(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

Care floare-i mai frumoasa?

Posted by Arca lui Goe pe aprilie 26, 2011

Gratie insistentei bunului meu amic virtual Radu Humor am descoperit cateva texte excelente care-i fac o reclama nesperata favoritului sau politic Crin. Iata cateva esantioane super(b)-articulate care fac anatomie pe ginasa botanica extrasa din fauna zooanelor politice de pe Dâm-bo-vitza veche:

1. Vladimir T. si Angela F. – Metafizica lui “terchea berchea”: Crin Antonescu si democratia romaneasca: Mai intai tragedie, apoi farsa, asa suna o vorba celebra, una din putinele ce-si mentin actualitatea, din opera lui Karl Marx. Cam aceasta ar fi diferenta intre un Gh. Tatarescu si pateticul (in sensul englez al cuvantului) Crin Antonescu. Cand, pe 1 decembrie 2009, dupa penibila descindere de la Timisoara, l-am numit “Guţă Antonescu”, liderul penelist a explodat furibund. Se intreaba unii de ce ii acord atata atentie unui personaj labil pe care l-am descris aici, pe Contributors, drept un Zelig al politicii romanesti, deci ca pe o fiinta cameleonica… Citeste mai mult AICI… DAR …SI AICI

2. Andrei P.  Crin Antonescu – Un politician second-hand… Psihanalitic vorbind, modelul lui e Traian Băsescu. Pe care, tot psihanalitic, vrea să-l suprime. Exhibă virilităţi, autoritarisme şi trivialităţi, care însă nu se potrivesc siluetei lui mai curînd inconsistente. Rică Venturiano se joacă de-a Vlad Ţepeş. Ţîfna lui are ceva neconvingător, contrafăcut, mărunt resentimentar. Nu poate fi contrazis fără să devină agresiv şi prost-crescut, se dispensează băţos de orice loialitate de partid, impune alegeri convenabile „pe liste“, trădîndu-şi partenerii de mai ieri, face guverne din umbră pe acelaşi principiu, se fîţîie oportun între convingeri şi declaraţii contradictorii. Ba mănîncă securişti pe pîine şi dă de pămînt cu Mona Muscă, ba se bălăceşte în sofisme ieftine pentru a-l obloji pe Dan Voiculescu, ba vrea să construiască „trainic“ cu UDMR, ba se luptă cu iredentismul, mirosind pîrtia electorală pe care i-o poate deschide un obosit discurs naţionalist. Strategiile lui, oricît de zgomotoase, au ceva provincial, de import, fără armătură şi fără contur. Iar ceea ce amuză şi stupefiază – am mai spus-o – e o veselă complezenţă faţă de sine însuşi: o impudică mulţumire de sine, o definitivă inaptitudine de a admite că, din cînd în cînd măcar, poate, ca tot omul, să bată cîmpii. Uneori (des), spune lucruri aiuritoare…. Citeste mai mult AICI…

3. Mircea C. – Al patrulea conjurat … Adevărul este că pe lângă noi, cei trei complotişti, există şi un al patrulea, căruia, ca geniu al calomniei, nu merităm nici să-i legăm sandalele. El singur a uneltit împotriva dumneavoastră mult mai mult decât toate agenturili autohtone şi străine, şi dacă, în ciuda căderii noastre, conspiraţia totuşi va triumfa, el va fi vinovatul moral. Acest odios agent, profitând de întâmplarea că se numeşte tot Crin şi tot Antonescu, vi s-a substituit în momente de răscruce ale istoriei recente şi, în numele dumneavoastră, a comis cele mai nătânge şi mai compromiţătoare fapte imaginabile. Numai noi am ştiut tot timpul că nu dumneavoastră, ci el a chiulit din parlament atât de mult, încât vi s-a dus vestea că aţi fi chiulit într-a patra şi de la lecţia „Povestea unui om leneş”. Citeste mai mult AICI… DAR … si AICI

Bibliografie selectiva:

Tratat de BOTANICA – Vol. I

Tratat de BOTANICA – Vol. II

Tratat de BOTANICA – Vol. III

Tratat de BOTANICA – Vol. IV

Tratat de BOTANICA – Vol. V

Tratat de BOTANICA – Vol. VI

Tratat de BOTANICA – Vol. VII

Tratat de BOTANICA – Vol. VIII

Crestomatie

Faptul ca Bidonul Gol reuseste sa capteze atentia atator vorbitori de elita, este mai mult ca sigur un semn Divin al unui mare si glorios viitor. Botanisti din toate tarile uniti-va.

Profit de ocaziune pentru a-i adauga in blogroll pe excelentii vorbitori, mânuitori de cuvinte si idei, artisti ai verbului si ai limbii romane, Angela Furtuna si Vladimr Tismaneanu. Ii multumesc si d-lui Radu Humor pentru insistenta cu care mi-a atras atentia asupra lor. Tuturor celorlalti va multumesc pentru atentie!

68 răspunsuri to “Care floare-i mai frumoasa?”

  1. Bravo nea Goe, meritoriu efortu matale depus pt. a aduna atit de mult material interesant. Stiu ca n-ai facut-o din vro porneala de convingere politica ci doar asa de amoru artei pt. nivelu literar al nuvelelor, de altfel, nu, ce importanta ar avea un amarit de politician din opozitie? de ce oare s-ar preocupa atitea minti luminate de un terchea berchea? mai ales acum cind guvernu isi asuma succese dupa succese, citeam pe undeva ca a reusit chiar sa micsoreze nr. locurilor de munca cu ca. 300.000 de bucati, numa intr-un an!? Da stiu, asta nu conteaza, exercitiile literare sunt mult mai importante.

    P.S Auzisem ca d-na Angela e in greva foamei, cica ar fi fost bugetara de dreapta, si i s-ar fi desfintat postu, pt. care a luptat sa se desfiinteze, evident, i-a trecut? O fi mnincat si d-na Angela vrun ciolan de miel?

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      Cam da! Nivelul literar primeaza. De ce n-ar prima? Ori va pomeniti ca pe blogul d-voastra promovati realismul umanist!

      300.000 de locuri de munca??? La bugetari? Locuri de MUNCA? Se vede treaba ca sunteti plecat de mult timp in Germania. Nu stiu daca pozitiile ale, numai bune ca justificari existentiale (am servicu deci exist) se puteau numi chiar de munca, dar ma rog, daca asa apar in nomenclator… or fi

      P.S. Draguta metafora cu ciolanul de miel. Aveti certe talente literare. Dar cu ingerul care face furtuna sunteti nedrept in mod… nedrept.

      Faptul ca guvernul nu e bun va face sa fiti vegetarian (ca crinu e o planta nu?) sau chiar va plac aromaele sale tari?

      Apreciază

      • Uite ce spun ziarele reactionare http://www.zf.ro/eveniment/300-000-de-salariati-au-disparut-din-economie-intr-un-an-8189716

        Apreciază

        • Dl.Goe said

          Teoria asta despre felul in care guvernul ar trebui sa se ocupe direct de existenta unor locuri de munca atractive, bugetare daca altfel nu, pentru tot poporul am mai auzit-o la prietenul meu Adrian Nastase, bloggerul. O sa cait link-ul. Am incercat sa comentez ceva acolo dar n-a mers figura. E un blog bine pazit, in pofida aparentelor. Sunt sigur ca d-voastra ati fi acolo o figura foarte populara, printre atatia social-liberali. Personal prefer gogomanii experimentale decat pomeni bine organizate in stil USL. Ca la d-voastra se intampla invers este din cauza preponderentei nick-namului de stânga (plasat strategic in dreapta) in dauna celui de dreapta plasat viceversa, la cacealma. Ati ajuns, se vede treaba, prea trâziu in judetul Neamtz. Tot Teleormanul din d-voastra e mai tare.

          Apreciază

        • Nea Goe, orice guvern, in toata lumea asta, mai ales in cea capitalista, e judecat dupa nr. locurilor de munca, in ultimu discurs a lu Obama, despre starea natiunii, s-a repetat obsesiv „locuri de munca”. La fel in Germania. Atentie, nu e vorba de locuri de munca bugetare.

          In comunism nu se vorbea de asa ceva deoarece automat toata lumea avea loc de munca chiar obligatoriu.

          P.S In loc sa-l citesti pe Nastase mai bine ai citi analizele economice din lumea larga, evident ca d-astea n-o sa auzi de la Angela Furtuna.

          Apreciază

        • Dl.Goe said

          Analizele economice din lumea larga (ale caror lector asiduu va aflati) nu exclud excelentele exercitii retorice ale Angelei Furtuna.

          Problemele locurilor de munca din lumea larga si si din Romania au anumite lucruri in comun. Exista cauze comune pentru care se pierd locuri e munca in Romania, Germania, USA etc… In plus in Romania se pierd, suplimentar, multe locuri de munca din cele create artificial de catre guvernele PSD (Tariceanu y compris) ca pomeni electorale. Macar in privinta asta actuala guvernare face ce trebuie facut, taindu-si pratic creaca electorala de sub picioare. Ca in rest nu au cine stie ce viziune e de asteptat in tara care contine o multime de experti similari cu cei plecati sa lucreze in neagra strainatate.

          Apreciază

  2. Multumesc d-l Goe, multumesc ca mi-ai atras atentia asupra acestei minunate personalitati, Angela Furtuna, un nume predestinat, am putea spune, un inger care produce furtuna, m-a impresionat premiu cistigat de stimata d-na.
    Premiul de Excelenţă pentru Angela Furtună din partea The World Organization of Bukovinian Jews, care a plantat în onoarea mea 1o copaci în Ţara Sfântă în pădurile de la Muntele Carmel

    Dim pacate in comunicat nu se spune de ce fel de copaci e vorba, m-as bucura sa fie vorba de duzi, imi plac tare mult duzii, nu stiu de ce! Daca cineva ar planta in cinstea mea niste copaci as prefera sa fie pruni!

    Apreciază

  3. Die schwarz-gelbe Reform der Ökosteuer könnte nach Ansicht von BDI-Chef Keitel nicht nur den Aufschwung abwürgen, sondern auch Hundertausende Jobs vernichten. Die Zahlen machen selbst der Kanzlerin Angst.
    ********************
    Desigur, intr-o tara ca Ro, in care fiecare s-a nascut poiet, nu se poate vorbi de locuri de munca fara a fi catalogat comunist in cel mai bun caz, normal fiind epitetu securist. Iata mai sus un ex. de articol din Ge, mentionez ca asemenea articole apar zilnic in presa serioasa. Ce spune articolu „Impozitu eco impus de guvernu negru galben ar putea costa sute de mii de joburi, chiar si Kanzelara tremura.”

    Desigur, d-l Goe, atins de euforia literara, nu-si poate imagina ca o anumita politica de impozite, de ex., ar putea nimici sau produce joburi. Pt. d-l Goe cel mai de pret e iubirea, dinsu il iubeste pe dinsu, are incredere oarba intr-insu.

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      Stimate nu inteleg de ce simtiti nevoia sa vorbiti singur cu martori. Ce-au a face iubirile d-lui Goe (literare sau imaginare, din imaginatia d-voastra) cu alte lucruri? De ce ar trebui sa se excluda unele pe altele? In privinta economiei zicem amandoi acelasi lucru: Guvernele trebuie sa ia masurile economice care se impun nu sa aiba drept tinta pastrarea pana in ultima clipa inainte de colaps a locurilor de munca, si/sau sa intretina somajul mascat.

      D-voastra daca ati avea o companie de condus pentru ce ati opta intre a pastra toti angajatii si eventual a angaja alti someri SI a alege masurile economice care sa asigure eficienta si competitivitatea companiei? De curiozitate.

      Apreciază

  4. contele said

    Domle, mi-e şi frică să-l mai critic pe Antonescu… una-două mi se reproşează c-aş fi coleg cu Pleşu, Cărtărescu, Tismăneanu… Auzi,să mă facă ăştia intelectual, să mă pună pe mine în aceeaşi categorie cu nişte…cu nişte…

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      „Mmmmmă Conte,
      Mie-mi plac intelectualii
      Dar dragoste cu ei nu pot sa fac.
      Sa faca tata!”

      Excelenta, intelectualii din toata lumea sunt imbecili. Si cu cat sunt mai intelectuali cu atat sunt mai imbecili. In imbecilitatea lor sufera de un soi de orbire cu accente solipsistice. Au impresia ca lumea e facuta din intelectuali, de intelectuali, pentru intelectuali, ceea ce, nu-i asa?, este cat se poate de fals. In lumea reala, nitzel altfel decat o vede intelectualul (cel ce gandeste singur si scormone lumina) jocurile le fac altii.

      Intelectualul isi imagineaza ca libertatea de expresie este „big deal” (n.b. Dealu Mare) si face abuz de ea de fiecare data cand i se nazare. Vrea omu intelectual sa scrie un eseu il scrie si gata. Il inspira crinul sau alt zoon politikon, pac pamfletul la Rasboiu. Omului intelectual, care habar nu are de politica si economie, in libertatea lui ii pasa de literatura si de artele frumoase, iar de aparente nu-i pasa. Pe el nu-l inteeseaza că… sau că… ci sa se elibereze degrab de presiunea talentului literar care-l apasa sub inspiratii florale. Altceva nu. Pe intelectualu imbecil nu-l vor interesa efectele colaterale, colaterale pentru el, dar principale pentru ceilalti (cei care fac jocurile). Pemtru el „javra” Antonescu Crin este doar un pretext foarte potrivit de pamflet. Nu-i conteaza ca „pretextul” va considera despre sine ca e foarte important ca urmare a atentiei speciale care i se arata si ca va fi flatat si gonflat de imprejurare, si nu-i pasa ca va da impresia ca a scris la comanda, etc, etc… Intelectualul nu intelege lumea in care se intampla sa traiasaca si nu pricepe defel ca perceptia este totul. Altii mai anosti, mai prosti, mai needucati, repetentii viclenii, umbla dupa ei, dupa tocilarii premianti si le lipesc etichete pe la spate. Biletele cu mascari: basescian, tradator, jidan, vandut, mercenar, sinecurist, securist… etc. Ei bine etichetele alea conteaza. Sunt singurele care conteaza. Inainte ca intelectualul sa apuce sa deschida gura pentru a profita (si el) de libertatea de exprimare, va purta deja stigmatul rezultat de pe urma exprimarii libere a vicleanului: eticheta. Cu ce va spune ele timp de cinci minute in recreatia mare (indiferent ce) nu va face decat sa confirme publicului de gura-casca eticheta pe care o poarta de ani (inca din clasa intâi). Mintea lui gura-casca e acordata fin cu orizontul asteptarii sale determinat de eticheta pe care o vede. Pe gura-casca nu-l poti duce cu presu (nici cu Plesu). El nu crede ce spui tu ci ce vede cu ochii lui, iar cu ochii el vede un obiect vorbitor pe care scrie „basescian” ori „tradator”, ori „jidan” ori, ori, ori.

      Intamplarea ca niste intelectuali exceptionali precum Plesu, Cartarescu, Tismaneanu, Mihaies, Patapievici, Tudoran (asta saracu a fost uitat pe-afara din lista) vorbesc abitir si cu aplomb literar despre… despre… vere-vere, despre Bidonul Gol, Licheaua Absoluta, Rahatul cu Ochi, Criiiiin Antonescu, doamnelor si domnilor, este cea mai eficienta si mai neasteptata propaganda electorala facuta borfasului zis liberal. Si uite asa se scrie istoria, iar Crin Antonescu (al patrulea conspirationist) va deveni presedinte de tara, intr-o tara in care tot alegatoru stie ca daca ditamai tradatorii Plesu, Cartarescu, Tismaneanu, Mihaies, Patapievici, Tudoran (asta saracu a fost uitat pe-afara din lista) zic despre Antonescu Crin c-ar fi rau inseamna ca e bun.

      Daca pana si oameni ca Neamtu Tiganu, care nu sunt chiar complet netezi la creier (gratie mediului german nu altminteri, caci altfel ar fi ca orice tataie de la bloc din Berceni) nu realizeaza trucul si merg cu frenezie pe invers, atunci ce pretentii mai poti avea de la alde Radu Humor (auzi vorba, humor) si la alti pre-spalati pe sub tzeasta si tunsi zero la circumvolutiuni? Traiasca Crin Antonescu, care (vorba lui Geoana) va fi viitorul presedinte al Romaniei.

      Apreciază

  5. contele said

    Neamtu Tiganu

    Spui zeflemitor:”ce importanta ar avea un amarit de politician din opozitie? de ce oare s-ar preocupa atitea minti luminate de un terchea berchea?”

    Acest domn C.Antonescu nu este un oarecare amărât de politician din opoziţie.Printr-un stupid joc al sorţii destinul acestui domn are toate şansele să interfereze cu destinul meu.Şi cu destinul celor ce scriu despre el.Aşa că nu-mi este şi nu le este indiferent cine „vine” la putere. Iar dacă acum îmi pun mâinile în cap când îmi văd guvernanţii, când văd alternativă îmi pierd capul cu totul. Eu nu insinuez ” să-i păstrăm pe ăştia că-i mai rău cu ceilalţi”,eu spun că mai există timp pentru o alternativă politică din zona liberală, alta decât acest coleric gură-spartă.

    Apreciază

  6. Radu Humor said

    Cand vezi cine-l ataca pe Crin Antonescu si mai ales modul si momentul ales nu mai poti avea indoieli in legatura cu valoarea lui politica in primul rand , dar si in general (fapul ca este singurul, sau ma rog, printre cei foarte putini care nu s-au imbogatit de pe urma practicarii acestei atat de vechi meserii incat uneori e confundata cu cealalta 😳 )
    Si asta mai ales de cand au aparut pe firmamentul portocaliu unele ca Udrea, Ridzi, Anastase, EBA, Sulfina,Turcana, Vass, sau aceasta prea furtunoasa angelica, pe care frica de a nu parasi postul ei de bibliotecara a aruncat-o direct in bratele unor intelectuali precum Tismaneanu, Patapievici, Abalaru Padina sau Grebu care se pare ca a luat si caimacul rezultat in urma frecarii la rece a convingerilor politice de moment ale celei in urma careia se planteaza deja copaci prin Israel ( or fi facut-o marii specialisti de pe la noi in plantari de arbusti si oi, dar si in taieri de hectare intregi de padure si milioane de pasari domestice ).
    Navalnica precum ii e si numele, aceasta nu conteneste a pravali asupra celui pe care-l acuza de stersul prafului de prin vitrine muzeale ( de parca bibliotecarimea sa e mai de soi 😉 ) o serie de invective ce incep toate cu in :intolerant, inconstient, indolent, impertinent, isteric ( astea nu incep cu „in” dar se termina in aceeasi ura schimonosita :mrgreen: ), pastrand pentru ea sau pentru mai tarziu altele( tot cu „in”) ca: incapabil(a), invidios(a),(a)imbecil(a), insinuant(a), indezirabil(a), instigator(a), infractor(a),irascibil(a),inept(a) s.c.a.
    Iar punctul forte s-il prezinta in mod cu totul „sclipitor” :
    ” Romanii sunt atrasi pe timp de „hula” de tipul de lider autoritar” , de genul piratului- omul cu „mana de fier(cange?!) in manusa de catifea”, nu de „un terchea-berchea, ot si bun de gura ” !
    De la ce o fi dus-o gandul asa de repede la „hula” nu-i greu de ghicit, insa faptul ca toti alogenii ne recomanda insistent cam ce-ar trebui sa facem noi romanii ( pe cine sa alegem, in mod special !), spre a le fi lor bine (doar nu credeati ca noua 😉 ), intareste convingerea ca acest Crin Antonescu ramane sansa noastra de viata (mai buna) si frica lor de moarte (a afacerilor din Romania !).
    Cei cativa (AP, MC, MM, ITM, SV s.a.) ), care din obligatie mai scriu la comanda, isi merita cu prisosinta dispretul si jena penibila in care se complac pentru un pumn de arginti (primiti sau promisi).
    Numai ca de data asta s-ar putea sa nu mai poata sari din barca-n (b)Arca si invers, deoarece s-ar putea sa li se dea cu vasla peste degetele hraparete !
    Vor putea scrie si atunci, dar nu la comanda ca acum 🙄

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      Foarte frumos ati vorbit. Cam cu trei clase peste imbecilii Plesu, Tismaneanu, Cartarescu. Si eu ma minunez vazand cine-l ataca pe imperialul Crin. Dar si mai tare ma emotioneaza sa vad cam ce fel de celaveci il sustin si-l admira pe floralul nostru viitor presedinte la tara. Admiratorii lui Crin sunt o categorie aparte de oameni. Trebuie sa fii cumva anume, de o superficialitate speciala ca sa poti admira sincer golul bidonului Antonescu.

      Ajuns cu lectura aici o puteti intoarce usor spre Basescu. Se admit diversiuni. Traim pe o (b)Arca libera. N-ati vazut colegul din Germania? Era vorba despre Crin, despre niste texte literare dedicate Crinului, dar rrommului i s-a parut firesc sa coteasca discutia catre somaj si performantele lui Boc. Adica ca o fi Antonescu exact asa cum „zice” telectualii (superba recunoastere Tzigane) da’ domnule Boc si Base e si mai prosti. Nu? Pai cam da! Traiasca Crin.

      Apreciază

  7. Radu Humor said

    „si-l”

    Apreciază

  8. Kibby said

    da sigur – cum si faptul ca Vintu e atacat il face „de valoare”, nu coane Radule??? asta e ideea cu crinu dumitale?
    crinu gindeste ca ar trebui sa platesc dreptul de a vota inafara romaniei, crinu asta nu e un „smecher sprintar” ci un prostanac sadea care a pus pnl trambulina unui gunoi ca voiculescu
    a se termina va rog cu „valoare” linga crin

    Apreciază

  9. atentie si saraca de Angela a fost uitata.

    Marele meu regret e ca-n Germania nu sunt intelectuali, nemtii astia nu au domne asa ceva, desigur ca mai e unu sau altu care, din motive politice, a cistigat cite un premiu Nobel, da niciunu nu se compara cu Mihaies de ex., asta nu-mi place la ei (la nemti), nu ne spune noua, pulimii, pe cine sa alegem, pai il compari pa Günther Grass cu marele Mihaies, nemtii astia nu au nivel politic domne, traiesc in turnu lor de fildes, nu se implica si ei in conducerea unui institut bugetar, ca tot zicem noi ca bugetarii sunt asa si pe dincolo, nu-i adevarat domne, uite ca avem si bugetari buni, evident bugetari de dreapta, anticomunisti, nu se compara cu securistii ailalti.

    Desigur la nivelu la care se misca marii intelectuali romani, mai sus mentionati, chestii vulgare, precum economia, joburi, nu merita a fi discutate si mai ales intelectualii se exprima atit de frumos cind e vorba de persoane, ar fi de-a dreptu meschin sa vorbeasca despre bani, ei ii au.

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      Nu ca n-ati avea pe alocuri dreptate (si si nedreptate) dar prea ati trait mult sub comunism mai domnule. Si toata Germania nu vi l-ar putea scoate de sub piele nici daca s-ar screme toti nemtii deodata.

      Diversiunea ramane difersiune. Fireste ca se poate vorbi si despre somaj, bani, joburi, bugetare si despre orice. Dar pe rand. In textele literare alese de mine era, intamplator, vorba despre Crin. Daca nu v-a placut vorba si nu aveati cum s-o combateti la subiect nu era musai s-o schimbati. Vorba. Era sficient sa nu ziceti nimic. Asta cu „ba pe-a ma-ti” n-are nimic nemtesc, ca atitudine, si va strica exemplul despre absenta intelectualilor de la conducerea institutiilor bugetare de cultura din Germania.

      P.S. Stiti care ete cea mai dificila interventie chirurcicala la femei?

      Apreciază

      • nea Goe, pa mine ma surprinde, printre altele, coincidenta, sincronismu atacului marilor intelectuali, se pornira domne, toti ca la o comanda, ma-ntreb de ce tocma acum, e mult prea devreme, mai e mult timp pin-la alegeri, mi se pare ca au ejaculat prea devreme… da ma rog, poate pt. doamna Angela…

        P.S Chiar nu ti-e jena sa folosesti etichetele astea cu comunism? Nu te-ai plictisit? ce draq, de la tine am pretentii! Alte argumente nu mai ai, chiar asa ieftin.. Simt ca ma cam enervez si nu numai ca nu mai vin pa la tine da mai te si bag in..

        Apreciază

        • Dl.Goe said

          1) N-a fost d-le nicio comanda. Dar nici coincidenta n-a fost. Crin a tot produs material literar. Acum s-a strans destul de-un pamflet, iar scriitorii nu puteau rata momentul. Nu e nicio conspiratie ci pura emulatie intre artisti. Nu ma asteptam sa sugerati chestii subversive intr-o spetza atat de simpla.

          2) Domnule de jena-mi-e jena dar mi-e jena de jena altora. Acuma e cam aiurea sa tot dam vina pe comunism da’ daca relitatea din teren o impune nu vad de ce-ar trebui sa ne ascundem dupa degete. Eu sunt convins ca d-voastra nici nu realuzati ca suferiti de comunismtivita cronica. La ochi.

          Apreciază

      • Radu Humor said

        Ce subtil si la obiect sunteti domnule!
        Pai s-a incercat sa i se scoata din cap (trecuse de faza cu … gura!), dar n-au reusit sa extraga decat prima litera, ca s-a trezit urgent si inca de pe masa de operatie a racnit cat a putut :
        – Hula ! Unde-i hula, de care sunt atrasi toti romanii ?!
        Ba a mai si pus-o in propozitiile sale de adevarata pupinpulista sau pupincurista ca in asemenea situatii nici nu sti care i se potriveste mai bine !
        Oricum cred ca in locul ei a fost data afara vreo necajita cu doi-trei copii, ca ea a fost salvata de comandoul pistruiat care au sarit urgent sa-si apere purtatoarea de invective anti Antonesciene si pupatoarea de organe Basesciene !

        P.s. As adopta vreo duzina de maidanezi sa-i ude zilnic si din ora-n ora copaceii plantati in cinstea ei ( unul i l-as fi plantat direct sub piele (sau ma rog, in alta parte ), ca sa simta cum creste 😉

        Apreciază

        • Dl.Goe said

          Parca ati fi d-na Stely. Zau asa!

          Apreciază

        • iesti tare nea Goe, esti tare in diagnostice la distanta, te pricepi si la homoroizi?
          Ma dezamagesti, in definitiv sa presupunem ca as fi comunist, si ce ar fi rau in chestia asta, oare spusele mele de mai sus ar avea mai putina greutate, recunosti singur ca am dreptate, da nu am dreptu sa am dreptate pt. ca sunt comunist, sau sa presupunem ca as fi homosexual, sau ma rog, evreu, sau negru, sau tigan, sau Doamne fereste muiere, si chiar mai rau intelectual, chiar poiet.

          Hai bre nea Goe, te faci de fecale, ce draq!

          P.S Buna crestere ma impiedica sa spun ce cred despre tine!

          Apreciază

        • Dl.Goe said

          Haide, hade, nu mai apasati pe pedala confuziei. N-am zis ca suteti comunist. Presupun ca de-adevaratelea n-ati fost niciodata comunist. Nici din acela fraier care sa fi pus botul la ideologie cu sinceritate, din inima, si nici din ala viclean care predica-comunismul si-l impunea altora ca sa-i fie lui bine si sa traiasca ani multi in partid. Eu ziceam ca ati ramas cu sechele din comunism. Ceea ce nu-i tocmai acelasi lucru. Iar sechelele alea va distorsioneaza ideile continute in texte. In rest puteti fi.

          Nici cu diversiunile alea din final (festin fecal) n-ati putea avea succes. Am impresia ca incercati sa ma imitati. Mai aveti insa mult de tras pana sa va apropiati cat de cat, stilistic.

          P.S. Sufar ca un caine dn cauza ca nu voi putea afla parerea d-voastra de comunist, homosexual, negru, tzigan si muiere despre mine si mai ales sufar intrucat intuitia-mi spune ca e vorba de o parere proasta. Proasta am zis? Vai dar ce sadic sunteti.

          Apreciază

  10. Bre nea Goe, esti slab bre, cel mai tare e sa zici ca sunt antisemit, asta prinde tare bine, de altfel e dovedit ca cine nu-i pupincurist basescu e antisemit, nu se ezista cale de mjloc, mai apoi poti adauga, asa ca o frisca, ceva de fascism, ca am auzit ca ar fi inrudit cu comunismu, n-ar strica nici ceva despre hotie, puturosenie, curvasarism, alcoolism, ce pizda ma-sii ori e pamflet ori nu e! Stii ca cine are acvariu e…!?

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      Am zis sadic? Se vede treaba ca m-am inselat. Sunteti masochist ca la carte. Cu cat va zic eu mai putin cu atat le sporiti d-voastra mai abitir, doar, doar o iesi ceva. Ochii. Socoteala. Etc. Vedeti ca va driblati singur cu atatea scheme si fente. Nu va va uitati la meci? Inseamna ca sunteti muiere.

      Apreciază

  11. Nea Goe, sa-ti fac o confidenta, cind eram in Ro eram unu din cei mai fanatici capitalisti. Eram tinar, ma simteam in putere si stiam ca as putea face fata oricarei concurente, lucru care s-a confirmat cind am ajuns in ge.

    Ajuns aici, inceputu a fost f. greu, ii sunt insa recunoscator sistemului social german, ca mi-a dat sansa sa invat, am avut asistenta medicala super, am avut accidente de munca, cind cistigam doi bani, fi-miu a putut sa faca cele mai bune scoli si sa devina dr. ing. cu licenta germana si americana.

    Acum, m-am ajuns, cistig mult mai bine decit media, platesc taxe exorbitane, stii ca totu e progresiv, si totusi platesc cu placere.

    Nu stiu daca intelegi paradoxu, ajungind in capitalism am devenit mai „comunist”, si nu din frustare, cum se-ntimpla adeseori, ci din recunostinta. Cred ca nemtii nu regreta banii bagati in mine, la inceput, si i-a scos cu virf si indesat.

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      Firesc, normal… Dar totusi sa nu confundam comunismul cu social-democratia… Desi la noi… se cam confunda… social-democratia cu comunismul. Cu unele dintre comunisme ca sunt si astea de destule feluri.

      Apreciază

  12. P.s Nemtii nu transmit meciu. Sunt de altfel suparat pe Schalke!

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      Nemti nu transmit meciu????!???

      Pai uitati-va pe bulgari.

      In fine n-ati pierdut mare lucru in prima repriza.

      Schalke? Pai nu degeaba le zice lor 0-4. Cam atata ar fi trebuit sa fie scorul, pe putin. Le-o fi facut cineva vraji si nu a avut cine sa-i descantece.

      As face pariu ca si anul asta tot Mourinho castiga Cupa Campionilor, cu toata forma mencesterilor si catalanilor si cu toate ca UEFA se screme din rasputeri sa promoveze finala asta Manchester – Barcelona.

      Apreciază

  13. Zău?

    Apreciază

  14. M-aţi convins! Joc la Pronosport!

    Apreciază

  15. sorin cucerai said

    Art. 44 din Legea 199/1999 privind statutul functionarilor publici:

    „Art. 44
    (1) Functionarilor publici le este interzis sa ocupe functii de conducere in structurile sau organele de conducere, alese sau numite, ale partidelor politice, definite conform statutului acestora, ale organizatiilor carora le este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice sau ale fundatiilor ori asociatiilor care functioneaza pe langa partidele politice.
    (2) Inaltilor functionari publici le este interzis sa faca parte din partide politice, organizatii carora le este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice sau din fundatiile ori asociatiile care functioneaza pe langa partidele politice.
    (3) Functionarii publici au obligatia ca, in exercitarea atributiilor ce le revin, sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea publica a convingerilor si preferintelor lor politice, sa nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizatie careia ii este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice.”

    Aviz domnilor Tismaneanu, Neamtu si Mihaies (printre altii). Se pare ca intelectualul roman nu intelege ca nu poate fi in acelasi timp si functionar public si intelectual public. (Contraexemplul notabil e Andrei Plesu, care de fiecare data cind a ocupat o functie publica si-a suspendat activitatea publicistica.)

    Eh, chestiunea incompatibilitatilor e mai mereu un motiv de perplexitate pentru multi concetateni. Nici parlamentarii – sau, in general, cei alesi in diferite functii – nu inteleg prea bine de ce nu poti fi in acelasi timp „ales al poporului” si afacerist, medic, director de spital, director de liceu, decan/rector samd.

    Apreciază

    • Carmen Negoita said

      Sorin Cucerai aveti toata admiratia mea pentru munca depusa. Ati mers la textul legii, ati extras cateva articole si ati dat un preaviz unor colegi intelectuali pe care nu va place sa-i auziti vorbind. Dar ati lasat treaba neterminata. Si in fata si in spate. Nu ati indicat care articol din lege a fost incalcat, in spiritul sau in litera sa, de catre cei vizati, in corpore sau individual. Din textul legii nu rezulta nicaieri ca s-ar interzice cuiva sa fie intelectual public sau ca aceasta calitate ar genera conflict de interese. Presupun ca in mintea dv. fragmentul

      „sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea publica a convingerilor si preferintelor lor politice, sa nu favorizeze vreun partid politic”

      ar putea fi cel incriminat. In acest caz ar trebui sa indicati locul in care cei trei „suspecti” si-au manifestat public convingerile si preferintele lor politice ori au favorizat vreun partid politic. Cu alte cuvinte sa probati un minim de moralitate abandonind acuzatiile bazate pe convingerile sau agnoasele dv. si sa indicati probele irefutabile care sa demonstreze ca Tismaneanu, Neamtu si Mihaies (printre altii) ar fi declarat public cu ce partid intentioneaza sa voteze sau ca ar fi indemnat public pe altcineva cu cine sa voteze sau ca au favorizat ori defavorizat vreun partid in ceea ce priveste actiunile publice ale acestuia ori ca au mentionat explicit ca un partid sau altul ar fi mai potrivit la conducerea tarii. Atitudinea critica la adresa activitatilor publice ale unor persoane politice individuale nu se poate incadra in articolele pe care le-ati extras siarguincios din lege. Criticind sau apreciind atitudini, mentalitati, fapte, persoane care activeaza politic in partide, aflate la putere sau in opozitie, nu inseamna nicidecum ca celelalte partide ar fi favorizate sau defavorizate in vreun fel masurabil. Asta ar fi prima parte din treaba pe care n-ati dus-o la bun sfirsit. A doua este inca si mai delicata. In cazul in care chiar detineti probele respective (ca n-o-ti vorbi din stomac) ar trebui sa urmati o cale administrativa, sa depuneti o plangere oficiala impotriva celor „suspecti”. Ce va impiedica s-o faceti?

      Mi se pare evident ca dv. ati pofti sa nu-i mai auziti pe respectivii vorbind, pentru ca nu va convin lucrurile pe care le spun si ca vi se pare ca decit sa-i combateti ar fi mult mai la indemina daca li s-ar interzice pur si simplu sa mai vorbeasca.

      Apreciază

      • Radu Humor said

        Doar putin mai sus vorbeam de asemanarea pana la identificare a celor doua meserii
        (politica si prostitutia) si va grabiti sa demonstrati cu brio acest lucru.
        Tismaneanu, Neamtu si Mihaies (printre altii) sunt platiti din bani publici sa-si faca treaba acolo unde au fost pusi ( ca alesi n-or sa fie astia niciodata!) si nu pentru a servi in genunchi puterea portocalie, improscand cu noroi si venin tot ce nu-i inregimentat portocaliu.
        Mircea Cartarescu sau Andrei Plesu ca sa-i amintesc doar pe acesti oarecum singulari intelectuali care au de platit niste favoruri sau politze, au tot dreptul sa critice, cum ar avea si cei amintiti daca n-ar suge la teava cu bani publici pentru ca sa-si scuipe ( la comanda!) balele asupra unui Crin Antonescu, de exemplu, considerat (pe buna dreptate!) a fi pericolul nr.1 al actualului regim distrugator de tara si sperante puse in ei de catre niste romani pacaliti(unii) sau furati (altii).
        Cinismul ce razbate din indemnul de a actiona pe cale administrativa, oficiala pentru curmarea unor ilegalitati flagrante dovedeste dispretul si oarba incredere ca sunteti infailibili si ca nu veti da nici cand socoteala pentru aceste monstruozitati social-politice pe care le patronati, convinsi fiind ca noi ceilalti vom suporta la infinit aberatiile ( mergand pana la cele legislative :mrgreen: ), pe care le impuneti ca norme de vietuire intr-o societate adusa la limita de jos a nivelului de trai si la cea maxima a coruptiei generalizate si institutionalizate !

        Apreciază

        • Carmen Negoita said

          Sorin Cucerai, iata ca v-ati gasit si asociatul potrivit. N-a durat prea mult. Ma intreb citi prozeliti de acest fel vor fi necesari pentru a considera ca dv. v-ati facut treaba si datoria, ati mobilizat opinia publica si deci nu mai e nevoie sa paceti sesizari oficiale prin tribunale.

          Apreciază

  16. Radu Humor said

    Abia acum observ in ce companie l-ati incadrat in blogroll pe domnul Dorin Tudoran 😉
    Probabil ca sfanta sarbatoare crestina a Pastelui va inspirat in subconstient si ne-ati redat atat de plastic momentul rastignirii lui Christos intre cei doi, din care totusi unul s-a salvat(mantuit),in ultimul ceas, ceea ce nu-i cazul aici !
    Astia nu mai au cale de intoarcere !
    Sunt vanduti si condamnati pe vecie :mrgreen:

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      D-le Radu Humor, comparatia pe care o propuneti are limitari majore. Dorin Tudoran nu are nici pe departe vocatia sacrificiului. Ma refer la sacrificiul de sine caci pe altii (sau pe altele) e oricand gata sa-i sacrifice pe altarul conforturilor sale, fel de fel, intelectuale y compris. Intotdeauna a fost.

      Apreciază

  17. Radu Humor said

    Pentru ca vada ca sunt cam amestecate pe aici, n-o sa ma obosesc sa-i caut urma lui Abalaru, dar ultima lui postare este de un penibil sub orice critica , cum ar spune cealalta tiitoare, singura de altfel cu care a mai ramas, titanul din Corabia.
    Daca Ion Cristoiu a ajuns celebru cu gaina care facea pui vii, Abalaru a ajuns celebru prin steaua care spune prostii 😉
    Eu va spuneam mai demult ca tot ceea ce a scris Abalaru inainte era o pastisa dupa niste lucrari gasite in casa unchiului sau la care a stat catva timp in gazda( si care se pare ca a fost si autorul Apelului catre Europa, Abalarui incercand doar sa-l trimita mai departe ( faptul ca n-a facut nici o zi de puscarie pentru asemenea grozavie, dovedeste ca a fost folosit pentru demascarea altor optzecisti si astfel se explica de ce nimeni dintre cei care i-au fost colegi de generatie nu vrea sa mai aiba de a face cu el, nici pana in ziua de astazi cu toate insistentele disperate ale lui si ale flasnetei de serviciu !
    Dovada cea mai buna ca nu-l duce capul la ceva de valoare este si aceasta proba de comic burlesc in stilul personajului pe care-l crede scriitor sau vreun copil de-a lui Marx barbosul !
    Individul a parasit de mult Corabia si e dus rau cu pluta, pe care a reusit sa o urce si pe pupincurista de un quintal si 1/2 ( si te mai miri ca s-a scufundat ambarcatiunea, cu tot ajutorul pe care DlGoe a vrut sa il dea punandu-si in pericol de scufundare si propria (b)Arca) ).
    Cam asta-i adevarul despre talentul ce da pe=afara (eu zic ca prin gropi ) al lui Abalaru, care a mai postat pe un alt blog niste intamplari vanatoresti memorabile cu un personaj de o rara modestie si simplitate (Muguras) pe care a recunoscut ca le-a descoperit in niste vechi caiete gasite prin podul gazdei la care a stat, la fel ca si teoriile cosmogonice de care s-a agatat vrand sa sugereze idea ca-s din putzul(putza 😉 ) gandirii lui .-)
    Omul acesta poate prelucra deosebit de interesant, ceva la care au ajuns altii, dar nu poate concepe el bijuterii, fiind destul de limitat intelectual ( pana si niste prelucrari dupa Hashirimul iudaic i-au reusit de minune !)si daca s-ar multumi doar cu calitatea de prelucrator a a unor texte memorabile n-ar avea decat de castigat ( de altfel, castigul material este cel care-l obsedeaza cel mai mult si totusi n-are parte de el, singurul cu care s-a ales fiind cel din cersitul pe bloguri, un castig, scump platit prin pierderea oricaror calitati cum ar fi onoarea si omenia bunului simtz !).
    Cam scump, nu ?!

    P.S. Punerea irationala in slujba unor vremelnici potentati si obedienta, supusenia si slugarnicia duse pana la gesturi extreme ( daca i s-ar fi cerut, ar fi trecut si la taierea
    imprejur de pe orice liste, numai sa se aleaga cu ceva !
    Cu alte cuvinte, zii ABALARU si trage apa !
    Spala-te pe maini si iesi la aer curat !

    Apreciază

  18. sorin cucerai said

    Doamna Negoita, se pare ca nu (vreti sa) intelegeti.

    Se intimpla ca am o parere foarte proasta despre Crin Antonescu. Se intimpla, iarasi, sa imi placa foarte mult articolele lui Andrei Plesu despre CA (pe unele le-am preluat eu insumi pe forum.liberalism.ro, cum veti putea vedea daca veti cauta). Se intimpla, in fine, ca textul lui Cartarescu despre „conspiratia” anti-CA m-a amuzat teribil; un text foarte bine scris.

    Doi la mina: cind am scris Mihaies, Tismaneanu, Neamtu (printre altii), la „printre altii” il aveam in vedere pe prietenul meu Marius Oprea, care, in calitate de presedinte (pe atunci) al IICCR, a publicat in „Observator cultural”, in timpul campaniei prezidentiale, o biografie a lui Traian Basescu ostila lui TB. Prin urmare, aplic aceeasi regula tuturor, indiferent ca-mi sunt simpatici sau nu, si indiferent daca sunt de acord sau nu cu opiniile lor.

    Pe scurt, exista o incompatibilitate intre calitatea de functionar public si cea de intelectual public/editorialist. Aceasta incompatibilitate rezulta limpede din articolul de lege pe care l-am citat (relevant fiind aliniatul 3 al articolului). Si chiar daca nu ar exista o incompatibilitate legala, exista o incompatibilitate morala intre cele doua calitati.

    De-asta l-am si dat ca exemplu pe Andrei Plesu, care si-a suspendat activitatea publicistica de fiecare data cind a detinut o functie publica. Andrei Plesu intelege o regula normala intr-o democratie, si o respecta indiferent daca regula respectiva e inclusa intr-un text de lege sau nu (pe vremea cit a fost ministru al culturii nu exista nicio lege in acest sens).

    Daca dumneavoastra nu intelegeti ca este nefiresc sa detii simultan calitatea de functionar public si cea de publicist de opinii politice, ma tem ca nu va pot ajuta. Mi-ar lua prea mult timp sa va explic practici elementare intr-o democratie performanta (precum democratiile occidentale).

    Adaug doar, in speranta ca voi fi ceva mai bine inteles, ca nu e deloc relevant faptul ca domnii Mihaies, Tismaneanu si Neamtu critica exclusiv opozitia (asta ar fi un subiect interesant in el insusi). Si daca ar lauda opozitia, si daca ar critica majoritatea parlamentara, principalul partid de guvernamint sau vreun demnitar public (inclusiv pe premier sau pe presedinte), tot s-ar afla in aceeasi situatie de incompatibilitate.

    Altfel spus, eu nu le critic opiniile, critic doar faptul ca se afla intr-o situatie de incompatibilitate (legala si morala). Cei trei mentionati explicit de mine pot alege ce calitate sa-si pastreze: cea de functionar public (remunerat sau nu), sau cea de critic public al puterii, al opozitiei sau al cui vor ei. Pentru ca nu pot detine simultan ambele calitati.

    Zau ca nu e greu de priceput. Adica ma astept ca Adrian Severin, de exemplu, sa nu priceapa astfel de cerinte elementare intr-o democratie, dar nu ma astept ca dumneavoastra sa nu intelegeti.

    In fine, imi cer scuze pentru lungimea mesajului. Vedeti si dumneavoastra cit de greu e sa explici lucrurile simple, care ar trebui sa fie de la sine intelese.

    Apreciază

    • Carmen Negoita said

      Va multumesc pentru explicatie. Este foarte convingatoare. Asadar nu legea invocata ii pune pe cei trei paralei in conflict de interese ci morala si precedentul creat de Andrei Plesu, puterea exemplului. Asta inseamna intai ca umblati cu legea vopsita, iar apoi ca aveti o parere excesiv de buna destre capacitatea dv. de a interpreta morala. Poate ar trebui sa-i mai intrebati si pe altii, poate ar trebui sa mai acceptati si alte pareri. Mie constrangerile pe care ati dori sa le impuneti unora dintre intelectuali mi se par imorale si inacceptabile. Dar literatura ar trebui lasati sa publice? Si daca unele personaje literare sau epica ar defavoriza vreun partid?

      Iar in final va mai tineti si de diversiuni si tertipuri ieftine, inghesuite trei deodata intr-o inchiere apoteotica:
      „Zau ca nu e greu de priceput. Adica ma astept ca Adrian Severin, de exemplu, sa nu priceapa astfel de cerinte elementare intr-o democratie…”

      Nu va fie teama. Lucrurile au fost de la sine intelese dar maieutica poate aduce oricind un supliment de intelegere. Deocamdata acuzatiile aduse intelectualilor s-au depreciat de la ilegalitate la imoralitate. Continuam?

      Apreciază

  19. sorin cucerai said

    Doamna Negoita,

    „Functionarii publici au obligatia ca, in exercitarea atributiilor ce le revin, sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea publica a convingerilor si preferintelor lor politice”. (Am reluat alin. 3 din art. 44, Legea 199/1999.)

    Ce e greu de inteles aici? Functionarii publici sunt obligati sa se abtina sa isi exprime sau sa isi manifeste public convingerile politice. Articolele domnilor Tismaneanu si Mihaies sunt texte in care acestia isi exprima public convingerile politice: sunt atacuri la adresa unor partide politice si al unor lideri politici, in calitatea acestora de lideri politici, nu de persoane particulare.

    Repet, avem de-a face cu o incompatibilitate legala, explicit formulata in textul de lege pe care l-am citat. Avem, de asemenea, si o incompatibilitate morala, pe care nu ma mai obosesc sa v-o explic.

    In privinta domnului Neamtu, pe linga articole de opinie politica, publicate in ziare, reviste, bloguri etc., dinsul mai este si director al Fundatiei Crestin Democrate (ramanind si director al IICCMER), incalcind astfel si alin. 1 din art. 44.

    In rest, va las placerea sa argumentati in stilul lui Adrian Severin, facindu-va ca nu intelegeti obligatiile ce le revin functionarilor publici.

    In fine, desi e degeaba, mai spun o data: eu nu critic convingerile politice publice ale domnilor Tismaneanu, Neamtu sau Mihaies. Eu spun doar ca exprimarea publica a acestor convingeri politice, oricare ar fi acestea si oricit de spectaculos ar fi exprimate, este incompatibila (explicit incompatibila) cu calitatea lor de functionari publici.

    Apreciază

    • Carmen Negoita said

      O frumoasa revenire prin renuntare la morala. Va urmez exemplul si renunt sa va mai explic in ce consta eroarea d-voastra de interpretare. Va menajez pentru ca vad ca oricum vedeti pretutindeni „convingeri politice” si „favorizari politice” in texte cu valente exclusiv literare. Raman dezamagita insa de felul in care ati ales sa va sutineti prejudecatile. Pe de o parte ati dori sa lasati impresia ca sunteti adeptul legalitatii, moralei si corectitudinii politice si ca le-ati zice negrilor „africani-americani” si atunci cand discutati la cafea cu sotia, iar pe de alta parte, atunci cand va sustineti convingerile utilizati cu seninatate false rationamente si insinuari. Apelul la capacitatea de intelegere a interlocutorului ori asocierea in mod ostentativ a acestuia cu personaje compromise sau dubioase ori invocarea democratiei „in general” nu sunt argumente logice acceptabile ci diversiuni care denota o moralitate indoielnica. Poate sunteti misogin si nu va dati seama.

      Dar revin cu o intrebare. Daca aveti convingerea ca legea a fost incalcata ne ce nu sesizati organele abilitate?

      Apreciază

    • Dl.Goe said

      @Carmen Negoita & @Sorin Cucerai – Nu stiu ce v-a facut sa va teleportati aici dar tin sa va multumesc pentru interesantul dialog.

      Nu intentionez sa abuzez de calitatea de moderator (pentru ca (b)Arca este un spatiu nemoderat), dar as vrea (doar) sa adaug un contrapunct. Inclin spre varianta propusa de catre dl. Cucerai dar nu din motive de deontologie si legalitate ci din motive de estetica intelectuala si de armonie logica. N-as merge pana la a le interzice intelectualilor care se intampla sa fie 8 ore pe zi functionari publici sa scrie ce vor (e interzis sa interzici) in timpul lor liber, atat vreme cat nu folosesc computerul sau pixul institutiei, iar activitatea scrisului nu interfereaza cu activitatea de la serviciu si nu le fura energia si nu le perverteste dreapta judecata necesare in rezolvarea problemelor functionaresti cu public pe care le deservesc cotra leafa… dar ceva ar trebui facut impotriva felului in care a degenerat eficienta actului intelectual, managerial, politic, economic, pe scurt orice eficienta si armonie intre vorbe si fapte la nivelul societatii si in fiecare sector al acesteia. Intotdeauna va exista o discrepanta intre vorbe si fapte, intre idei si punerea lor in practica, dar parca niciodata pana acum n-am avut o mai mare abundenta de cazuri in care intre efectul scotat al actiunilor si rezultat se fie consemnata o mai pregnanta relatie de opozitie. Suntem inundati de „actiuni” declarative care formal urmaresc o anumita intentie dar care sfarsesc servind exact inversul lucrului pe care declara ca-l slujesc. Uneori acest efect este urmarit intentionat dar adesea este doar rezultatul goanei dupa voluptati intelectuale frivole. Traim intr-o lume inversionista, ca sa zic asa. Avem o multime de critici ai lui Basescu care prin actiunile lor il aduc pe Basescu de doua ori la presidentie. Avem oameni care mor de grija oamenilor oferindu-le cresteri salariale si pensii marite, ajutoare sociale si alte pomeni dragutze, dar care in fond submineaza economia nationala, avem presa libera care predica sclavagismul, avem patrioti care scufunda patria, si, in fine, avem oameni care-l critica cu talent literar enorm pe Crin Antonescu (bidonul gol-golutz) dar care-l mentin astfel la cote de popularitate foarte ridicate pe marele lider liberal. Curat liberal. Ceva ar trebui facut spre restabilirea adevarului si a relatiei dintre intentii si rezultate. Starea presei nu justifica constrangeri atat de abrupte precum cele propuse de catre dl. Cucerai, iar efectele negative ale tolerarii textelor scrise de catre functionarii care sunt si intelectuali in timpul liber, vor fi compensate de efectele acceptarii cat mai large a dreptului la libera exprimare, mai ales atunci cand libera exprimare profesionista este departe de a fi mai libera decat o ingaduie politica editoriala a mogulilor. Sa fim realisti si logici. Dar ceva ar trebui facut. Dl. Sorin Cucerai, ca reprezentant de seama al opiniei publice si societatii civile (sper) at putea promova ceva in acest sens. De exemplu ar putea sa propuna monitorizarea efectelor masurabile ale diferitelor interventii publice ori masuri politice ori economice pentru a intocmi un clasament ale celor mai eficiente si a celor mai ineficiente sau mai anti-eficiente. As fi curios sa aflu in cam ce masura considera dl.Cucerai ca articolele lui Tismaneanu l-au favorizat sau sau defavorizat pe Crin Antonescu. Impresia mea, pardon de impresie, este ca unde domnia sa vede vestejire este de fapt inflorire. Ma rog, acum o sa vie sa-mi spuna ca nici inflorirea nu-i ingaduita.

      Apreciază

  20. Radu Humor said

    Pana la urma care sunt reprosurile care i se aduc lui Crin Antonescu ?
    1. A tradat doctrina liberala aliindu-se cu dusmanul social-democrat ( si nu cu cel democrat- liberal 😉 ).
    Pana la urma nu este o aglutinare doctrinara, ci o uniune necesara rasturnarii unei guvernari catastrofale, dupa care fiecare-si vede de programele lui sociale conform singurei ideologii care ar trebui sa-i caracterizeze: binele tarii !
    2. Faptul ca il ataca pe Basescu 🙄
    Dar pe cine sa atace domnilor si mai ales doamnelor care incercati sa va dati si aici cu parerea ?!
    Pe Sarcozi, pe berlusconi ?
    Pe aia are cine-i ataca si critica (printre care chiar si Incrucisatorul nostru care impinge cu atata ravna inconstienta(?) tara spre dezastru !

    3. Ca a fost repetent !
    Numai niste idioti nu poot pricepe stratagema, des folosita in comunism spre a prinde o repartitie daca nu in aceasi localitate, macar prin apropiere celei in care va fi repartizat partenerul de viata ! Si apoi crede cineva ca la inteligenta lui dovedita Crin Antonescu putea ramane repetent pe bune?!

    4. Ca este un chiulangiu lipsind din sedintele de parlament .
    Cine stie cu ce se mananca alea ( si banii nostri!) intelege ca prezenta acolo in afara zilelor de votare este o imensa pierdere de timp .
    Pana la urma era mai destept Ceausescu ca-i chema pe aia din Marea Adunare Nationla doar odata pe luna,uneori la doua luni, alte ori de 2 ori in aceasi luna, economisind astfel cheltuielile cu cazarea (stiti ca multi parlamentari isi ofera camerele platite din greu din banii nostri, unor cupluri care macar tot fac ceva cat sunt ei plecati in teritoriu, sau stau prin comisii la parlament ! 😳 ).
    Si atunci care-i problema voastra?
    Ca nu puteti beneficia de sclipitoarele lui discursuri, ca sa puteti si voi invata ceva ?!

    5. Ca e contestat in randul propriului partid .
    Este oarecum explicabil intr-un partid in care fostul premier si presedinte de partid Tariceanu se consulta cu actualul si viitorul presedinte de partid si de tara Crin Antonescu.
    Si in afara de asta stie cineva la ce presiuni si santaje ordinare sunt supusi membrii partidelor care nu accepta cizma tatarasca, ramanand fideli conceptiilor lor de viata si refuzand sa se inregimenteze ?
    Faptul ca PNL a fost cel mai curtat sau atacat partid si a reusit sa se mentina vertical umplandu-i de dispret pe toti cei care au incercat sa-i faca sa sara in barca lor, dovedeste ca cei care-l conduc merita respect si nu zoaie aruncate de niste transfugi politici ca Tismaneanu, Patapievici, care-i pupa-n fund , la rand, pe toti cei care sunt la putere si le arunca cate-un os de ros .
    Cel mai veninos si hidos dintre ei, a carei mutra exprima atat de plastic si uratenia si invidia lui interioara a sarit dela osanale la adresa lui Iliescu la adevarate indecente si dezgustatoare lingeri de posterior basescian, dar are mereu grija sa-si lase balele peste tot unde se vorbeste de Crin Antonescu, cel a carui rostire de nume ii da frisoane, dar nu se multumeste cu atat (ar fi si batator la ochi !), si atunci forteaza si mana unor intelectuali care inexplicabil (doar la prima vedere !)ii continua si completeaza marsavia specific comunista, bine cunoscuta lui din familie si cercurile apropiate in care se invarte, de a arunca cu fecale spre varful de lance al Opozitiei, doar-doar va reusi sa indeparteze ceva inca nehotarati in a-l sustine !
    6. Ca vorbeste mult ( si bine nu mai spun ! ) si nu face nimic !

    Da vorbeste mult si bine, de le da fiori lichelelor si cozilor de topor !
    Confruntarea directa dintre el si Basescu in camp[ania electorala a fost o lectie de elocinta si
    superioritate aplicata unui Basescu pe care il parasise subit hahaitul, mai avand puterea sa mha-mha hamaiasca de cateva ori ceva complet inteligibil, ajungand in schimb sa-si prezinte in prim plan intreaga marlane atunci cand s-a aruncat disperat pe un subiect legat de boala care a dus la moartea sotiei lui Crin Antonescu !
    Dar voi sunteti mandri de el, nu-i asa ?
    Ca uite ce bine o duc o mana de oameni , toti portocalii si cat de saraci si muritori de foame au ajuns ceilalti romani sub inteleapta lui indrumare ( de fapt o simpla punere in practica a directivelor venite de afara prin care am ajuns ca urmasii nostri sa fie inglofdati in datorii inca din pantecele matern !
    In loc sa-l intrebati pe el unde s-au dus atata gramada de bani imprumutati (macar atat !) voi nu mai puteti de grija ce va face Crin Antonescu cand va fi ales presedinte !
    In primul rand, va opri robinetele la care va adapati ca adevarate fiare salbatice pentru a prinde puteri sa sfasiati tot ce intalniti si sa puneti pe chituci Romania.
    Care se pare ca nici nu-i tara voastra !
    Cel putin asa rezulta la o analiza mai atenta :mrgreen:

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      D-le Radu va rog eu frumos mai cu mila. Imi dau lacrimile, oameni suntem, ce naiba. Telegrama este cu totul si cu totul induiosatoare, mai ales prin luminarea partii d-voastra blajine si nu numai. Nu degeaba va zice d-voastra Humor. Ar merita citita la televiziune sau macar la Antena trei pe post. Ca sa vaza poporul… si poporul.

      Apreciază

  21. sorin cucerai said

    UK: „Like all servants of the Crown, civil servants are legally barred from standing for election as Members of Parliament or any other political office. Also, under regulations first adopted in 1954 and revised in 1984, members of the Senior Civil Service (the top management grades) are barred from holding office in a political party or publicly expressing controversial political viewpoints, while less senior civil servants at an intermediate (managerial) level must generally seek permission to participate in political activities. The most junior civil servants are permitted to participate in political activities, but must be politically neutral in the exercise of their duties.”

    Irlanda: „Civil servants above the clerical grade must not take part in public debate outside their normal official duties. For instance privately contributing to newspapers, radio, or television would be considered a violation of this principle. All civil servants, including those on career break or retirement are subject to the Official Secrets Act 1963, as amended, exceptions to this include the Freedom of Information Act.”

    Franta: „Civil servant must be neutral with respect to the religious or political opinions, origin, or sex, and should refrain from expressing their own opinions.”

    Neutralitatea politica este o valoare fundamentala si pentru functionarul public german.

    Samd – as putea continua, dar sper sa nu fie nevoie.

    Punctul de vedere pe care il sustin poate parea „radical” in Romania – nici macar domnul Goe nu pare pregatit sa il accepte in intregime. „Radicale” pentru romani par si criteriile de integritate promovate de Cristi Preda si Monica Macovei. Totusi ele (si criteriile de integritate, si criteriile de incompatibilitate de care vorbesc) sunt standarde ale normalitatii in democratiile consolidate. Se pare ca ce e „normal” la ei, la noi e „radical”.

    PS Eu nu interzic nimanui sa-si faca publice convingerile politice. La urma urmei, vorba lui Churchill, pentru asta am dus razboiul. Eu spun doar ca functionarii publici nu-si pot face publice convingerile politice (iar legea romaneasca spune exact acelasi lucru). Cei aflati in situatie de incompatibilitate trebuie sa opteze: fie decid sa ramina functionari publici, caz in care trebuie sa se abtina sa-si faca publice convingerile politice, fie aleg sa comenteze viata politica din perspectiva propriilor convingeri, caz in care trebuie sa renunte la functia publica.

    Domnul Goe crede ca cele doua calitati ar putea fi cumva impacate. Eu nu cred. Convingerile politice sunt, prin insasi natura lor, partizane. Iar partizanatul astfel asumat decredibilizeaza functia publica administrativa, al carei prestigiu si eficienta decurge tocmai din neutralitatea politica.

    O institutie publica (mai ales una administrativa) perceputa ca partizana nu mai poate fi eficienta in implementarea de politici publice. Asta e motivul pentru care in Occident neutralitatea politica a functionarului public e respectata cu acribie: pentru ca institutiile publice sa functioneze eficient, fara bruiajul neincrederii generat de partizanatul politic al unor functionari.

    La noi insa, persoanele sunt deasupra institutiilor. De-asta nici nu putem vorbi in Romania de proiecte de constructie institutionala. Adica, domnule Goe, de-asta avem parte de atita ineficienta.

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      It seems I spoke prose all my life without realizing it. So if I say „lily stinks” that means I express my political choice?

      Apreciază

      • sorin cucerai said

        Daca cineva scrie „O zi din viata lui Ivan Denisovici” (sa zicem), acel cineva face literatura.

        Daca cineva scrie insa „Se intreaba unii de ce ii acord atata atentie unui personaj labil pe care l-am descris aici, pe Contributors, drept un Zelig al politicii romanesti, deci ca pe o fiinta cameleonica, imprumutand mereu stilul si aparentele celui cu care a decis sa se alieze. O fac pentru ca dl Antonescu a fost si este instrumental in distrugerea unui partid in care multi dintre noi am crezut. Pentru ca se distreaza de-a liberalismul fara sa-i pese de consecintele actiunilor sale. Pentru ca a profitat de credulitatea unor tineri spre a-i remorca noii caravane a mogulo-securismului. Pentru ca a devenit campionul unei tradari morale care a ipotecat pentru un numar de ani unificarea reala a dreptei democratice romanesti.” – ei bine, acel cineva exprima public si indubitabil niste convingeri politice.

        Apreciază

        • Dl.Goe said

          D-le Cucerai, sub un anumit aspect aduceti foarte bine cu sotia mea. Si ea isi doreste mereu sa aiba ultimul cuvant si intrucat ei in majoritatea cazurilor ii reuseste figura imi voi incerca norocul la d-voastra. Ceea ce a zis dl. Tismaneanu acolo imi pare foarte corect sub aspect logic, semantic, literar etc si intr-un excelent acord cu realitatea. Ar fi fost pacat ca lucrurile alea sa ramana ne zise. In aparenta domnia sa face un serviciu Partidului National Liberal si liderului acestuia (intrucat critica ne ajuta sa ne indreptam). Dupa alte aparente interventia sa favorizeaza celelalte partide si ceilalti lideri politici. In realitate interventia sa nu ajuta si nu incurca pe nimeni, nu convinge si nu razgandeste pe nimeni (toti vor ramane la parerea lor anterioara care li se va consolida indiferent care va fi fiind aceea). In plus si in special textul d-lui Tismaneanu nu denota realmente o optiune politica. Totusi pentru ca aceasta confuzie poate fi facuta (dovada si cazul de fata) as fi de acord sa se ia anumite masuri pentru a se evita aceste situatii. Sa se dea cu var. Ati fi de acord ca, eventual, functionarii publici si intelectuali sa-si semneze cu pseudonim creatile pe durata serviciului in administratie, la stat, urmand sa-si recupreze ulterior dreptul la semnatura si paternitatea textelor produse anterior? Inteleg ca nu continutul in sine al textelor va apare anormal ci asocierea lor cu un functionar public si/sau cu anvergura intelectualului care se intampla sa presteze la stat.Ce ziceti?

          Apreciază

        • Serafina Dafinescu said

          Domnule Goe de ce nu va incercati mai bine norocul la d-na Carmen Negoita? Potrivirea de caracter pare mai evidenta. 😉

          Apreciază

        • Dl.Goe said

          @Serafina Dafinescu – Ah! Potrivirea de caracter nu poate fi totul. Disponibilitatea este si ea importanta. D-voastra imi parti foarte disponibila, iar asta ma tulbura, oarecum, impiedcandu-ma sa vad clar (ne)potrivirea de caracter. Despre problema dezbatuta aveti vreo parere?

          Apreciază

        • sorin cucerai said

          Am spus-o deja, eu unul sunt adeptul „solutiei Plesu”, solutia-standard in Vest. Solutia dumneavoastra ar putea fi interesanta, cu conditia ca identitatea celui care semneaza cu pseudonim sa nu poata fi aflata (iar asta ar presupune, probabil, si un stil diferit de cel obisnuit al autorului).

          Totusi, daca omul nu-si poate infringe impulsul de a scrie, de ce trebuie neaparat sa si publice ce scrie? Oare nu se poate trai fara sa comentezi public (eventual cu sarje pamfletare, cum place romanului) actualitatea politica? Iar daca intr-adevar cineva nu poate trai fara asta, atunci am fi noi oare prea extremisti daca i-am cere sa nu fie functionar public?

          Apreciază

        • Serafina Dafinescu said

          Dar solutia „Plesu” nu este deja implementata? Adica sa procedeze fiecare cum considera. 😉

          Apreciază

  22. Medusa said

    Domnule Cucerai, desi aparent aveti o argumentatie beton (asta implicand si lipsa de nuante :-)), tind sa inclin balanta in favoarea punctelor de vedere ale interlocutorilor dumneavoastra (si nu vorbesc aici de Radu Humor care este propriul sau interlocutor), mai apropiate de ideea de adevar, care ma preocupa pe mine, decat de ideea de justete formala care pare sa va preocupe (mai mult) pe dumneavoastra. Dar pana sa intram intr-o dezbatere reala (daca vom intra pana la urma, ca doar e duminica, 1 Mai si e soare afara, si apoi vin zile grele de lucru) as vrea sa va intreb: chiar sunt domnii Mihaies si Tismaneanu functionari publici? Din pacate nu am gasit legea pe care o invocati si nu stiu daca se refera si la demnitari (asta pentru ca ati adus in discutie aspectul legal, nu cel moral al chestiunii,) or, eu cred ca dl. Mihaies este demnitar iar dl. Tismaneanu e doar presedinte de onoare (fara retributie!) al unei institutii publice, deci nu e nici functionar public, nici demnitar al statului roman. Si ce inseamna „inalt functionar public”?

    Apreciază

    • Radu Humor said

      Tismaneanu se afla in situatia celor care muncesc „la negru” 🙄
      El isi primeste banii prin altfel de tertipuri financiare : deconturi, invitatii platite nu doar pentru el ci si pentru inca vreo cativa(cateva) taietori(oare?) de frunze la caini, premii si altfel de sinecuri, dar toate tot din banii nostri 😉
      Asa ca nu-i de mirare ca ajungi sa vorbesti chiar de unul singur cand vezi cat de fraieri ne considera niste smecherasi cu pretentii de mari intelectuali, mai ales dupa ce vad ca mai sunt si unii care fie ca se fac, fie chiar ca nu vad intreaga manarie, ce nu se deosebeste prea mult de cele folosite de adevaratii interlopi 🙄
      Numai ca ei au gulere albe (vorba vine, ca-n realitate 😉 )!

      Si asta in timp ce adevaratii intelectuali se zbat la limita existentei, deoarece nu concep sa intre in corul pupincuristilor si sa scrie la comanda !

      Apreciază

Lasă un comentariu