(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

Anul Nole

Posted by Arca lui Goe pe decembrie 29, 2023

După ce (că) s-a apucat (din prea mare plictiseală) să inventeze timpul (adică trecutul si viitorul), omul, că cine altcineva?, nu s-a potolit si a continuat. Exagerând enorm, a inventat apoi secundele (na acuma, dacă tot inventase numerele), zilele, lunile, anii. Nu i-a ajuns deloc, deloc prezentul si nu s-a mulțumit niciodată cu clipa. A inventat timpul (adică trecutul si viitorul), iar apoi l-a făcut bucăți, praștie, franjuri. Trec anii, trec lunile-n goană, si-n zbor săptămânile trec. Omul a inventat timpul (adică trecutul si viitorul), pierzându-si astfel inocența si uzul rațiunii. Când si-a dat seama, era deja prea târziu. Depășise de mult punctul fără (de) întoarcere si nu mai putea da înapoi, că nu mai era loc de întors (în spațiu), așa ca a continuat, izgonit, să-si îngroape greșelile în alte si alte ficțiuni si non-sensuri aberante, inventând, ca diversiune, aniversările si Revelionul, acordându-si excesiv pretexte de celebrare, de sărbătoare si de bilanț, aglomerându-si nebunește prezentul cu amănunte, ticsindu-si clipa cu detalii. Ce să zic!? Mare brânză! Mare scofală! Mare chichirez! Timp ne trebuia nouă?! După ce că nu există (așa ceva) acuma (colac peste pupăză), suntem forțați de împrejurări (deh, oameni suntem) să ne prefacem că există. Ne-am concubinat cu cosmosul, dând vina pe precesie si nutație, pentru a inventa anul. Anul solar, anul sideral si Revelionul plenar si plenipotențiar. La anul si la mulți ani!

Anul acesta, solar si sideral, a fost, iarăși, anul lui Nole. Anul Nole, dintr-o serie spectaculoasă. Anul curent, Anno Domini 2023 este pe cale să se încheie. Un an bun si cu noroc. Nole e pe primul loc. Ce spui?! Eee!? Tu? Cum stai? Esti gata? Să petreci? Să te bucuri? Să-ti amintești? Să bei? Să uiți? Esti pregătit (fizic si meta-fizic) să faci cumpăna pe un picior, în noapte dintre ani (he-he) si să compui cu zel si dedicație, rezoluții (de care o să uiți curând, încolo după Sfântul Vasile, dar oricum înainte de sfântul Ion)? Zi mă ceva? Dacă ești treaz (dacă nu ești cumva mahmur sau în comă alcoolică)… Sss! Vâsc ti-ai luat?

Nole a mers, din nou, foarte bine. Ceea ce desigur că vă doresc si d-voastră. Mi-ar fi plăcut ca acum, la sfârșit de „An Nole”, să fi făcut, aici, pe Arca lui Goe, o frumoasă retrospectivă a principalelor evenimente care l-au avut ca protagonist pe dl. om Novak Djokovic, paragon si paradox, dar, din păcate, nu prea mai e vreme pentru așa ceva. Zilele au intrat în sac, iar ceasul cu e întotdeauna în stare să (re)aducă ce-a adus anul. Pentru Nole anul de grație 2023 a însemnat o bogată epopee, plina de-ntâmplări si de trofee, prin care cred că au fost lămuriți până si ultimii recalcitranți cârcotași în legătură cu problema GOAT. A fost un an perfect, precum cubul lui Nichita, ciobit un pic la un colț de Wimbledon. In rest apoteoză si extaz, răzbunare la Melbourn, glorie la Roland Garros, victorie la Cincinati, încoronare la Flushing Meadows, triumf la Paris, adjudecare la Turneul Campionilor. Novak Djokovic încheie iarăși anul ca lider al tenismenilor din lume, depășind bariera a 400 de săptămâni în postura de No.1 (un record despre care nu se stie dacă va fi vreodată egalat). Un an plin de fapte, dar si de vorbe si atenție. Fenomenul Nole a depășit cu mult limitele Universului Tenis așa încât acest fenomen si-a căpătat o oarecare autonomie în raport nu doar cu persoana, dar si cu personajul Novak Djokovic. Popularitatea si notorietatea fenomenului Nole, al căruia protagonist este deja legendarul Novak Djokovic (un tenismen), au ajuns atât de impresionante încât practic se auto-întrețin. Novak Djokovic a ajuns atât de cunoscut pe planeta încât despre el se poate vorbi chiar fără a face neapărat referiri la tenis ori la performante sportive. A ajuns un generator de știri. Un (mic) ex:

Novak Djokovic protestează împotriva alegerii Antrenorului Anului ATP: Novak Djokovic nu a văzut cu ochi buni felul in care a fost acordat premiul pentru „antrenorul anului” decernat lui Simone Vagnozzi și Darren Cahill, care îi îndruma pașii tânărului italian Jannik Sinner. Numărul 1 mondial ATP a început o controversă destul de dură pe rețelele de socializare, exprimându-și dezamăgirea față de victoria antrenorilor tânărului italian. Potrivit campionului sârb, antrenorul său Goran Ivanisevic ar fi meritat recunoașterea mai mult decât oricine, pentru rezultatele importante obținute pe tot parcursul sezonului. De data aceasta, tânărul de 36 de ani nu a tăcut și și-a făcut publică opinia. Printr-o poveste pe rețelele de socializare, tenismenul din Belgrad i-a felicitat pe câștigători: „Felicitări Darren și Simone pentru sezonul grozav cu Jannik. Goran, cred că trebuie să câștigăm 4 din 4 Slam-uri pentru a ne asigura că tu să fii considerat antrenorul anului. Închiderea anului ca numărul 1 câștigând trei Șlemuri și Finalele ATP și să fi făcut istoria acestui sport nu este suficient, dragul meu antrenor!”

După ce a citit despre reacția lui Djokovic, tenismena romanca Prisacariu a scris pe X: „De aceea Nole este unic, pentru modul în care nu se teme să vorbească despre faptele evidente, pentru modul în care comunică cu noi, comunitatea sa de oameni care îl iubesc și îl susțin. De aceea este cel mai bun dintre cei mai buni. Pentru că spune și face lucruri pe care nimeni altcineva nici nu le-ar îndrăzni.

Am sentimentul că poate n-am găsit tocmai cuvântul potrivit, care să redea în mod adecvat, pe înțeles (în acord armonic cu contextul si siajul) episodul Goran al acestui An Nole. Mă pot totuși consola cu faptul că anul a fost unul complicat, complex, greu de deslușit, în plus e vechi păcatul si nu sunt primul vinovat. This is happening to U2:

Rămâne așadar să ne lămurim, în comentarii, acum sau la anul, dacă si de ce, a fost, sau nu a fost Goran cel mai bun antrenor de tenis in anul 2023. Tu ce zici? In finalul acestei proze scurte as menționa că, de fapt, l-am adus pe Nole în discuție în primul rând ca pe un reper exemplar, ca pe un etalon, care să-mi ajute să formulez simplu si pe înțeles urări pentru anul nou, tuturor acelora care au reușit în 2023 să-i atragă în vreun fel atenția d-lui Goe (emoționându-l, siderându-l, amuzându-l, sau intrigându-l) si/sau celor cărora Arca le-a captat în vreun fel atenția, în anul ce stă pe ducă. Mi-e simplu să le urez tuturor ca Anul Nou să le fie un An Nole, în tot ceea ce fac si-si doresc ei pe la casele lor, în viețile lor sau sau/si pe la bloguri. Cu îngăduința ta as menționa, la întâmplare, câțiva dintre cei care se încadrează cu brio în categoria țintă:

Abisuri, Adore, Aldus, AVP, Castanman, D’Artagnan, Daurel, Dorin Tudoran, Florin, Iamulia, Ideota69, Ioan C, Ioan Sperling, Iosif Greblea, Jelana Djokovic, Liviu Antonesei, Mădălina lu’ Cafanu, Mircea Mester, Neamtu Tiganu, Nostrastella, Novak Djokovic, Oana, Olga, Papagigli, PK Mundo, Radu Humor, Renata Carageani, Samanu’ Q, Simona Take, Smaranda, Stely, Sticri, Suzana, Uzuratorul lui Castanman, Vladen si alții. Tuturor le urez cu dragă inimă, sănătate si succese în 2024 si la multi ani.

Si pentru că din prea mare plictiseală, omul s-a apucat să inventeze timpul (adică trecutul si viitorul) si nu s-a potolit invented apoi si Revelionul, nu-mi rămâne decât să vă urez petrecere frumoasă, cu respectiva ocazie. Cu drag, al d-voastră, dl. Goe.

Update in ultima zi a anului. De obicei în aceasta perioadă se fac urări pentru la anul si se umblă (pe la case) cu colindul, cu steaua, cu plugușorul, cu vicleimul, cu sorcova, cu ursul dar si cu … capra. Timp pentru toate n-ar mai fi, că ne prinde Revelionul, așa că propunem un rezumat esențializat în care să combinam românește dorințele pentru anul viitor cu capra… vecinului:

In plus putem lua aminte la ce-ar fi în stare AI-ul să facă, dacă si-ar pune mintea 🙂

52 răspunsuri to “Anul Nole”

  1. Mulțumesc frumos. De asemenea, mulți ani, sănătate, inspirație și voioșie…

    Apreciat de 1 persoană

  2. Stil unic! said

    Whoa-oa-oa! I feel good, Na, na ,na, na, na, Na, I knew that I would, now Na, na, na, na
    I feel good, I knew that I would, now
    So good, so good, I got you, Na, na,na,na…..

    Whoa! I feel nice, Na, na,na,na, like sugar and spice, Na, na,na,na,
    I feel nice, like sugar and spice
    So nice, so nice, I got you, Na, na,na,na…..

    Petreceți frumos de Revelion pentru a trăi senzaţii tari tot anul 2024! Whoa-oa-oa!
    La mulți ani!

    Apreciat de 2 persoane

  3. Florin said

    Eu v-am făcut deja urarea.😀

    Apreciat de 1 persoană

  4. Stil unic! said

    Ajutor, comentariul meu a ajuns in Spam fiindca are un link!!! Imi vine sa lesin daca nu il vad aici. Ajutor!!!

    Apreciază

  5. Oana said

    An Nou cu sănătate și toate cele de folos, d-le Goe!

    Apreciat de 1 persoană

  6. Văd că nimeni nu se grăbește să opineze dacă Goran fu sau nu cel mai bun antrenor de tenis pe anul în curs. Ceea ce este o „dovadă” (circumstanțială) a faptului că tema a ieșit (cum-ne-cum) din sfera tenisului, salvându-l, aparent, de la inadecvare pe amicul Florin al Arcei lui Goe. 🙂

    Apreciază

    • Stil unic! said

      Goran fu cel mai bun. Bravo lui Goran.

      Apreciat de 1 persoană

      • Dezvoltă!

        Apreciat de 1 persoană

        • Stil unic! said

          Nu cred ca este usor sa lucrezi cu un tenismen de calibrul lui Djokovici si cu toate astea Goran Ivanisevic a stiut ce sa scoata din el. A stiut el cum sa-l motiveze pe Nole, cum sa-l sustina, cum sa-l antreneze, cum sa se poarte in tribuna la meci, intr-un stil in care sa-l faca pe Nole sa fie si mai ambitios, sa ii dea incredere ca inca poate sa fie invingator, ca el este un tenismen valoros, ca el este numarul 1 mondial. Sunt convinsa ca au fost si momente tensionate intre ei, cu siguranta Nole, a facut ca toate cele, a aruncat, a rupt, a injurat, l-a facut in fel si chip pe Goran dar niciodata nu a putut Nole pune la indoiala profesionalismul lui Goran si bunele lui intentii. Faptul ca Nole este nemultumit ca Goran nu a fost desemnat antrenorul anului spune multe lucruri despre onestitatea lui si se intelege foarte clar cat de mult il apreciaza Nole pe Goran. Bravo lor, Bravo invingatorilor! Ole, Ole!

          Apreciat de 1 persoană

          • Super-comentariu sportiv. Argumentat. Drept la țintă. Bravo. Mi-era teamă că zici doar așa, ca să mă consolezi pe mine pentru absenta unor comentarii pe subiectul respectiv. Așadar da, bravo Nole, bravo Goran, bravo Olga. Si mulțumesc. 🙂

            Pentru noaptea de revelion îți doresc reverii, feerii si aurore boreale. Si-ți urez ca măcar o dată în viața ta, să vezi luminile nordului în direct, la ele acasă, dincolo de cercul polar:

            Apreciat de 1 persoană

  7. Suzana said

    Mereu descopar surprize pe Arca! O metafora perfecta ca urare, ‘Un an Nole’. Deosebitul este oricum ca la el acasa, aici, insa asa ceva este peste deosebit.
    Multumesc mult. Un final de an cat mai frumos si un nou An Nole!
    La Multi Ani! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Vă mulțumesc pentru persevernța si cu care căutați surprize pe Arcă, dar si pentru bunavoința de a le gasi. La mulți Ani Nole si d-voastră.

      Apreciat de 1 persoană

      • Suzana said

        ‘Bunavointa de a le gasi? In nici un caz. Doar curiozitatea de vedea ce noi fractali literari au aparut pe Arca! 🙂
        Nu ma pricep sa comentez astfel de subiecte, insa Nole cred ca a insemnat simbolul de care cu totii aveam nevoie. Un om cu principii, pe care si le respecta in ceea ce face si cu o vizibilitate planetara, generand cumva un vartej de optimism. A dovedit ca daca vrei, poti. Ca principiile, nu mai sunt principii, daca pui in fata interesul.
        Am gasit doua filmulete, pe care le las pe Arca:

        si

        Cred ca destinele celor doi s-au impletit pentru a deveni impreuna mai puternici.
        Si poate asta a fost calea universului de a trezi milioane de oameni.
        Goran spune la un moment dat despre Nole: „… he’s born winner”! 🙂
        Sarbatori pline de bucurie!

        Apreciat de 1 persoană

        • Încântătoare surpriză ați reușit să produceți (îmbogățind colecția arcei 🙂 ) prin aducerea lui Goran cel tânăr în prim-plan. De când este, în principal, antrenorul lui Nole (grea misia de antrenor a lui Nole), lumea cam uitase că Goran a fost si el tenismen si încă unul de succes cu un Wimbledon câștigat si cu o servă fabuloasă în arsenal. Că si uitarea e scrisă-n legile omenești. Faptul că Nole, conștient de contribuția lui Goran la incredibilele sale succese, a ținut să-si exprime recunoștința în public, în stilul său caracteristic, mi s-a părut nu doar un gest admirabil, ci si o întâmplare care induce (după cum bine ziceți) optimism. Ceea ce se poate spune desigur si despre gestul d-voastră de a împărtăși cu publicul perspectiva din care-l priviți pe Novak Djokovic omul, chiar fără să fiți o împătimită a tenisului. Unii (mai slabi de înger de felul lor) s-or încumeta pompos să vă acuze de idolatrie la poalele unor zei falși (în special unii care si-au făcut din ideologie chip-cioplit si care se chinuie, în zadar, să treacă cumva, si ei, în epoca chipului șlefuit). 🙂

          Apreciat de 2 persoane

        • Si aici o altă dispută între „antrenorii lui Nole / avant la lettre”, Boris Becker versus Goran Ivanisevic, în semifinala Turneului Campionilor din 1992, pe vremea când Nole avea doar 5 ani si abia își începea aventura în tenis:

          Apreciat de 1 persoană

  8. Mulțumesc pentru urare. La mulți ani cu sănătate și musai cu multă veselie, că așa-i șade bine omului (serios)!

    Apreciat de 1 persoană

  9. Mulțumesc! La mulți ani cu sănătate! ✨️🥂💫

    Apreciat de 1 persoană

  10. stelisoara said

    Hei, salut!! Anul meu a fost împărțit între „Anul Nole” și Anul Simonei Halep. Speranțele mele pentru Anul care vine sunt pline de vise mari și dorințe așijderea. Mai clar îmi doresc și mie ce ceea le doresc și lor: Anul lui Nole sa fie un An al visului împlinit ,acela de a cuceri Medalia Olimpică .Anul Simonei sa fie acela de a-și dovedi nevinovăția și de a intra în competițiile de tenis care i-au adus multe titluri de glorie .Sa fie anul revenirii chiar daca succesele se vor lăsa așteptate .Anul meu sa fie la fel de împărțit precum al celor doi mari sportivi.Nu ,eu nu-mi doresc titluri de glorie ci doar implinirea urarirlor făcute aici de Arca lui Goe.Sunt multe și frumoase ,drept pentru care îi mulțumesc din toată inima. Nu pot decât să-i întorc urările cu mare bucurie și aceleași dorințe de împlinire. Un an nou fericit ! La multi Ani , Arca lui Goe!Și da, La multi Ani și celor prezenți , aici, poate mai mulți că oricând. Regret că nu am reușit să citesc toate comentariile.Abia aștept să ajung in fata calculatorului sa le pot savura in liniște.Acum ,sper că acest comentariu cu urările aferente să ajungă cu bine la dvs.Doamne ajuta !

    Apreciat de 2 persoane

    • stelisoara said

      🎉👏😇❤️🌠🍀🌹🙏

      Apreciază

    • @Stely – Remarcându-vă absența notabilă de pe lista comentatorilor la Anul Nole, mi-am imaginat că din două, una: ori că a picat internetul la Sinaia ori că s-a luat lumina cu totul, si cum generatoare sunt doar la Peleș si la Pelișor, nu si la Stelișoara, deh, asta e. Așadar mesajul de la d-voastră reușește astfel să se încadreze la surprize. Vă mulțumesc pentru urări, pentru gest, pentru inspiratul conținut al colindei, si în genere pentru toate participările d-voastră de peste an, în calitatea de membru fondator si comentator veteran… Vă urez un an nou cu sănătate, în care să aveți parte de îndeplinirea cu succes a tuturor dorințelor pe care le nutriți, pentru d-voastră si pentru toți cei dragi si de toate felurile. 🙂 La mulți ani!

      Apreciat de 1 persoană

      • stelisoara said

        Draga Arca..
        Va mulțumesc pentru aprecierile generoase și pentru urările la fel .
        Stiu că știți că absența mea a fost doar aparenta ,din cauza lipsei de comentarii și mai ales de like-uri , dar eu am fost in permanenta cu gândul la Arca lui Goe și nu numai.Am trecut mereu pe aici cu tendințe certe sa spun ceva , dar de fiecare data mă retrăgeam nefericită că nu reușeam să scot ceva din mine. Amânăm momentul dar azi a fost musai să-mi pun sentimentele și gândurile la bătaie ,să pot să scot ceva” on topic.”Tentativa mea nu ar fi fost reușită în cazul în care comentariul meu s-ar fi pierdut in spațiu …Dar după cum se vede a venit destul de repede, că doar știa drumul către …Sabadell.😉

        Apreciază

  11. Update in ultima zi a anului. De obicei în aceasta perioadă se fac urări pentru la anul si se umblă (pe la case) cu colindul, cu steaua, cu plugușorul, cu vicleimul, cu sorcova, cu ursul dar si cu … capra. Timp pentru toate n-ar mai fi, că ne prinde Revelionul, așa că propunem un rezumat esențializat în care să combinam românește dorințele pentru anul viitor cu capra… vecinului:

    In plus putem lua aminte la ce-ar fi în stare AI-ul să facă, dacă si-ar pune mintea 🙂

    Apreciază

  12. On topic ar fi sa facem predicții pentru la anul, de ex. despre cine va fi declarat în 2024 antrenorul anului la tenis. Propuneri / nominalizări:

    (1) Goran Ivanisevic,
    (2) Juan Carlos Ferrero,
    (3) Gilles Cervara,
    (4) Simone Vagnozzi,
    (5) Darren Cahill,
    (6) Fernando Vicente,
    (7) Alberto Martín,
    (8) Apostolos Tsitsipas,
    (9) Alexander Zverev Sr.,
    (10) Severin Lüthi,
    (11) Boris Becker,
    (12) Carlos Moyá,
    (13) Marc López,
    (14) Gustavo Marcaccio,
    (15) Tomasz Wiktorowski,
    (16) Anton Dubrov,
    (17) Pere Riba,
    (18) Brad Gilbert,
    (19) David Witt,
    (20) Issam Jellali
    si, cu voia d-voastră, ultimul pe listă, Patrick Mouratoglou.

    Se încumetă cineva să facă vreun pronostic?

    Sper să nu se lege cineva de mine c-am pus doar bărbați pe listă. E o lista e deschisă. Puteți adăuga pe oricine. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  13. De la Liviu:

    Apreciat de 1 persoană

    • stelisoara said

      Îl pun și eu în fruntea listei pe Goran.De fapt trebuia să fie de fiecare dată când elevul său a reușit să treacă peste momentele destabilizatoare și să revină în forță pe locul 1 in lume. Au avut de munca împreună și va drept urmare obectivele au fost realizate cu succes. Sigur că ar fi meritat(mai ales) anul acesta.Ce tenismen nu și-ar fi dorit să-l aibă ca antrenor ,dar mai ales prieten de suflet pe Goran ? Sigur că mai marii ATP s-au grăbit in alegerea lor.Mi-a plăcut reacția lui Nole.A fost pe cât de eleganta pe atat de înțepătoare. Bravo Nole&Goran!Asteptam de la voi ca anul care vine sa castigati un purcoi de bani și multe trofee !🎉🍀💯

      Apreciat de 1 persoană

      • Ei, sa nu exageram acuma… Alegerea lui Darren Cahill, ca fiind cel mai bun antrenor de tenis din anul 2023, nu-i chiar nejustificată. Există destul de multe argumente în favoarea sa. Ca n-am apucat noi să le luăm în discuție si să comparam argumentele găsite în favoarea fiecăruia dintre cei doi, e alta poveste. Conversația si comentariile de anul trecut n-au mers în direcția potrivită în privința asta, tonul la cântec fiind dat fie de diversioniști (în genul d-lui Florin), fie de comentatori interesați de orice altceva, dar nu de tenis. Iar acuma e tardiv. Celor care or fi fiind interesați de o evaluare retrospectivă pe scurtătură în problema dată, le pot propune un exercițiu de imaginație: Ce credeți că s-ar fi întâmplat, în privința performantelor pe anul trecut, în cazul celor doi tenismeni, dacă Djokovic l-ar fi avut antrenor pe Darren, iar Sinner pe Goran. 🙂

        Apreciat de 1 persoană

  14. iamiulia said

    La mulți ani și un an nou fericit! La cît mai multe fericiri și articole scrise!
    P.S: urările nu sunt punctul meu forte.

    Apreciat de 2 persoane

    • @Iamulia – Urările n-or fi fiind punctul tău cel mai forte… comparativ cu alte puncte din panoplia ta, dar de data asta pot să te asigur că si-au făcut foarte bine efectul. Mulțumesc pentru inspiratele urări si pentru gest. Pentru anul nou îți urez si tie tot binele din lume si o cale mai ușoara, mai simpla si mai senină către viitor în zbor. La mulți ani!

      Apreciat de 1 persoană

  15. […] sfarsitul anului trecut (anul Nole) Djokovic se arata mirat, printr-o zicere cu tâlc, de „nedreptatea” ce-i fusese […]

    Apreciază

Lasă un comentariu