (ne-) fost intotdeauna asa. In privinta Ailei, nu mi-am facut nicio iluzie in privinta scopurilor si/sau a rezulatelor prezentei sale pe Arca lui Goe, ori a vreunui beneficiu notabil pentru vreuna dintre parti. Este si motivul pentru care am incercat sa-i descurajez tentativele de a se lua prea tare in seama pe Arca lui Goe… (obtinand in aceasta privinta, ca de multe ori, efecte inverse, materializate printr-o fidelizare a personajului). Tenacitatea cu care nu se da plecata la cerere este intrecuta doar de fabuloasa superficialitate cu care se manifesta (tinand mortis sa se manifeste cu orice pret, cu orice prejudiciu). Singurul posibil castig ar putea fi in privinta modului de a privi si de accepta liberttea de exprimare, ca valoare suprema in aceasta lume a anononiantului clandestin si amator.

            Apreciază

          • Stely. said

            Apropo de prea tarziu. Nu stiu daca i-ati urmarit azi pe cei doi titani ai tenisului masculin si feminin (Federer si Serena )in cele doua turnee atp Geneva si wta Parma . Federer(fav1) a pierdut in trei seturi inca din primul tur cu unul Andujar, iar Serena (fav 1) in doua seturi cu Siniakova . Dupa parerea mea n-ar trebui sa ma traga de ei pentru nu stiu ce dorinte (ambitii) de a mai castiga ceva. Ar fi cazul sa se retraga la momentul acesta, macar, daca nu au facut-o ceva mai devreme. Altfel va fi prea tarziu . Mie chiar mi-a fost mila de ei , si nu cred ca vor asta. 😦

            Apreciază

          • Cred ca fiecare e liber sa se retraga cand vrea, cand crede, cand poate, cand i se da voie… Dupa cum fiecare e liber sa sugereze oricui sa se retrraga de indata. Cred de asemenea ca fiecare e liber sa joace cat vrea, cat crede, cat poate, cat i se da voie, iar celor ce sunt in top 10 ar trebui sa li se dea voie…

            Despre Andy Murray ce ziceti? 🙂

            Apreciază

          • Stely said

            Asta cu „fiecare este e liber sa se retraga (sa joace) cand vrea… ” este clar ca asa trebuie sa fie, dar astea cu retrasul si jucatul „cand si cat i se da voie ” nu- mi sunt clare. Adica, cine sa -i dea voie Serenei sa joace cand vrea si cat vrea ? La fel si lui Federer.
            Despre Andy , ce sa zic ? Nu l-am vazut in partida de dubla impotriva lui Horia Tecau la Roma , dar am inteles ca a fost multumit de jocul lui, plus ca s-a antrenat la greu cu Djokovic. Imi pare rau insa ca s-a decis sa nu joace la Roland Garros, pesemne ca si -a dat seama ca nu este pregatit de ajuns pentru zgura de la Paris. Abia astept sa-l vad pe iarba de la Wimblendon , atunci cand( cred ) va reveni si Simona . A, cred ca ambii vor intra pe teren mai devreme , in turnee pregatitoare. Prin urmare, zic ca Andy Murray inca mai are ceva timp pana la retragere. Nu-l vad insa nici pe el , dar nici pe Djokovic, sa aiba ambitiile celor doi mentionati mai sus. 🙂

            Apreciază

          • Pai de exemplu d-voastra, publicul. Sau sponzorii. Sau sau si organizatorii turneelor, sau constiinta, ori Dumnezeu, opinia publica, nevasta/sotul sau orice entitate capabila sa dea voie.

            In privinta retragerii lui Federer cred ca ar trebui sa-l consultati pe dl. D’Artagnan. Poate ca d-lui spera ca favoritul sau sa revena cu succes si poate sa castige Wimbledon-ul de ex, sau sau si US Opent-ul… si daca foarte multi spera foarte intens ca ceva sa se intampla, apoi chiar se si intaampla. Pai n-ati vazut Big-Bang-ul?

            In privinta Serenei cred ca are trebui intrebata sotia acesteia.

            Apreciază

          • Stely said

            La fel cred si eu despre „sotia ” lui : ca ce spunea „ea „asta va face Serena . 😁
            P.S. Cred ca D’Artagnan l-a uitat definitiv pe Federer. Nu-l mai intereseaza ,,, Puteti sa ma contraziceti, dar intuitia mea functioneaza perfect (si ) in cazul acesta. 😜

            Apreciază

          • Va puneti cumva la bataie prestigiul intuitiei personale pentru a-l provoca pe D’Artagnan sa reactioneze? V-ati ales varianta cu riscurile cele mai mici de a va prejudicia onoarea intuitiei. 🙂 Totusi, lipsa de reactie a lui D’Artagnan nu certifica infailibilitatea intuitiei d-voastra ci cel mult ii sporeste aura si legenda. Ceea ce, desigur, nu este putin lucru.

            Apreciază

          • Stely said

            O fi sporind dar numiai pentru cei care nu l-au cunoscut, sau pentru cei care nu cunosc motivele absentei lui indelungate de pe Arca lui Goe, insa pentru mine nu. E adevarat ca am incercat „marea cu degetul” sa-l provoc sa reactioneze, stiindu-l un mare fan Federer . Dar a fost si un sambure de adevar in remarca mea referitoare la faptul ca nu-l mai intereseaza „fenomenul „Federer. Am vrut sa-i cunosc parerea urmarindu-l pe site-uri , bloguri etc si nici urma de nick-ul D’Artagnan. El singur a spus ca s-a „dedulcit” la „feisbuccit”. Dar ,acolo, il avem mare fan Federer pe Mircea Mester si nu l-am gasit nici pe site-ul acestuia . Cred ca altele sunt preocaparile dumnealui iar tenisul nu mai face parte dintre acestea. Ele , banuiesc , sunt cele ale generatiei lui Sorin Cucerai- „Romania cea mai buna”- pe care vor s-o faca si mai buna si inca , iata,mai au de luptat cu tarele trecutului comunist :
            https://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/272049/usr-plus-crede-ca-numirea-vioricai-dancila-la-bnr-loveste-credibilitatea-institutiei.html?fbclid=IwAR3Gy9DbM
            P.S. Ar mai fi si orgololiul specific muschetarilor . Cred ca Dl Goe stie cam despre ce este vorba.

            Apreciază

          • Sunt sigur ca d-na „Aila” nu găsește nimic nepotrivit in numirea d-nei Dăncilă ca consilier la BNR (sau Be-He-He)… Ba dimpotrivă, consideră gestul ca fiind o mică reparație morală, fata de respectiva creatură, cu care instinctiv se identifică, când nu se identifică cu Sosoaca. Nico cacofonie ne fiind intamplătoare.

            P.S. S-a stins faima lui Dumas tatăl… nick-urile Contele si D’Artagnan s-au dizolvat in eter, la fel precum Polichinelle, Medusa, INTJ, Instalatorul, dl.Nimeni, Iepurele de Martie… si alte etc efemeride… iar ca bonus, ce e troll ca valul trece. 🙂

            P.P.S. Sa știți totuși ca legendarul Federer ar putea face (cred) o figură onorabilă la Wimbledon, dacă o să participe.

            Apreciază

          • Aila said

            Normal ca eu ca o prea buna samariteana ma bucur de bucuria omului si nu o pot invidia pe Doamna Blonda cu coc. Face si dansa parte integranta din realizarile alea multele de dupa anul 2000 mentionate Sorinel in articol si anume promovarea pe criterii politice a non-valori. A nu se uita acest miracol romanesc produs de noi.
            Să-i ignorăm, așadar. Fiindcă miracolul românesc a fost produs de noi, nu de ei – și adesea l-am produs distrugând deliberat moștenirea lor, care ne trăgea în jos și ne condamna la subdezvoltare și la o formă sau alta de autoritarism (fiindcă, în ultimă instanță, asta e tot ce ne-au lăsat predecesorii noștri).

            Apreciază

            • @Aila – Sunteți ca de obicei, amețitoare, parte integrantă „a non-valori„, după cum „bine” spuneți. Admirabilă coerența semantică a mesajelor d-voastră, cu conținuturi la fel de neinteligibile precum insistența de a presta „contribuții” pe Arca lui Goe. Interesanta si tenacitatea cu care propuneți diversiuni infantile in încercarea de a vă apăra poziția in contra lui „Sorinel”, de parcă ați avea vreuna. Cucerai susține că perioada de după anul 2000 a României este categoric mai bună, sub aspectul indicilor economici, sociali si culturali, decât toate celelalte perioade înșirate. Pentru că nu aveți niciun argument in a-l contrazice, o țineți mațul-gaia cu diversiunea, sugerând prostește ca Sorin Cucerai ar fi susținut ca Romania e paradisul pe Pământ, ceea ce s-ar contrazice cu evidenta existență a unor hibe si neajunsuri, pe care oricine le poate sesiza, inclusiv „aila”. Existenta unor rebuturi umane precum Dăncilă, Sosoaca si a fanilor lor, sechele si mentalități din perioadele anterioare, continuă să se manifeste. Asta nu înseamnă că vreuna dintre perioadele anterioare ar fi fost mai buna sau măcar comparabilă, oricât de tare s-ar oftica baba comunistă Aila.

              Apreciază

          • Troll-ul își schimbă avatarul, dar năravul ba…

            Aila încercați cumva schimbarea la față? Sau schimbarea la țață? Daca n-ați apucat să vă schimbați până acum, slabe speranțe să vă mai schimbați de acum încolo. Din cauza entropiei, cu vârsta, calitățile se estompează, iar defectele se accentuează. In afara de faptul că v-ați pierdut scrupulele, nu remarc la d-voastră niciun progres. Văd chiar că ați renunțat până si la salvarea aparențelor cu care vă prezentaserăți la început pe Arca lui Goe, ceea ce nu denota familiarism, ci resemnare si blazare. Mă cam întristați prin prestații. Nu credeți c-ar fi o idee bună să luați o pauză si/sau să intrați un pic in recreație?

            Apreciază

          • Aila said

            Nici vorba de pauza. Acum bag la greu, sunt pe val cum s-ar spune. Cu multa sustinere pe care eu o am, din parti ce-i drept, am facut progrese uriase. Deja am ajuns sa scriu chiar si cu ochii inchisi. Fac niste compuneri ceva de speriat. Vedeti ca Coana Pir Anda, a scos la vanzare soc. Eu am pus de o socata cu lamaie si miere. Eu am cules socul direct din copacelul meu. Asa ca va recomand sa faceti si dumnevoastra o socata. Beneficiile socului sunt multiple: reduce stresul, colesterolul, intareste sistemul imunitar, reduce retentia de apa etc. Mai mult decat atat socul transforma omul din uracios il face dragut si vesel, deci mult mai frumos. Stati linistit, eu nu debarc. Nu am de ce sa parasesc Arca. Sunt bine mersi aici, ma simt excelent.

            Apreciază

          • Aila Bumerang!

            Apreciază

  5. As începe cu… încheierea 🙂 In finalul articolului Sorin Cucerai spune

    „…Și să sperăm că urmașii noștri vor duce lucrurile încă și mai departe decât noi – și că, privind în urmă, se vor privi așa cum ne privim noi pe noi astăzi: cu mândria că lăsăm în urmă ceva important. Așadar, să lăsăm nostalgiile și să deschidem ochii și să privim realitatea…”

    Nu-mi dau seama prea exact la care „noi” se refera autorul, cand „ne” invita sa privim înapoi cu mândrie (pana in anul 2000). Noi romanii sau noi oamenii? Am vaga impresie ca (si) d-lui exagerează nițel cu naționalismul, invocându-i pe romanii buni (in contrapondere cu cei… preponderent nostalgici), ca autori morali ai succesului relativ, petrecut in mileniul trei (al multi-milenarei nații). Eu cred ca succesul (atâta cat este) in legătura cu progresul României actuale, prin comparație cu Româniile anterioare, este mai degrabă succesul umanității in general, decât al nației. Ponderea decisiva la ceea ce se constata a fi succes este rezultatul deschiderii României către lume si in primul rand integrarea europeana. Romania ieșind din izolare, a devenit inevitabil susceptibilă la influentele lumii întregi. Era normal ca integrându-ne in lume sa apară un fenomen de egalizare cu restul lumii in ceea ce privește parametrii nivelului economic, social, cultural, in ciuda rezistentei la nou, la schimbare, la alteritate. Cred ca meritul progresului României (atâta cat este) aparține preponderent influentei restului Universului si abia apoi unora dintre romanii care au acceptat aceste influente, adaptându-se acestora si lucrând in tandem cu acestea. Fără influenta subtilă dar persistentă a umanității, Aila ar fi fost astăzi contabilă la un grup de buticuri din Chitila. Faptul că influenta lumii întregi n-a reușit să-i schimbe formal si mentalitatea, atitudinea, este desigur un fapt trist, dar până la urmă irelevant. Revenind la articol, cred ca mândria propusă de autor s-ar cuveni să fie manifestată in calitate de membri ai umanității in mileniul 3, fără a insista musai pe specificul national. Că nu e cazul.

    Apreciază

    • neamtultiganu said

      Cucerai isi face datoria lui de filozof putin mai national, altfel decit cei nationali care au rezistat prin cultura. Sorin ne incurajeaza cumva, in timp ce licheeni ne bestelesc, licheenii considerind ca nu suntem demni de ei, ca noi nu am rezistat prin cultura, ci prin foame.
      Da, Romania si romanii o duc mai bine, desi tuica si vinul sunt mult mai proaste si chiar nici rosile nu mai au gust.
      Iar pe strazi nu mai vezi fete tinere si frumoase, unele sunt femei de afaceri, altele sunt in masini, pe facebook si multe altele in EU.

      Apreciat de 1 persoană

    • neamtu tiganu said

      Cred ca meritul progresului României (atâta cat este) aparține preponderent influentei restului Universului

      Asta e tipic romanesc… intors pe dos… pina acum agentiile straine ne beleau, acum, io-te breaza, ne fac de bine.

      Nu frate, nu, il doare absolut in cur pe restul universului de Romania. Bunastarea Ro, (atit cit e), se datoreaza romanilor, (asa cum sunt ei), s-au chinuit si au profitat de anumite oportunitati deschise, dar nu au fost deloc favorizati, din contra batuti in cap.
      Sigur ca si capsunarii au jucat un rol, dar ar trebui sa fim mindri de ei, muncesc de le ies ochii din cap, mitul romanului puturos s-a facut de rahat. Muncesc daca stiu ca sunt rasplatiti!

      Cum zicea unu, Arbeit macht frei!

      Apreciat de 1 persoană

      • fotosinteză12 said

        Consider că, comentariile dlui Goe și al dvs se completează. Un șut în fund ne aruncă uneori mult mai departe decât o vorbă bună sau un ajutor blând. Cetățenii României ( de toate nationalitațile) învață repede. 🙂

        Apreciază

      • N-am avut nici cea mai vaga intentie sa sugerez ca ceva, orice, dintre cele ce pot fi considerate progrese in Romania (in domeniul socio-economic sau cultural) ar fi rezultatul actiunilor intentionate intreprinse inadins de catre cineva anume, fie in scop de binefacere fie din interes, cum ar fi fiind Occidentul el insusi in persoana, Nato, Uniunea Europeana sau altcineva… Tocmai de aceea m-am si scremut sa pun eticheta celei mai depersonificate forme cu putinta, restul universului. N-am sugerat ca pe restul universului l-ar durea-n cur de soarta Romaniei si de prosperitatea romanilor, ori invers, ori ca macar acel rest al universului ar putea avea astfel de dureri in vreunul din cururile sale. Nici vorba. Ce-am incercat sa spun (se pare ca fara niciun succes) a fost ca simpla deschidere catre lume si interconectarea cu aceasta a creat nu doar conditii pentru schimbare ci si presiune impersonala pentru uniformizare care a fortat Romania sa inceapa sa semene cu lumea din care face parte. Orice sistem tinde spre uniformitate… Este si motivul pentru care partile negative si hibele acestui progres, incluse in criticile carcotasilor (ba nostalgici, ba spalati pe creier, ba gica-contra, ba visatori, ba lucizi, toata gama) sunt acelesi de care se plang toti in toata lumea civilizata, si care afecteaza lumea civilizata. Normal ca exista efecte negative. Normal ca exista limite si loc de mai bine. Normal ca multe trebuiesc schimbate si ameliorate. Nu doar in Romania ci in toata lumea civilizata. Plangerile furnizate de Aila & Neamtu sunt valide. Dar… Exista un mare dar… In niciun caz solutiile acestor probleme nu sunt locale. Nici problemele si nici solutiile nu sunt locale ci globale. Iar tupeul si/sau prostia unora care debiteaza enormitati nationaliste, vorbind despre „globalizare si slugarnicie”, incercand sa sugereze (prin asta) ca era mai bine inainte (sau ca ar fi mai bine dupa modelul de dinainte) pentru ca iata rosiile nu mai au gust iar atunci aveau (rosiile aveau gust, dar romanii n-aveau rosii), iar fetele frumoase aveau timp nelimitat de plimbat pe strada iar acum trebuie sa munceasca… denota de-o potriva ticalosie si prostie. Crase. Pur si simplu Romania nu trebuie sa mai ajunga vreodata nici izolata, nici in plasa Rusiei ci acolo unde se potriveste cel mai bine, ca parte a Europei si a lumii civilizate. O lume cu problemele ei, cu provocarile ei, adesea coplicata, o lume in care se manifesta adesea si prostia umana creend unele aberatii precum „corectitudinea politica”… dar oricum o lume cat de cat coerenta si promitatoare. Faptul ca exista o multime de idioti fuduli care nu realizeaza imensele beneficii al faptului ca Romania este parte din aceste structuri, imaginadu-si ca ponderea ar avea-o efectele negative, ca ne-ar fi jefuit si subjugat occidentul, este un fapt cumva trist si deprimant… facandu-te sa te gandesti ca oamenii astia chiar ar merita sa traiasca exact asa cum predica ei, avandu-i ca lideri pe alde Sosoaca, Dancila, PSD…

        Apreciază

        • neamtu tiganu said

          Ca sa ne lamurim… deschiderea Romaniei a fost o conditie absolut necesara pt dezvoltare. Nu am sugerat ca ar fi fost altfel.
          Exemplul meu: am plecat in Univers si am avut o dezvoltare pe care nu as fi putut s-o visez in Ro. Au fost multi care au reusit mult mai bine, iar altii mult mai prost. Ca Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista.
          Deci deschiderea e necesara, dar nu suficienta.
          ****
          Eu pun rosii in gradina, daca au deschidere, la soare, se fac mult mai gustoase, dar trebuie udate, copilite, ingrijite. Savantii le-au inchis in sere, e f productiv, dar, nu are gust… sesizezi…

          Rosiile deschise sunt periciltate de virusi, boli, mana, ciori, iepuri, porci mistreti etc.

          Deschiderea catre univers e o mare oportunitate, dar daca nu esti in stare sa profiti de ea, e chiar mai rau, vine covidul.

          Pina la urma asta e mesajul, exista conditii f bune, aveti grije si profitati de ele, dar feriti-va de virusi, mai ales de Ursula 🙂

          Apreciat de 1 persoană

          • Am pareri asemanatoare cu ale d-voastra… Contradictiile dintre noi, in privintele acestea, fiind … cel mult terminologice…

            De obicei „micul plus” de adaugat necesarei deschideri pentru a transforma „necesarul” in „suficient” (ca premise ale progresului) se cam gasesc peste tot: oameni ingeniosi, cu idei, cu visuri, cu aspiratii si dorinte… Pana si Adriana Rajala este destul de potrivita in acest sens. Ca in paralel debiteaza din inertie (si prostie) enormitati si ineptii, aproape ca nu conteaza. Nu-mi imaginez ca d-ei chiar si-ar dori o Romanie izolata sau una in poala Rusiei (ca sa zic asa), chit ca acum ii place sa ingane refrenul cu „stapanii de la Bruxelles si slugile de la Bucuresti”.

            Problema roșiilor cu gust si savoare in cantități mari, ca sa fie pentru toata lumea, rămâne de rezolvat. Aveți vreo soluție? Greta?

            Apreciază

          • neamtu tiganu said

            Deschiderea catre Univers, visul de milenii al Romanului. De la Fat Frumos, la cocosul cu punguta cu doi bani, la Catalina care se uita la cer, la Traian Vuia, la ala cu lina de aur, pardon, ala nu era roman, dar totusi… la cizmarul care a vizitat jde tari, toata istoria e dominata de acest vis.

            Iata ca s-a indeplinit acest vis, putem zbura peste tot, chiar si-n cosmos … e un motiv de bucurie…

            Apreciază

          • In cosmos deocamdata numa’ amicul d-voastra (oops) Prunariu.

            Apreciază

        • neamtu tiganu said

          Am o poza cu Prunariu si cu mine… a fost la lansarea cartii mele…

          Apreciază

        • Stely said

          O dedicatie pentru Aiala & amiciI sperlingi :

          „Pentru prima oară în istorie, conform datelor Băncii Mondiale, România a depășit Rusia la Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, informeazp ziaristii.com. Ultimele cifre furnizate sunt pentru 2019, înainte de intrarea în criza Covid. România a terminat anul cu PIB de 12.085,853 dolari/cap de locuitor, iar Rusia – cu un PIB de 12.011,532 dolari/cap de locuitor.”

          https://universul.net/romania-a-depasit-rusia-la-produsul-intern-brut-pib-pe-cap-de-locuitor/?fbclid=IwAR35mBTIq6wBTnG-JGi-6FsU7WiaHPRgFcBr6UQsQUWw2SlMzdYgzXzpVi4

          Apreciat de 1 persoană

          • D-na Stelly cred că o întrerupeți pe Aila din scris. Tocmai lucra din greu la niște compuneri laborioase, iar mesajul d-voastră ar putea-o perturba. V-ar plăcea să livreze pe arca compuneri gata perturbate? Plus șocul. Acum in loc de suc de soc o să facă suc de șoc si o să (se) ofere șocată la toata lumea. Un nou brand de băutură răcoritoare: șocata Aila cu aromă de şoşoacă. Asa încearcă d-ei să se răcorească. 🙂 Dar exista si riscul s-o inhibați cu asemenea știri, deloc șocante, si să o faceți să nu mai posteze compunerile deloc, ceea ce ar fi o pierdere. Mică pentru arcă, mare pentru o-menire.

            P.S. Să speram ca Romania n-o să se mulțumească cu atât, întrucât nu-i mare lucru sa depășești la PIB un stat eșuat precum Federația Rusă.

            Apreciază

          • Stely said

            😂 Daca n-a intervenit pana acum inseamna ca a ramas socata. A, cred ca nu din cauza dedicatiei mele ci din cauza replicii dvs de mai sus. Cum adica Federatia Rusa „stat esuat”? Dumneaei& amicii au alta parere despre Rusia cea „glorioasa si puternica”,pe care au slavit-o ” adevaratii patrioti, iubitori de neam si de tara” din trecut si dupa plange amarnic . Acum, in afara de Sosoaca si amicii ei , nu mai gasesti nici un patriot adevarat care sa se bata cu „stapanii occidentali „.

            Apreciază

          • In mod inevitabil felul in care vorbim despe Aila, ba mai mult simplul fapt de a vorbi despre ea, o crediteaza in ochii oricui, dar mai ales in propria ei perceptie, cu atibutul consistentei si a unei oarecare profunzimi ce-ar valida-o ca interlocutor. Este principalul motiv pentru care insista sa-si manifeste prezenta pe Arca lui Goe, pentru ca se simte deodata extrem de bagata in seama, de importanta, mult peste nivelul cu care este obisnuita si mult peste ceea ce-i spune propria intuitie ca ar merita. Ii place sa-si cultive aceasta perceptie care o avantajeaza. Este acesta efectul colateral in a o utiliza ca prilej de vorba. Totusi am impresia ca acest efect colateral si-a pastra mereu o pondere mult exagerata in raport cu scopul principal, astfel incat intretinerea unei asemenea stari de fapt (desi ofera din abundenta distractie si amuzament, deh ludicul cerandu-si partea, pe o seceta ca aceasta), denota oarecum si perversitate. Nu stiu daca a-i da „impresii” unei creaturi de o crasa suprficialitate este chiar o fapta buna. Demna in tot cazul nu e, dar parca nici nu merita sa introducem inadins corectii de vant pentru a proteja ailele de iluzii si impresii false (dupa care oricum tanjesc cu toata fiinta lor)… Aila este personificarea superficialitatii zburdalnice, pe care a o lua anume la tinta cu mesaje ori argumente ar fi un gest nu prea inteligent. Pseudo-dialogul de-a surda este singura alternativa a ignorarii ei depline. In acest context i-as recomanda 🙂 cateva filme:

            Apreciază

          • si

            Apreciază

          • sau

            Apreciază

          • Aila said

            Vai di mini și di mine, vă dădarăţi pă promovarea lui Sputnik Light când în fapt Pfizer e la putere. Destul de multă crispare în comentarii de unde denota ca în loc de Socată ați ales deliberat ceaiul de anghinare. Oricum pentru eliberarea energiilor negative eu vă recomand pescuitul la undiță. Te așezi frumos sub o salcie pletoasă, ai luciul apei și soarele la orizont, ciripitul păsărelelor la urechi, respiri aer curat în nări și cu puțin noroc, îndemânare, dexteritate, calm ai șanse să prinzi Bibanul dacă nu cumva iți zboară prin față chiar fazanul. Mai poți pescui caras, crap, plătică și în cel mai nefericit moment chiar un pui de somn. De necaz că nu mușcă peștele te poate fura somnul cu undita în mană. Doar profesioniștii dau la lansetă, dar nu cred că este cazul dumnevoastră. Dacă ai norocul meu o pui de-o saramură, un borș și chiar o plachie. Asa că eliberați-va energiile negative pescuind. Ar mai fi o soluție și mersul pe bicicletă sau drumețiile pe munte. Oricum trebuie făcut ceva, mintea are nevoie de relaxare.

            Apreciază

          • Stely said

            Am vizionat cu mare interes o parte a video-clipurilor de mai sus. Sunt impresionata de bogatia informatiilor si curajul realizatorilor canalului „Zaiafet” de a scoate la lumina regimul totalitar al lui Putin. Am aflat cu lux de amanunte grozaviile facute de un dictator dar sunt si uluita (ingrozita) de sustinerea majoritatii cetatenilor (mai ales a tinerilor). Cum a reusit sa-i faca sa nu vada crimele , nesimtirea de a se perpetua la putere, metodele ridicole de a-si promova asa-zisele calitati de „mare conducator” , minciunile si mai ales averea colosala pe care a acumulat-o pana in prezent ?Individul este fara nici un echivoc un nemernic si un mare nesimtit. Sfideaza tot ce tine de democratie (reguli si principii) . Cred , totusi, ca Putin va sfarsi urat , asa cum de fapt s-a intamplat cu toti dictatorii de pana acum. 😠

            Apreciat de 1 persoană

          • Stely said

            A, aici o dedicatie pentru cei care viseaza …

            Apreciază

          • @Aila – mii de scuze pentru crispare. Nu mi-am dat seama. Daca te duci la pescuit te rog ia-l si pe Sperling cu tine, căci sărmanul a luat-o rău pe arătură. Poate-i oferi tu un crap gătit de tine, că s-o fi săturat de al lui only, mai ales că indiferent ce prindeți vouă tot crapul vă place. Crap. This is your favorite fish to eat. Sperling’s too.

            P.S. Slăbuță compunerea. Poți mai mult.

            Apreciază

          • @Stely – Din nefericire lumea civilizata este nițel ocupata cu fel de fel de bazaconii așa ca nu are timp, chef, mijloace, imaginație, intenții, posibilități, si nimic din ce ar fi trebuincios, pentru a răspunde adecvat provocărilor care vin din Rusia. Pentru că din păcate rahatul care se întâmplă in Rusia, nu rămâne in Rusia, că de… Rusia nu-i Las Vegas.

            Apreciază

          • Aila said

            Mie imi place salaul si somnul de Dunare, somnul sa nu fie mai mare de 45-50 cm, crapul este prea gras pentru gustul meu dar mere capul la bors si trunchiul la o plachie am musteri care il papa bine. Acu ma pregatesc pentru dulceata de nuci verzi. O minunatie. Se poate prepara cu zahar dar si fara. In loc de zahar se pune suc de mere. Preferata mea este insa dulceata de trandafiri, apa de trandafiri pentru baclava si siropul de trandafiri. Dar prin iulie e prima recolta de trandafiri si cu ceva noroc in august e si a doua, depinde de vreme. Asa ca dupa dulceata de nuci urmeaza cea de cirese amare, visine si caise. Deci, vara la mine e frumoasa si dulce!

            Apreciază

            • Asta e mica ta di-versiune, că vine vara. Aila vestitorul verii… Tț, țț, țț… Bine că ne-ai spus că altfel n-am fi băgat de seamă. Aila o gospodină minunată, într-o vară minunată. Lunga vară fierbinte, vară si fum, pardon, vară si dulceață, multa dulceață. Te hrănești numai cu dulceață sau produci si pentru uz comercial? Arca lui Goe, rubrica: „Ce mai vinde Aila!” Sau te pomenești că reclama nu e pentru dulceață, ci pentru gospodină! Un mic început de anunțuri matrimoniale pe Arca lui Goe!

              Apreciază

              • …ușor, ușor, se instalează si Aila in cea mai buna Romanie, oferind la schimb, suc de soc, preparate din pește, dul-cețuri… si alte aluzii dulci, peste vară. Sper ca la toamnă să continue cu zacuscă, murături, pastramă, vin si țuică de tescovină. Aila faci cumva si must? Apoi la iarnă, șuncă, afumături, slăninuțe… Tot tacâmul, iar in ianuarie, cand toata lumea va fi pur si simplu îndrăgostită de „pasagera” Aila, ea își va lua frumos jucăriile si va pleca in lume spre alte zări, lăsând de izbeliște si pe pustie Arca, echipajul cu ochii in lacrimii, pasagerii nedumeriți, si Romania pitorească… Dar, să nu anticipam, până in ianuarie mai e cale lungă, drept pentru care s-ar cuveni un Gaudeamus igitur:

                Apreciază

          • Aila said

            Dedicatie pentru Doamna Stely
            Cine poate şti

            De unde vine vara

            Şi încotro se duce

            Cântând

            Caravana ei verde şi aurie?

            Unii zic c-ar veni

            Din pământ,

            Că-şi trage povara,

            Fierbinte şi dulce,

            Din bostănărie,

            Că se naşte în pepenii verzi,

            În miezul lor

            Strălucitor

            Ca un palat

            Luminat

            De rubine,

            Cu pereţi

            De porfir şi nestemate

            Şi cu pardoseala purpurie.

            Tot ce se poate,

            Dar mie

            Mi-a spus o fetiţă cuminte

            Că-şi aduce aminte

            Cum vara vine din copilărie,

            Şi cum,

            În miros de lapte, de fân şi de fum,

            Alunecă de-aici,

            Trasă de fluturi, de buburuze şi de furnici,

            Înspre bunici.

            Ana Blandiana

            Apreciază

          • Aila said

            Am uitat sa precizez ca va incepe si perioada cand se pot culege plantele medicinale. Acum e soc, salcam, va urma teiul, menta, paltagina, coada soricelului, coada calului, musetelul etc. O buna ocazie de a petrece cu folos in aer liber. Este adevarat ca nu este tocmai usor sa culegi roadele pamantul dar se merita. Dupa ce se culeg, se spala, se usuca si se pun la uscat. Va recomand plimbarea cu folos.

            PS Normal ca vand dulceata, serbet, sirop si fructe uscate. Vand si iluzii, vise, promisiuni si buna dispozitie cu discount de 100%…… Atata timp cat clienta este cu duiumul, de ce nu as vinde? Aviz amatorilor daca aveti nevoi, eu vine la voi! Are balta peste totul vine de la sine, de la mine pentru tine.
            Dedicatie!!!

            Apreciază

  6. Culturalizando blog ?!? Am impresia că cineva umblă cu cioara vopsită. Măcar e vopsită misto. 🙂

    Apreciază

  7. AdamA4 said

    Elihu a luat din nou cuvântul şi a zis:


    Apreciază

    • @Iosif Greblea – Fecior esti totalmente idiot. Trebuie sa fii si insistent? Te rugasem cu frumosul sa canti la alta masa.

      @Aila – v-a sosit partenerul. Vedeti va rog ce doreste. Am impresia ca a adus ceva in completarea spuselor d-voastra. Ori doreste sa va ofere ajutor bibliografic, ori pompeza epatare ca sa va ia fata… V-as ramane recunoscator daca l-ati baga d-voastra in seama, inainte sa-l bage altii…

      Apreciază

  8. Salut!

    Cea mai bună Românie? Hm.
    Acuma… făr’a fi câtuși de puțin cimilică, cea mai bună Românie este cea care-mi place mie. Lui, lor. Ție. Altminteri, nu poți evalua axiologic o țară- fie și românika, pe perioade cu evenimente despre care ai luat cunoștință doar din poveștile seniorilor sau doar din cărți. Cum ai putea să le înțelegi, dacă n-ai fost acolo? Zic. So, cum paseismul nu mă coafează absolut deloc, rămân la cimilitura de’nceput. Chiar dacă ultimii ceva ani s-ar încadra probabil în răspunsul cel mai corect- în ciuda oricăror fluctuaţii de orice fel, sau natură. A fost cân’va mai bine?

    Fuck, nu! Măcar acum evoluăm(?)cred… (unii!), mediul privat a luat oareșce avânt, libertatea de expresie ori puterea oricărui individ (sau vrabie zevzeacă 😆 ) a primit drept dar, un spațiu infinit de exprimare. Asta e cel mai important.
    Puțin lucru? Ce? Nu cred.

    Plus că…
    Oricât n-aș vrea a întrista parte din zevzecii ăștia , perioada cea mai bună e cu siguranță următoarea, cea din fața noastră. Și tot așa. S’o primim cum se cuvine, dară: cu drag!

    Apreciat de 1 persoană

    • „cea mai bună Românie este cea care-mi place mie” ?! Nu, nu, aceea e cea mai frumoasă, nu cea mai bună… mă rog in măsura in care prin „bună” nu vrei să zici cumva „sexy”, gen o gagică rea, da’ bunăăă…

      ar mai rămâne sub semnul întrebării la câte românii am putea avea acces direct, ca să poți s-o alegi pe cea mai bună, dacă zici tu că accesul direct e singurul care te califică pe un loc eligibil pentru postura de alegator… al Miss Romania. Daca ar fi așa, însemna ca musai cea mai bună Romanie este cea in care am trăiesc eu. Inevitabil însă aceea ar fi automat si cea mai rea, sau cea mai proasta… Pe criteriul că, na acuma, asta e si alta n-am. Cum poți găsi cel mai prost fotbalist de la Dinamo? Ei unul la întâmplare. 🙂

      iar cireașa de pe tort ar fi aceea ca oricum despre toate romaniile, despre absolut toate, inclusiv despre cele moderne si contemporane, post-moderne si meta-contemporane, actuale si virtuale, iei cunoștință (cunoștință zici?) doar din povești. altminteri cum? Ce, dacă ești tu contemporană cu vreo Romanie ai impresia ca o cunoști direct si nu tot din povesti? Păi ce? O vezi tu din satelit? Sau cum?… Poveștile sunt baza.

      Apreciază

      • Poveștile sunt baza, zici.
        Depinde (și) cine le spune, zic!

        Anyway. Nu cred c-ai dorit vreun moment să mă contrazici.
        Tu ai doar chef de vorbă iar palavragii pe măsură-ți… mai nime. Că(,) cu @astazevzeca& îți cam strici stilul, îmi pare că. Activând -prin dialog, locvacitatea zevzecilor, ține mai mult de darwinismul social decât de evoluție. Cred. Mă rog.
        …..
        Îți amintesc doar că mai sunt mulți dintre cei care au prins pe viu două Românii. Ba destui și cei ce-au cunoscut -nu din povești!- vreo trei, ca să bifăm și perioada interbelică. Mihai Șora chiar 4. So, motive pen’ce întru a alege în cunoștință de cauză>/i>, sunt destule.

        Mai încolo și dinainte de astea… doar istorie. Povești.
        A, sper să nu-mi vâri pe gât blabla-ul cu.. poporul care nu își cunoaște istoria. S-a fumat demult!
        …….

        „Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții.” — Nicolae Iorga

        Un popor care nu vrea să stăpânească viitorul e ca un copil renegat de părinți! – Nostrastela

        Apreciază

        • Te-am contra-zis? ?!? Maybe… Dar tu ai început. 🙂 la urma urmei, după cum orice generalizare este greșită, orice zicere este o contra-zicere… a ante-vorbitorilor si/sau ante-palavragiilor. Uneori chiar si o tăcere (elocventa) poate fi o contra-zicere. Am dreptate? (Asta este un exemplu de întrebare pentru care tăcerea interlocutorului ar fi o contrazicere)…

          Revenind la mesajul tau, dar si continuând fără niciun motiv anume pe „motivul” contra-zicerii, nu pot să nu remarc perspectiva din care citatele pe care le propui, desi n-ar putea fi contrazise ( 🙂 ), sunt pur si simplu anulate, nimicite, desființate, exact așa cum se întâmplă cand ii spui unui copil că nu exista Mos Craciun. Poporul nu există. Este o ficțiune. Faptul că zicerea ta m-a trimis (reflex) la perspectiva asta (de altfel foarte consistentă) nu înseamnă decât că te contrazici singura, eu ne fiind, ca interlocutor, decât prilejul prin care sunt relevate aspectele tale contradictorii, zicerea ta conținând practic germenii contrazicerii ei. Mă rog, e valabil nu doar pentru tine, chit ca ești unică (precum noi toți ceilalți), ci pentru fiecare vorbitor (including dl. Goe si Asta Zevzeaca). Sper că (după ce vizionezi filmul) să găsești perspectiva potrivită care să te facă să te manifești ca prilej pentru relevarea modului in care acest mesaj (al meu, al meu?!) se contra-zice pe sine. Orice zicere este o contra-zicere. Chiar si chestia aia primordiala cu „Să fie lumină”, rostită primordial (cum altminteri) ca replica data nimănui, tot o contra-zicere a fost. Materia e anti-materie, si cuvântul e anti-cuvânt. Cine e pentru? Cine e împotrivă? Se abține cineva in unanimitate? In fine:

          Apreciază

  9. Stely said

    Aviz amatorilor :

    https://www.mediafax.ro/coronavirus/turism-de-vaccinare-pe-ruta-germania-romania-2008717

    Apreciază

    • Nu merge link-ul. Despre ce era vorba? Puteti face un rezumat?

      Apreciază

      • Stely said

        Au, acum am vazut . Am pus link-ul spre luare aminte de catre cei care mai au de asteptat sa le vina randul la vaccinare in tara lor. In link era vorba de un tanar din Germania care a venit special in Romania (Timisoara) sa se vaccineze . El era incantat ca a putut sa-si faca vaccinul mai devreme, fiindu-i necesar pentru a scapa de unele restrictii. Cu ocazia aceasta era hotarat sa faca reclama pentru prietenii lui sa vina in Romania sa se vaccineze.
        P.S. M-am gandit si la neamtu tiganu care era furios candva ca are mult de asteptat . Cred insa ca i-a venit randul . 🙂

        https://www.mediafax.ro/coronavirus/turism-de-vaccinare-pe-ruta-germania-romania-20087171
        Mda, am vazut greseala de copiere 😮 mica omisiune de la sfarsitul link-ului.

        Apreciază

        • Drăguță grija purtată colegului din Germania. Sper sa aprecieze si d-lui. Alt coleg din Germania chiar a venit in Romania, dar nu numai ca nu are de gând sa se vaccineze, dar si suferă îngrozitor (la psihic) din cauza ca alții se vaccinează (si, culmea, nu mor). Daca vreți sa vedeți cum se pot manifesta uneori afecțiunile psihice citiți chestia asta:

          pseudo-Gânduri de duminica. O tragi-comedie la vrăbiile migratoare., duse cu sorcova, venite cu pluta. Râsu-plânsu…

          Apreciază

          • Stely said

            A se vedea la fata locului -in cuibul vrabiutelor- minunea. 🙂

            Apreciat de 1 persoană

          • De obicei nicio minune nu tine mai mult de trei zile. Astept (cu o nerabdare greu cuantificabila) reactiile simpaticilor fata cu oferta d-voastra de dialog. Stati sa vedeti.

            Apreciază

          • Aila said

            Daca este dus cu sorcova, de ce oare il mai urmariti? Sunteti interesat doar din pura curiozitate ce face el sau doar din vanitate. Cel mai important lucru este ca el asa dus cu pluta cum il percepeti dumneavoasta va trezeste totusi interesul. Va aruncati frecvent nasul la el pe blog ceea ce denota ca ceva, ceva tot va atrage, ca altfel l-ati ignora Stimabile D-l Goe.

            PS Stati cu fundul pe doua luntrii, nu va place Vrabia dar nici nu va displace Cip, Cip, Cip, Ciripul ei, dar din orgoliu ranit bagatelizati. O atitudine. a unui personaj schimbator care se ghideaza doar dupa cum bate vantul.

            Apreciază

          • @STELY – P.S. Cat timp sunteti in asteptare, n-ar stica sa va documentati in legatura cu natura tulburarilor psihice de care sufera dl.Sperlig. De exemplu are impresia ca variantele noi de vacccin (de care se fereste ca dracul de tåmâie), ar avea ca rezultat alterarea codului sau genetic, transformandu-l in altceva, sau omaorandu-l pur si simplu. Omul se bazeaza pe niste interpretari incredibil de comice pe care se crede indreptatit sa le faca pentru ca are scoala veterinara la baza. Veterinarul a dedus ca vaccinurile cu ARN-ului mesager ar avea darul de a-i altera genomul. Pur si simplu omul, de o crasa superficialitate, nu a inteles nimic. Vaccinul bazat pe noua tehnologie, face exact acelasi lucru ca si vaccinurile vechi, dar fara a folosi agentul patogen propriu zis (adica virusul Covid in cazul de fata), si in principal induce (intr-adevar) niste modificari genetice in unele celule, exact asa cum face si virusul cand ne imbolnavim (virusul asta face: modifica codul genetic al celulelor pe care le infesteaza), stimuland astfel sistemul imunitar sa identifice astfel de agresiuni si sa poata reactiona mai rapid si mai eficient la o viitoare detectarea a agentului patogen. Veterinarul cu capul plin de teoria conspiratiei a dedus ca cineva urmareste in mod expres sa-i altereze codul genetic, sa-l lase impotent, steril sau chiar sa-l omoare, din cauza ca ar fi fiind un martir al crestinismului ortodox ori cam asa ceva. Ce alte aberatii colaterale este in stare sa debiteze si sa infloreasca este o intreaga poveste in care se impleteste comicul cu tragicul naturii umane.

            Apreciază

          • @Aila – Il urmăresc din același motive pentru care interacționez cu tine: in primul rand pentru ca este comic, distractiv. E nostim sa vezi ce vrăji a mai debitat Sperling sau Aila. In al doilea rand il urmăresc din curiozitate, ma interesează in mod special natura umana. E un spectacol interesant (ca majoritatea celor duși cu sorcova). In fine il urmăresc pentru ca ma îngrijorează felul in care evoluează societatea in condițiile unei inflații de indivizi ca tine si ca Sperling, care după ce ca sunt spălați pe creier si fuduli cat cuprinde, interzic altora sa-si exprime opina la fata locului acolo unde-si postează aberațiile, refuzând dialogul, interacțiunea, dreptul la replica.

            P.S. Si încă ceva Aila, daca așa faci tu insistând sa fii pe Arca lui Goe, nu înseamnă musai ca toți fac ce faci tu. Oricât de greu ti-ar veni sa crezi.

            Apreciază

          • @Stely – Se pare ca d-lui Sperlig i-ati aparut a fi… accesibila, facila… Numai buna ca prilej pentru un tur de forta pentru de a-si demonstra elocinta si pentru a-si consolida imaginea in fata mucenicei si altor martori din siaj. Daca nu-i dati replica o sa lase sa se intealeaga ca v-a pus la punct. Daca ii dati o sa va baneze. Poate nu imediat dar de indata ce nu i se va mai parea ca sunteti accesibila, facila, buna de exemplu negativ pentru oitele pe care le pastoreste. Omul este intr-adevar dus cu sorcova, dar si comic cat cuprinde. Din fericire este inofensiv, la fel ca Iosif si Aila, pentru ca nu-i in stare sa fie credibil nici macar lui insusi, darămite altora. Aila si Mucenita nici nu se pun la socoteala din motive pe care nu merita sa le detaliez ci doar sa le enunt: superficialitate congenitala si obtuzitate intratabila.

            Apreciază

          • Stely said

            @Arca lui Goe ,
            Ati avut dreptate ca orice minune dureaza trei zile . Nu a durat nici macar trei ore. Nu m-a banat ci mi-a blocat trimiterea comenariului.Iata ce i-am raspuns :

            „Domnule , in afara de faptul ca va mentineti aceeasi judecata (ingusta) si aceleasi fraze goale de continut, nu ati adus nimic nou in replica dvs ,fata de topicul pe baza caruia discutam acum. Nu am gasit, oricat am cautat, nici un cuvintel de la firmele producatoare de vaccinuri , si pe nimeni altcineva demn de incredere, care sa va sustina bazaconiile cu privire la faptul ca vaccinul ” nu este un vaccin ci o terapie genetica experimentală.”. Aveti dvs dovada certa ca asa-zisele experimente au produs vreun efect asupra mintii , sufletului si trupului celor vaccinati? In schimb eu va pot dovedi ca sunt zeci de milioane de oameni in toata lumea care au murit de gripa coronavirusului. Sunt alte zeci care au fost bolnavi grav si care s-au vindecat datorita interventiei medicilor si al medicamentelor administrate.

            Cum puteti sa mintiti in asa hal spunand ca cei care nu se vaccineaza sunt exclusi din viata sociala, sau ca si-ar pierde serviciile sau ca nu-si mai pot vedea familiile? Daca vreti sa fiti crezut, dati niste exemple nu vorbiti aiurea.

            Va rog sa nu asociati martiriul lui Hristos cu inchipuirile dvs privitoare la niste profetii de om fricos , precum ca vom” muri de foame in lagare” si ca numai asa o sa fim martiri .Stati domnule linistit ca nu va fi asa, deschideti-va mimtea spre informare, spre documentare si nu fiti habotnic ! Biblia are si ea talcurile ei . Nu se citeste” ad literam.” Eu stiu ca invataturile crestine au la baza, pe langa curatenia sufleteasca si pe cea a trupului. Curatenia trupului insemnand igiena lui , cea care trebuie respectata cu sfintenie, intrucat te apara de boli si de paraziti.

            Ah, va credeti victima ? Sunteti de un infantilism uluitor. Ati vrea sa va cred ca aveti sufletul „sfisiat de durere” pentru pericolul inchipuit care ma paste pe mine ? Sunteti de rasul curcilor nu altceva. Exista o zicala privitoare la cel care „moare de grija altuia”.

            Da, o fi moartea ceva natural , dar viata aceasta care v-a fost data trebuie traita in sanatate mintala , trupeasca, in dragoste si iubire pentru cei care va inconjoara . Lasati-le libertatea de a hotari ce trebuie sa faca pentru viata lor. Nu le mai impuiati capul cu aiureli !!”

            P.S.Am impresia ca face parte dintr-o secta din acelea care refuza orice interventie medicala sau de alta natura a cuiva care se imbolnaveste. Ei cred ca boala se vindeca numai cu rugaciuni. Nu-mi amintesc prea bine cum se numesc ele. Unele erau interzise in comunism , dar nici acum nu le-am intalnit printre cultele existente in Romania. Or fi pe-acolo pe unde o trai dumnealui.

            Apreciat de 1 persoană

          • @Stely – Trebuie să recunoașteți că omul are un haz nebun. Nu-i chiar de talia lui Iosif, dar e totuși deosebit, o figură, un alt exemplar la carnavalul speciilor. Bigot, agramat, fudul, arțăgos, si plin de el si de adevărurile din dotare. Referindu-se la cei care se vaccinează (imaginându-si aceștia ca vaccinul ar avea rolul de a-i face „mai perfecți he-he, decât i-a făcut Dumnezeu) zice Sperling-ulus o axioma, majusculată a strigat spre impunere:

            CEVA CARE CREZI CA TE FACE MAI PERFECT DECAT TE-A FACUT DUMNEZEU ARATA CA IL NEGI PE DUMNEZEU!

            Cand dai atenție unui asemenea agramat agresiv, mai că-ti vine să te întrebi (precum Aila din Chitila) dacă chiar n-ai altceva mai bun de făcut. Totuși omul are o măreție a sa in voluptatea cu care se dedă ridicolului. Este catastrofal de rizibil si monumental de hilar, mult peste ce te-ai putea aștepta de la insul mărunt ca o vrabie si nervos ca o scabie. Este patetic si tragic, ca o musca prinsă pe banda cu lipici. Dar e si comic in toata zvârcolirea sa ineptă si gratuită…

            Oare de îmbrăcat se îmbracă ipochimenul? Il lasă inima sa-l nege astfel pe Dumnezeu? Care nu l-a făcut îmbrăcat. Rareori se poate vedea o mai eficienta propaganda anti-religioasa si anti-creștină decât prestația acestui Titirca inima rea, care tine musai sa dea cu mucii-n fasole si musai cu public, insă fără drept de contestare.

            Apreciază

          • Aila said

            Ma disociez de astfel de articole pe care eu sincer nu le inteleg. Eu am credinta in suflet, o consider o intimitate, nu sunt habotnica, am ritualuri aprind candela, ma rog, respect sarbatorile religioase dar eu nu as putea vreodata sa induc cumva in vreun fel ideea de a nu te vaccina sau de a nu te folosi de tot ce tine de medicina in a preveni o suferinta cauzata de boala Nu putine au fost cazurile cand parinti de diferite confesiuni religioase au refuzat sa isi de-a acordul pentru o banala transfuzie de sange care putea salva viata copilului lor. Au fost cazuri cand medicii au respectat decizia familiei si au lasat copilul sa moara cu toate ca legea spune ca “in cazul in care furnizorii de servicii medicale considera ca interventia este in interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuza sa isi dea consimtamantul, decizia este declinata unei comisii de arbitraj de specialitate”. Ce religie, ce credinta poate fi aceea care distruge viata? Apreciez oarecum pozitia doamnei Stely, are dreptate pe alocuri, s-a mai incurcat in termeni, s-a lungit prea mult cu explicatia dar oricum e coerenta, e o pozitie normala a unui om responsabil care nu se iubeste doar pe ea ci si pe cel de langa. Bravo D-na Stely, un mare pup de la mine.

            PS Din cate il miros eu pe D-l Ioan, nu cred ca este contra vaccinarii. Cred ca si el se va vaccina. Nu stiu de ce a scris ce a scris il consider doar speriat si confuz. Il stiu ca-i Gica contra dar nu il lasa familia de capul lui ii vin ei de hac si il vor normaliza.

            Apreciază

          • @Aila – Mesajul tău postat aici este aproape lipsit de sens. Ar fi avut incomparabil mai mult sens dacă l-ai fi postat pe blogul prietenului tau Sperling.

            P.S. In privința simțului mirosului tau… cred că ar fi cazul să te îngrijorezi. Pierderea simțului mirosului este printre simptomele Covid. Mă rog, nu si atunci când e asociată cu o superficialitate devastatoare. Poate ai nasul înfundat dar cel mai probabil e că tu nici nu-l citești pe sărmanul Sperling, vrabia mihai viteazu… dar iți place să te dai ambasadorul catifelării, așa ca să te ei in seamă si să adaugi o notă (bună) in gama personajului cu care defilezi. Singurul lucru pe care reușești este acela de a consolida nota, si așa consistentă, a personajului: frivolitatea, flu-flu-ismul…

            Apreciază

          • @Aila – Daca vei incerca cumva sa postezi pe blogul lui Sprling ai putea sa le faci si un cadou celor cativa spectatori din zona (majoritatea la fel de neatenti ca si tine la ce posteaza speriatul confuz) pentru a-i face sa se simta si mai bine:

            Apreciază

          • Aila said

            Simpatic videoclipul cu vrăbiuțele vesele. Nu încerc și nu postez nicăieri altundeva decât aici. Mai mai suportați încă 7 luni și jumătate sa ma desfășor în toată splendoarea mea pe aceasta bARCA minunata.

            PS Va asigur ca miros foarte bine chiar si de la distanta, chiar si in virtual. Asa ca stați liniștit. Fac diferență intre Coco Chanel no 5 si apa de colonie lavanda. Oricum comentariile de pe bArca sunt din ce in ce mai amuzante ati scapat de limbajul scortos si dictatorial asa ca sunteti mult mai umanizat mult mai placut si chiar si ceilati v-au copiat deja si NostaStella sa cumintit si scrie din ce in ce mai frumos si atragator.

            Apreciază

          • @Aila – Imi pare nespus de rău să constat că vă tin captivă pe această bARCA căreia ii dedicați in exclusivitate lira d-voastră. Ma întristează in egală măsură atât faptul de a fi tocmai noi unul (cel care altminteri promovam libertatea de exprimare fără limite si fără număr, fără număr) cel care va îngrădește in așa hal libertatea de exprimare, reducându-vă la postura de ofrandă auto-claustrată pe Arca lui Goe, cât si faptul că-i văduvim astfel pe alții de posibilitatea de a savura minunata literatura ailaiană. Păcat, mare păcat.

            P.S. Aila frumoasă scuza pentru mica ta lașitate si lipsa îndrăznelii de a posta la fata locului, pe blogul vrăbiuțelor, mesajul critic in legătură cu derapajul individului. Nu-i ești prietena adevărată de vreme ce ai ales sa-l menajezi pe el, dar mai ales pe tine, preferând să nu înfrunți disconfortul de a-i spune sincer ceea ce crezi. Probabil că într-un mic acces de luciditate l-ai mirosit pe adevăratul dictator care taie si spânzură, cenzurează si blochează părerile inconvenabile, așa că te-ai decis brusc să-ti declari apartenenta exclusivă la lumea Arcei lui Goe… M-am pricopsit.

            Mai ales că si Nostrastella SA… cumințit.

            Apreciază

          • Stely said

            @Arca lui Goe,
            M-am tot gandit cum de se intampla sa se adune pe Arca lui Goe tot felul de ciudati (unicate in felul lor) ?! Nu cumva ca sunteti si dvs unul dintre acestia ? 🙂 Asta, intrucat nu am intalnit in cei 11 -13 ani de bloggerit un „blog” precum Arca lui Goe si nici un Dl Goe , mai mult decat atat … Nu mai zic de” cea mai mare CMM” si „n” ipostazele ei , Iosif , Sperling Aila si alti cativa de teapa lor. Despre INTJ, Polichinelle, Rebeliunea minerala cu „ciudateniile” lor admrabile- ce s-au completat de minune cu cele ale dvs – nu mai spun. Cine spune ca va pierdeti vremea cu unii dintre acestia , care sunt pierduti in spatiu, nu stie ce spune. Arca lui Goe are fara doar si poate o menire si este musai s-o duca la bun sfarsit… Va aduceti aminte de „Intoarcerea in SF-era lui Goe” , cat de mult ati lucrat la tema si cat de grea a fost, incat la un moment dat va ducea gandul s-o abandonati ? N-ati abandonat-o si ce minunata a fost. Asa si cu Arca lui Goe si menirea ei.
            Apropo, am si eu ciudateniile mele insa , ce pacat , nu sunt un unicat. 😦 Poate doar pentru consecventa …

            P.S. Ati vazut ca” Vrabiuta” mi-a publicat aproape toate comentariile ? Spun „aproape” deoarece a mai fost unul la sfarsit pe care vad ca nu l-a mai pus. Era un raspuns referitor la-„Va asa comentarile ca sa le puteti citi cand trageti sa muriti! Nu v-o doresc dar o sa vina!” Ce viseaza idiotul dracului !! 😠
            Iata ce „cuminte” i-am raspuns :

            „Pai domnule Vrabiuta , de unde stiti ca voi „trage ” sa mor inaintea dvs ? Vedeti ca „cine sapa groapa altuia cade singur in ea”. Si cand va fi sa fie, in nici un caz nu voi fi aici ca sa citesc bazaconiile voastre . Intentiile mele sunt de natura sa invioreze atmosfera si nu sa mentina morbiditatea sinistra, Cu ocazia aceasta am venit cu un mesaj (o scrisorica) de bine, sa vedeti si dvs & mucenicii cu” suflete „pustiite de teama ,cum sta treaba cu vaccinul de tip ARN -M . Iata , aici ce simplu ca buna ziua este :

            Apreciază

          • @Stely – Sunt aproape sigur ca filmul pe care l-ati propus pe blogul vrabiutelor l-ar putea lamuri pe dl. Veterinar… daca ar reusi cumva sa ajunga la dansul, dar am mari indoieli ca ar exista vreo sansa sa-i parvina… chiar si de l-ar viziona. Ma rog nu stiu daca d-voastra aveti asemenea sperante exagerate si desarte, dar mentionarea acestui film poate fi un castig pentru vreun alt spectator intamplator… Iata asadar ca dl. Sperling devine implicit, fara sa vrea, fara s-o stie, promotor al unor informatii utile. Complicele d-voastra cum ar veni. 🙂 Iata avantajele unui regim virtual-constitutional guvernat de libertatea de exprimare… Chiar si cei care debiteaza prostii si enormitati pot contribui la propagarea informatiilor utile in lume…

            Apreciază

          • Aila said

            Oricum D-na Stely, dintre toti ciudatii care s-au perindat pe bArca, eu sigur sunt cea mai cea, adica cea mai simpatica pe langa faptul ca sunt si cea mai desteapta dar si cea mai frumoasa.

            Apreciază

          • Stely said

            @Aila ,
            Daca ati fi avut curajul sa va „disociati” de articolul lui Ioan Spering la locul cu pricina v-as fi trecut la ciudatii sinceri si curajosi, dar asa nu. Chestia ca va laudati singura denota ca v-au murit laudatorii.

            Apreciază

          • Aila said

            Nu am postat acel articol fiindca nu imi placea, era prea bland dar i-am postat astazi pozitia mea;
            Acesta este comentul meu de astazi:
            Singurul lucru odios in aceasta campanie pro si contra vaccinare Domnul Ioan este faptul ca multe persoane neavizate dar vocale indeamna omul la o actiune si anume sa faca vaccin sau sa nu faca vaccin. Eu ma intreb cu ce drept poti face acest lucru si in ce scop? Lasa omul in pace sa aleaga ce este bine pentru el. Fiecare are acces la informatie, fiecare are un medic de familie nu cred ca este nevoie de nici un fel de propaganda. Daca nu ar fi exista vaccinul in lume s-ar fi trait extrem de putin. Cei care nu au incredere in varianta de vaccin ARN Mesager isi pot alege varianta clasica. Iar cei care nu vor sa se vaccineze sa aiba demnitate si sa nu indemne la nimic sa isi vada de treaba. Am avut in preajma familii care dupa forme grave de covid nici acum nu au miros, gust, respira greu si obosesc. Altii au ramas cu durerii mari de cap. Sunt colegii mei de serviciu. Sunt oameni carora le-a murit copii, parintii, fratii etc. Este jale in sufletul lor dar si in sufletul nostru Este oare normal sa venim noi acum cu fel de fel de idei, sa postam una alta cand exista o suferinta uriasa in jur. Haideti sa nu mai fim egoisti, haideti sa ne gandim si la cel de langa noi si sa ii intelegem. Haideti sa lasam omul sa aleaga. Daca dorinta lui este sa se vaccineze sa il sustinem daca nu vrea sa se vaccineze sa il lasam in pace pur si simplu. Nu este nevoie acum de presiune de nici un fel.
            PS Nu m-a deranjat ca l-ati postat dumnevoastra, ati facut foarte bine

            Apreciază

          • Stely said

            @Aila, am citit „comment-ul”( si )la locul cu pricina . Felicitari ! Si, daca consideri ca celalalt a fost prea bland, acesta fiind motivul important pentru care nu l-ai afisat , eu am considerat ca merge si acela . Drept urmare, mi-am permis sa-l transport la topicul cu cele mai multe comentarii in contradictoriu -„Ganduri de duminica”. Nu am spus de unde l-am luat si cine l-a scris , asa ca stai fara grija , domnul Sperling nu te va repudia pe tine. 🙂 Desi vad ca i-ai provocat dezamagiri si cu acesta. Bietul de el, se crede neinteles si parasit de prieteni , cand el , saracu’ , vrea sa le faca un bine, pentru ca are suflet curat si neprihanit !! 🤢

            Apreciază

          • @Aila – Interesant si interpretabil gestul tau de a te exprima pe blogul vrăbiuțelor, in prelungirea conversațiilor purtate aici, pentru a demonstra ceva mai degrabă aici decât acolo. Dar, o fi acest gest salutar sau nu? Ma refer desigur la semnificațiile existentei lui, relativ la fiecare dintre împrejurările care-l conțin. Semnificația existentei comentariului tau pe acel blog (comentariu creat de Aila). Semnificația existentei unui mesaj venit de pe Arca lui Goe si ajuns pe blogul vrăbiilor, (mesaj purtat de Aila)… si altele… in fine, cu bune si rele, libertatea de exprimare iese câștigată… chiar daca alte câștiguri notabile nu pot fi consemnate, in materie de comunicare măcar…

            Daca mai ajungi pe acolo, si mai ai vreo șuetă cu dl. Sperling, ai putea sa-i amintești, așa ca de la tine, ca cel care pune dulceață in galoși nu este dl. Goe, ci vărul nostru Ionel. Este o confuzie pe care o fac adesea cei care au lacune mari in cultura generală care se face in clasele mici.

            Apreciază

          • Aila said

            Mai, Goita mama!
            Ce iti spuse-i eu!
            Cand oamenii Mari vorbesc, tu nu sta sa belesti ochii. Incalta sandalele, trage pantalonasi scurti pe tine, maioasul, iei mingea si mergi sa te joci futbol in curtea scolii. Nu pune sapca de marinel ca o vantura vantul. Asa ca pasi marunti si joc de glezne.

            PS E asta am vrut  eu sa demonstrez pe bArca, nu de alta dar ca veni asa vorba, veni mesajul cu pricina. Nu va impaunati ca nu am vrut sa demonstez nimic aici dar nici acolo. Am scris ce am crezut eu referitor la subiect fara a avea vreun scop.

            Apreciază

          • @Aila – De fiecare dată când ești dată de gol, ți se pare că te scoți dacă te dai drept (sau de-a dreptul) tanti Mița. Te chinuiești degeaba că tot tanti Aglaia iți iese. Goală. Dar dacă așa-ți mai ostoiești aleanul și-ți domolești oftica, dă-i-nainte.

            Cât privește gesturile tale de om mare și conversația cu intelectualul Sperling, putem spune că într-adevăr denotă măreție, fiind și monumentale. Comedie mare în special vizavi de (citez) „credința referitoare la subiect dar fără scop”. Tanti Aglaia fatalista, ambasa-doarea plenipotențiară a d-lui Goe pe blogul vrăbiilor. Vezi să nu faci Arca de râs pe unde iți mai etalezi făptura comică. Dar nu ziceai tu că până-n ianuarie comentezi exclusiv pe Arca lui Goe? Si că nu comentezi la Sperling? Nu te-ai dus matale acolo (împotriva a ce ai afirmat de bună voie si silită de nimeni) tocmai fiindcă te-am trimis eu cu bilet de voie? Te cam încurci în declarații, de inteligentă ce ești.

            P.S. Vezi că în limba română se zice „fotbal” nu „futbol”, cum ai zis tu, rămasă cu gândul la capra din sufragerie. 🙂

            Apreciază

        • Aila said

          am gresit am scris fara liniuta, asta e mi-am dat seama dupa ce am dat trimitere

          Apreciază

          • RALG said

            @Aila – Liniuța aceea este extrem de importantă. Colosal de importantă. Poate spune sau ascunde enorm de multe atât despre autorul textului cât si despre conținutul textului. Mă rog, despre autor in măsura in care ar mai fi ceva de spus, încolo nu. Dar senul mesajului se poate schimba dramatic. De ex (si cred ca e un exemplu care a mai fost pomenit pe Arca lui Goe), una să sa spui:

            Am găsit o capră în sufragerie.

            si cu totul alta sa spui:

            Am găsit-o capră în sufragerie.

            Apreciază

          • Aila said

            M-ati prins in colt. Dati la gioale meserias. Bine Sir. Voi fi atenta data aviatoare.

            Apreciază

Lasă un comentariu