(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

1Aprilie… påcåleala permanentå, distractia continuå!

Posted by Arca lui Goe pe aprilie 1, 2016

Am dat comanda pentru un poem in ton cu con-textul Arcei lui Goe, iar Uni-versul s-a executat prompt re-producand multi-versuri, si oferindu-ne retro-activ da-n perspectiva „ceva”, „ceva”. Cicå:

Poezia: SPLENDIDA IZOLARE (TURNUL de FILDES) de NOAPTEA PETUNIILOR

 

 Fii binevenit in turnul meu de fildes,cu infatisare calpa,
 Priveste in zare, priveste cum tarana se plange sub talpa,
 Asculta universul, dar nu uita greierul ce canta in glod,
 Cuibareste-te la sanul lui Solomon si fugi de regele Irod.

Binecuvantat esti doar pentru ca ai gasit acest locas,
 Si ai scapat de prigoana pusa pe tine de mandrul sutas.
 De azi inainte umbra vei avea chiar si in preajma focului,
 Si odihna ta nu va mai fi doar buna nimereala a norocului.

Lupta ta pentru un blid de supa s-a sfarsit si liber esti,
 Aici e hrana cea adevarata... etc, etc, etc
 Ianuarie 2006

***

Iata ca acum avem (iarasi) despre ce tacea mai cu spor, (dar numai) pe Arca lui Goe, toti pentru unul, si unul pentru tonti…  cu patima, cu pasiune, inspiratie si talent. Sa curga linistea, sa cânte uitarea. Aspirantule, fii ochi si urechi. Ai ce invata.

19 răspunsuri sa “1Aprilie… påcåleala permanentå, distractia continuå!”

 1. Dl.Goe said

  Si daca tot veni vorba (vorba vine) despre splendida izolare, ingaduindu-mi sa perturb virtual linistea propusa on topic, caci, intucat orice zogomot nu-i decat o tacere oarecare, in absenta unei urechi care sa auda si a unui ochi care sa „vada” (ori a unei minti care sa-l priceapa), ar fi de (pre)zis (asa de amorul artei) ca bine ar fi daca Marea Britanie (zisa si perfidul Albion, o insula) s-ar retrage in spumele marii (Nordului) si n-ar mai incurca treaba prin Europa. Europa este un continent (avem o tara, o datorie, o misiune de indeplinit, dusmanii tarii si ei sa stie ca suntem stanca de granit, nu de ipsos), iar Albionul o insula. Continentele cu continentele, insulele cu insulele. Insulele sa stea naibi afara din Europa si sa-si vada de solitudinea lor. Toate insulele. Marea Britanie, Irlanda, Islanda, Elvetia si alte insule care si asa nu rezoneaza armonic cu ideea de Uniune, dimpreuna cu Cipru, Turcia and Co, sa-si vada de destinele si toanele lor divergente cu si asa inca ne consolidata idee de Statele Unite ale Europei. Asa s-ar face Europa mai degraba, republica. Marea Britanie sa-si ia frumusel cele 4 nationale de fotbal (ca si asa joaca un fotbal de rahat) si sa joace cupa Commonweals-ului (unde pot invita si Turcia, ca fiind tot din gasca, categoria foste imperii) sau sa-si vada de cricket. Acuma serios, prezenta insularilor in procesul de edificare a unei noi entitatii Europene, face lucrurile prea complicate, descurajant de complicate generand euro-skepticism. Afara cu moftologii. Cum naiba sa faci uniune cu unii care circula pe stanga, au volanul aiurea, si se prosterneaza in fata unei babete ridicole care poarta pe cap olite de noapte, pe post de palarii? Sa fim seriosi.

  Apreciază

  • Radu Humor said

   „…se prosterneaza in fata unei babete ridicole care poarta pe cap olite de noapte, pe post de palarii? Sa fim seriosi.”

   „Binevenit esti in turnul meu de fildes, pierdut pentru cei multi in deasa
   ceatza,
   Un far cu foc albastru zarit din departari, o stea care rasare-’n fiecare
   dimineatza!”

   Tot cu gândul la ..steli, nebunaticuli ?! 😉

   Apreciază

   • Dl.Goe said

    Nu stiu care dintre noi mosule…

    Cert este ca in majoritatea mesajelor pe care le-ati postat, inca de la facerea lumii, pe Arca lui Goe, ati invocate-o plin de sentiment pe respectiva doamna. In fapt ati ajuns pe Arca urmarind-o fidel pe dansa, ca un catel credincios care face pe fiorosul, din timiditate, de dor. Tot astfel si al vostru dor, plutind in noapte-adanca, lumina stinsului amor te urmareste incå. Stins, stins, dar taciunii inca-ti mocnesc in vatra. Pe sub cenusa. Te-a cam ajuns praful humoreanule. Craiule!

    Apreciază

  • INTJ said

   se stie ca iluzionistul face publicul sa fie cu ochii pe o mana in timp ce el actioneaza cu cealalta (deh, are doar doua maini) … iar in timp ce ochii sunt atintiti pe uniune (si alte hot news of the day), prin birouri oficiale se semneaza trade agreements iar globalizarea isi vede linistita de drum. iar daca iluzionistul poate fi (relativ usor) ignorat, cu human greed nu-i aceeasi poveste …

   Apreciază

   • Dl.Goe said

    …dar human greed n-are si ea tot un carater global? Fiind aceasta o vina colectiva, specifica speciei (chit ca instantierile-i polimorfice sunt strict individuale) ar rezulta (pe cale logica (??!) dar ce mai e logica) ca inevitabila globalizare nu-i decat bineneritata pedeapsa colectiva.

    P.S. Vizavi de scamatori, prestidigitatori, iluzionisti, ori poate chiar magicieni sau vrajitori, ma intreb daca n-oti fi fiind chiar d-voastra unul dintre acestia, sau macar un iepuras, alb, pur, pufos si diafan scos de vreunul dintre ei din joben. Felul in care apareti si dispareti din/prin mâzga spatio-temporala care imbraca Arca lui Goe, denota o acauzalitate greu de interpretat altminteri… chit ca universului lui insusi in persoana i-ar sta foarte la indemna sa produca „efectul INTJ” pe Arca lui Goe ca rezultat colateral al unor procese cat se poate de naturale. Nimic miraculos, nimic supra-natural…

    La urma urmei totul nu-i decat un imens efect colatel la periferie, Inclusiv universul (åla pe care-l stim noi, percepandu-l fara sa-l pricepem) si, pe cale de consecinta, umanitatea, natiile, insii, celulele noastre… ce-lulele noastre. Deci, da, asa ne trebuie… Iar pe marii britanici sa-i dam putin in må-sa, ca oricum sunt prosti (indiferent cum vor vota) fiind cu ochii pe mana gresita… Sper ca macar sa-i bata Slovacia sa le scoata fotbalul din cap si sa le sporeasca euro-scepticismul.

    Cica doi naufragiati intr-o barca, pluteau in deriva in mijlocul oceanului, in plin soare tropical, confruntandu-se cu riscul mortii prin deshidratare. La un moment dat gasesc o lampa magica, plutind si ea in deriva pe ocean. O freaca si din ea iese un duh obosit care le spune ca nu le poate indeplini decat o singura dorinta la amandoi. Insetat fara masura unul dintre ei se repede si zice:

    – Fa ca tot oceanul sa fie bere rece!

    si pac, oceanul devine bere rece:

    Celalalt naufragiat se intoarce catre primul si-i zice cu naduf:

    – Boule, acuma va trebui sa ne pisam in barca.

    Apreciază

    • INTJ said

     (unde exista timp) totul are o data de expirare … de ce sa ne complicam cu „pedeapsa” (binemeritata au ba)?

     ma supraestimati: n-am talente din alea, iar „pur” (daca ma gandesc nitel) nici macar nu vreau sa fiu. 😉

     la fotbal nu ma pricep deloc, parte naiva din mine poate doar zice: „sa castige cei mai buni”.

     Apreciază

     • Dl.Goe said

      nu beti, nu fumati, nu bârfiti, nu sunteti nici microbist, nici mistic… nu faceti niciun fel de excese… dar totusi, niste vicii acolo ar trebui sa aveti si d-voastra. Nu?

      Apreciază

  • Dl.Goe said

   Spre deosebire de popii din Romania (tara aceea in care-si face veacul, spre con-solare, vesnicul nefericit print mostenitor al coroanei regale engleze), regina Marii Britanii, nu incearca sa-si influenteze pre/supusii enoriasi cum anume sa voteze. Este, cum ar veni, neutra. Din punct de vedere politic, in lumina corectitudinii politice. O fi bine? O fi rau? Adica sa-i lase sa moara prosti. Sa voteze orbeste la plebicist fara sa stie cum o fi mai bine, adica cum ar vrea ea, alteta sa sa voteze. Cam ca un soi de Dumnezeu, regina Marii Britanii isi pastoreste turma discret, lasandu-le liberul arbitru. Dar… (caci exista si un dar, dar de nunta) mult mai discret decat popii din Romania (tara aceea… etc) le sugereaza neoficial enoriasilor anglicani ca d-ei nu vede niciun motiv ca regatul sa accepte tutela republicanilor de la Bruxelles (un soi de Ploiesti, cum ma vezi si cum te vad! Te mai vad? Te mai aud?)… asa ca Brexit mai mult ca sigur. Duca-se. Nepotrivirea de caracter e prea mare…

   In Brazilia piaza rea continua sa-si faca mendrele (precum concretul meandrele si faptele sinergia), astfel incat dupa suspedarea presedintei (Selma, Thelma si/sau Louise), eliminarea de la Copa America, invazia de tzantzari si virusuri cu capul mic sau care fac capul mic, acum, colac peste pupaza, mascota jocurilor olimpice de la Rio (un jaguar; nu era mai bine si mai nimerit sa fie un papa-gal?) a fost ucisa de un soldat nevricos, din cauza ca animalul, enervat de prezenta unei torte aprinse in preajma lui, s-a dat la soldatul cu pricina. Flacara olimpica a ucis mascota jocurilor… Semn rau. Semn rau. Inca unul. Ca toate merg brambura pe planeta asta. S-a intors lumea cu curul in sus si se scufunda pamantul, bå.

   Apreciază

   • Dl.Goe said

    In mica Britatnie a avut loc un incendiu colectiv (s-au inflamat lorzii & mamaliga anglicana) si ca urmare Victor Viorel Cameron si-a dat putin demisia. Duca-se la ducå dân luncå, iar britania, ducii, lorzii si su-pusii så råmâie in insula lor, scufundata (inca o data) in ceata. Pentru Europa lucrurile nu vor fi mai usoare dar vor fi mai simple. Noi suntem pentru simplificare. Natia engleza, ancorata in trecut, ramane o natie detestabila, de rahat (francezii au dreptate…) Frumos ar fi sa-i bata Islanda (ceea ce nu-i chiar imposibil la rahatul de fotbal pe care-l practica).

    E vremea lozincilor (in desert): Traiasca prietenia Franco-Germana! Traiasca Europa. Afara cu moftologii. Afara cu moflujii.

    Aspirantule, vestea buna venita din Anglicutza ofera material literar cat cuprinde, pentru genul pamflet. Pamfleteaza cu spor si nu vei regreta. E drept ca pamfletele nu aduc Nobelul (au incercat si Cartarescu cat si sarmanul con Dorin cat si altii inca si mai maruntei), dar (si acesta este un dar) au darul de a atrage atentia asupra pamfletarului… Opera sa ai caci pamfletele gogonate o vor aduce in lumina reflectoarelor si atunci vei aspira mai cu succes pentru candidatura la premiul Nobel penntru litera-tura (pe ara-tura). Nu rata! Scrie pamfletul! Trebuie sa denote enorm.

    Apreciază

    • Gindae said

     14:32 – Iesirea Marii Britanii din UE este mai mult decat o crima, e o greseala, spune scriitorul Mircea Cartarescu, dupa referendumul din Regatul Unit. Acesta crede ca „viitorul Europei din aceasta clipa devine sumbru”.

     Mircea Cartarescu a vorbit despre o catastrofa: „Sentimentul meu este ca e o catastrofa atat pentru Marea Britanie, cat si pentru Europa”, a spus Cartarescu la RFI Romania.

     In opinia sa, „s-au deschis multe sticle de sampanie in noaptea asta undeva catre Rasaritul nostru, spre Rasarit”.
     +++++

     09:35 – „Ce ai facut, David Cameron?”, a scris fostul presedinte Traian Basescu pe Facebook, vineri dimineata, dupa anuntarea rezultatelor oficiale din UK.

     „Nu am crezut ca este posibil. Marea Britanie paraseste UE. Jocul politic intern al politicienilor britanici a dus la organizarea unui referendum in care 46 milioane oameni au fost chemati sa dea un vot intr-o chestiune extrem de complicata, pe care foarte putini dintre votantii britanici au inteles-o. Marea majoritate a votat in deplina necunostinta de cauza asupra mecanismelor si consecintelor parasirii UE.

     http://www.ziare.com/brexit/marea-britanie/marea-britanie-iese-din-ue-cum-a-reactionat-scena-politica-din-romania-de-la-basescu-la-iohannis-1426745

     Apreciază

     • Dl.Goe said

      Iesirea Marii Britanii din UE este mai mult decat o crima, e o greseala„, ???!!! ???!!! – spune scriitorul Mircea Cartarescu…

      Dar Mircea Cartarescu este un poet… Ce stie el? Si cum adica „o greseala” sa fie mai mult decat o crima? Nu cumva e invers? E invers. Cam invers.

      Basescu da, are dreptate: „o chestiune extrem de complicata, pe care foarte putini dintre votantii britanici au inteles-o. Marea majoritate a votat in deplina necunostinta de cauza”… Dar asta este din pacate general valabil, la toate ocaziile la care prostimea voteaza. Asa e democratia, si, votand prosteste, inteligenta gloatei iese mereu invingatoare, ajungandu-se ca din intamplare la ceea ce oricum trebuia sa se intample. Dar aici se cam termina dreptatea lui Basescu. Boii britanici au votat si „Englezia” s-a cerut afara… Asa si? Foarte bine. Acolo le este locul. Oamenii sunt anacronici rau de tot… Asa ca daca tot au pornit pe drumul asta si au redat Anglia englezilor s-o tina tot asa si sa redea Scotia scotienilor, Irlanda (de Nord) irlandezilor… Ridicoli, rizibili, egoisti, perfizi, rasisti, manipulati, niste caricaturi cu pretentii… Supusii reginei, iar regina… o babeta de un haz nebun, unul dintre cele mai caraghioase personaje din istorie, tinuta in geam de catre „aristocratia” engleza ca sa le aduca postasul pensia, asa in virtutea inertiei… Eh, cat sa mai tie si inertia asta… pana s-or da de gol…

      Apreciază

 2. d'Artagnan said

  http://republica.ro/lor-li-s-a-urat-cu-binele-cum-noua-ni-s-a-urat-cu-raul

  Scrie bine, frate…

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Acuma pe blogurile din Albion divizarea o sa fie mai ceva decat era in Romania pe vremea „båsisti contra anti-båsisti”. Cu aceleasi (d)efecte.

   Apreciază

  • Dl.Goe said

   Doua-trei puncte de vedere… toate „diametral” opuse (hâc/sic) si mai ales colaterale. Rau de tot:

   Frexit la piciorul de lemn

   Keep calm and listen to the people

   Brexit day – UE culege ce a semanat

   Apreciază

   • Dl.Goe said

    Acuma daca An-glia stra-buna (buna, rea, cum o fi ea) va invinge Islanda asta inseamna cå, pe undeva, or fi si ei indreptatiti sa se ceara out of Europe, mai degraba decat sa-i ceara Europa out si/sau sa nu-i mai suporte „în”. Dar… dacå manaca bataie de la Islan-DA atunci NU, gestul lor incarcandu-se su-bit de toate conotatiile negative cu putinta… De la sublim pana la ridicol nu-i decat un pas. Hai An-glia, stiu ca-l poti face. Iar noi haide sa acceptam (cine? cum cine? Tu si cu mine) aceasta echivalenta simbolica intre iesirea/ramanerea Angliei din „campionatul” Europei, in fotbal ca-n viata, si din UE. Cum ar fi sa bata Islan-DA la penalty-uri (unde sa rateze Wayne Rooney)? N-ar fi asta oare o admirabila confirmare simbolica a stupizeniei britanice? Daca nu, nu inseamna nimic. Cel mult o mica amanare. Nu chiar atat de mare pe cat ar vrea-o papa-Galul Cameron, care incearca sa traga de timp pentru a intra in prelungiri. Huo Anglia… Is-lan-Da – Is-lan-DA – Is-lan-DA, sora noastra mai mica de ginta traco-celtica sau cam asa ceva…
    .

    Apreciază

    • Dl.Goe said

     Acuma dovedindu-ne cu brio si profet pe continent (Thank you Island) putem spune ca da, fiecare natie este precum fotbalul pe care-l joaca. Anglia mereu cu pretentii, mereu cu mofturi, mereu este trimisa acasa devreme, la culcare, in insula lor. Le fie somnul lin si ceata aproape…

     Apreciază

 3. Dl.Goe said

  Aspirantule i-auzi una: Ce scriitori romani meritau sa castige premiul nobel pentru literatura. Raspunsul academicianului Eugen Simion vizeaza trei nume de poeti… Cin’ sa fie? Cin’ sa fie?

  Apreciază

  • Dl.Goe said

   Pe Arca lui Goe se practica (discret dar intens) Rakugo. De altfel tradus ad litteram din limba japoneza, termenul nipon „Rakugo” inseamna, in romaneste „Arca lui Goe”, asta desigur ne luand in considerare inevitabilele detalii (minore) lost in translation, ca defect de semnificatie. Retine aspirantule: Arca lui Goe este Rakugo si viceversa. Nu uita sa-i citesti pe Haruki Murakami si Kobo Abe in cheie mioritica. A se vedea si opera De al epicentru a Mistretzului cu colti de argint (de Goe Bogza) precum si Surasul Hirosimei compus de Michelangeloooo Jebeleanu (da Vinci sau nu).

   Ce ceata deasa, vai, ce ceata deasa
   Nu mai cunoastem drumul catre casa

   Suntem usori si ceata e ca fumul,
   Vai, unde-o fi, unde s-ascunde drumul?

   Ce ceata deasa, vai, ce ceata mare.
   Unde-i cararea, doamna-nvatatoare?

   Sub talpa n-avem nici un drum plutim
   Vai, unde-i casa? cum sa nimerim?

   Si suntem goi, si ne cuprinde teama.
   Unde e tata?
   Unde este mama?

   Nu ne vedem nici intre noi deloc
   Si jocul nu ne place, nu e joc.

   Ce ceata deasa, vai ce ceata mare,
   Oh, azvarliti-ne, voi, o carare.

   Nu mai cunoastem drumul catre casa
   si ceata este deasa, deasa, deasa…

   Ploua, ploua, ploua,
   Vreme de betie –
   Si s-asculti pustiul,
   Ce melancolie!
   Ploua, ploua, ploua…

   Apreciază

 4. dl.Goe said

  Musiu Aspirantule te rog io frumos sa nu ratezi un amanunt. Trebuie musai (musai-musai, e un mare must) sa existe in capodopera d-tale un personaj fictiv numit „plesu”. Fara un „plesu” pe fond, opera dumitale ar fi ca Caragiale fara dl.Goe, ca scrisoarea pierduta fara Catzavencu, sau ca conu leonida fara efimitza. Ca sa-ti fie de inspiratie ia de aici: Ne-trebnici, ne-vrednici, ne-toţi. Marinimos cum ma aflu (de o vreme) iti ofer pe gratis un pont ca cheie de lectura. Te rog sa observi cum anume reuseste maestrul Plesu sa nu rateze ridicolul, ne-reusind sa se extraga din peisaj. Nu trebuie sa fii psiholog profesionist ca sa realizezi ca filozoful Andrei de Plesu, scrie cu obida personala despre racilele natiei (a n-a oara) din cauza ca niste terchea-berchea anonimi l-ar fi facut burtos si in alte feluri (chiar sorosist). Stimabilul Andrei Gabriel Plesu, blesteama cu naduf mapamondul, din „amorului propriu”, fiind deja celebru pentru „inflamaţia” cronica (dar nu mai putin inexplicabila, oameni in toata firea si nu ne dam seama de ce) care-i apare spontan de fiecare data (adica intotdeauna, imediat in permanenta) cand citeste „mizerabilele” comentarii abominabile produse de abjectul anonimat in chiar subsolul bemol al casei sale editoriale. Ceea ce-l impiedica pe musiu Plesu sa fie, Doamne iarta-ma, un scriitor profesionist, un poet dupa canoane si poate chiar un aspirant serios, este inabilitatea domniei sale de a se retine sa dea pe goarna lucrurile l-au basicat personal si care i-au stimulat scriboreic, inabilitatea de a-si ascunde, musamaliza si proteja, sursele (interioare) care-l motiveaza in scris. Cititorul nu trebuie sa stie ca poetul care deplange fragilitatea sentimentului iubirii se mobilizeaza in acest sens al lirismului creator, din cauza ca si-a surprins amanta cu altul (bunaoara cu barbatu-so). Cititorul trebuie sa creada ca scriitorul, poetul, artistul, este mai presus de conditia umana, ca n-are motivatii personale, fiind conectat direct la universal si dumnezeire, la sentiment in stare pura, ceea ce are darul sa-l lase pe cititor cu gura cascata, mut de admiratie. Naiv pana la Dumnezeu, sincer pana la prostie, marele critic de arte plastice, dl. Andrei Gabriel Plesu, onest in felul sau, nu pregeta niciodata sa spuie explicit de unde i se trage obida cu care combate la scara mare ceea ce-l basica pe d-lui la scara mica. Adica ca n-are ambitz de familist (familia scriitorilor) si fara ambitz nu-i decat chibtz. Om fara onoare. Nu faceti ca el. Dar nu-l rata. Baga-l in opera. Ca caracter, adica ca personaj. Poate fi si secundar.

  P.S. Proba de BAC la liceul HUVACA: Concepeti o paralela intre personajele Jupan Dumitrache (zis Titirca Inima rea), comersant si Jupan Plesu (zis Burtosul), editorialist.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: