(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator si ventrilog al celor fara de blog. Despre NIMIC

„Copiii” lui Nenea Iancu, „studenţii” lui „Don’ Nae”

Posted by Arca lui Goe pe iulie 16, 2012

Este o observaţie a lui Nicolae Manolescu, în Teme III, despre „lumea lui Caragiale”, care a trecut neobservată – cu o excepţie: Ion Caraion, (în Jurnal I. Literatură şi contraliteratură). Am, acum, temeiuri noi să o reiau, după ce Marta Petreu şi-a reeditat, într-o ediţie „revăzută şi adăugită”, superbul său eseu critic Filosofia lui Caragiale (Polirom, 2012). Iat-o, aşa cum am extras-o şi cu zece ani în urmă în prima ediţie a cărţii mele OftalMOFTologia sau Ochelarii lui Nenea Iancu:

„…majoritatea copiilor din „lumea bună”, sunt, în schiţe, îmbrăcaţi în uniforme militare.” Şi, mai departe: „Aceşti copii teribili tiranizează pe toată lumea. Şi dacă lumea lor ar fi mai mare, ei s-ar chema cu siguranţă Caligula, Caracala sau Commodus, tiranii (aproape) copii ai romanilor…”

Nici Ion Caraion n-a dus „descifrarea” acestei sugestii pînă la capăt. În fapt, „lumea” generaţiei „domnului Goe” s-a mărit, la puţin timp după moartea lui Nenea Iancu, odată cu reîntregirea României după primul Război Mondial. Şi ei, chiar dacă nu toţi, congenerii d-lui Goe, chiar au devenit, sub influenţa lui „Don’ Nae” (a se citi celebrul mentor „de direcţie şi de conştiinţă” românească, Nae Ionescu) şi, desigur, echipaţi în alte uniforme, nişte „tirani”, cînd n-au fost chiar nişte uzurpatori de autoritate şi ordine de drept, ai societăţii (şi ai statului) româneşti. „Nucleul generativ” al unei asemenea evoluţii fusese ridiculizat cu forţă expresivă maximă de Caragiale în unul dintre foiletoanele dedicate descrierii unei tipologii a moftangiilor, anume în Românii verzi(1901). Dar o găsim anticipată, şi într-o circulară pe care „revizorul şcolar la circumscriptia districtelor Argeş-Vâlcea”, Ion Luca Caragiale ar fi trebuit s-o „implementeze”. E vorba despre un Regulament pentru stabilirea portului învăţătorilor şi învăţătoarelor şcolare săteşti din ţară. Deci, tot despre uniforme! Am să reproduc doar primul articol din acest regulament, arhisuficient pentru a ne face o idee despre ce anume era vorba:

„Art.1. Costumul naţional devine obligatoriu pentru toţi învăţătorii şi învăţătoarele şcoalelor săteşti din ţară, fie ale Statului, fie ale judeţelor, fie ale comunelor.”

Luînd „sub lupa” lecturii sale critice asemenea texte, Marta Petreu nu doar invalidează o apreciere „imprudentă” (consideră autoare, eu aş spune, mai degrabă, subtil interesată!) a lui Constantin Noica, cum că Mişcarea Legionară este „singura mişcare românească contra căreia Caragiale nu poate nimic”, dar pune „degetul pe rană”, cum se spune, atunci cînd diagnostichează cum nu se poate mai exact: „românii verzi pe care îi batjocoreşte Caragiale sunt protolegionarii lui Codreanu.”

De la „portul obligatoriu al învăţătorilor şi învăţătoarelor”, de la statutele SocietăţiiRomânismul (prezidată de venerabilul Haşdeu) pînă la Nunta Zamfirei, amplu spectacol alegoric prilejuit de nunta lui Corneliu Zelea-Codreanu, n-au mai fost prea mulţi paşi. Care au fost chiar făcuţi. Astfel că Marta Petreu are toate temeiurile pentru a conchide: „Dacă ţinem cont de aceste texte ale lui Caragiale, nu este de mirare că o parte însemnată din elita generaţiei 27, contemporană cu legionarismul şi ori intrată în Legiune, ori simpatizantă a ei, l-a respins pe Caragiale din start şi în bloc, înainte de a-l citi”. Şi totul se întîmpla, cultural vorbind, aşa cum observă Ion Vartic (în Clanul Caragiale), chiar în timp ce apărea monumentala ediţie de opere editată de Zarifopol şi Cioculescu !.

Dar cred că „fudula” generaţie tînără de la începutul secolului trecut l-a dezavuat pe Caragiale nu numai pentru asemenea texte. L-au respins instinctiv, urîndu-l cu patimă uneori, dintr-un cu totul alt motiv. Este şi acesta surprins în această a doua ediţie a cărţii Martei Petreu la care mă refer. Anume, inteligenţa sclipitoare, adîncă, „dialectică” a lui Caragiale. „Întregul univers literar şi de gîndire pe care l-a construit este ieşit din „calitatea lui dominantă”, care, observa Cioculescu, „este inteligenţa”.” Şi ce se opune mai letal „rinocerizării” de orice tip decît inteligenţa?

Desigur, ar fi mult mai mult de spus odată ajunşi în acest punct. Dar am să mă opresc aici, citînd încă o dată un frumos gînd al Martei Petreu: „…orice aş scrie despre el (Caragiale, n.m.,V.G.) este mai lung decît a scris el.”

________________________________________________

(Text publicat  în revista Tribuna, nr. 236, 1-15 iulie, 2012, la rubrica Mofteme. Ilustraţia rubricii: din expoziţia virtuală I.L.Caragiale în arta grafică mondială, realizată de graficianul Nicolae Ioniţă pe site-ul său http://www.personality.com.ro/caragiale.htm.)

* * *

Articol preluat (cu copy-paste) de catre d-l Goe de pe blogul d-lui Gogea.

14 răspunsuri sa “„Copiii” lui Nenea Iancu, „studenţii” lui „Don’ Nae””

 1. Radu Humor said

  Până la urmă nu Caragiale e de condamnat, ci aceia care ni-l tot vîră cu bună știință sub nas, în detrimentul operei unor Eminescu, Lovinescu, Radu Gyr, V.Voiculescu si mulți alții !
  Cu bucuria nedisimulată că românii ar fi majoritar așa cum îi surprinde finul nas de grecotei al lui Luca Cacofonul !
  Dacă Xsulescu ăsta și-a ales nickul Goe, și încă domnul 😉 a făcut acest lucru cu bună știință, nicidecum intenție, deoarece scopul lui este de a lua în răspăr ceea ce n-a putut observa Cacofonul grecotei din lipsă de temporalitate, sau chiar din oarecare respect pentru niște categorii sociale, lucru ce nu se observă deloc la Xsulescu ăsta !
  Când cel mai hazos și bogat material caricaturial îl reprezintă evreii, fapt dovedit și de ai lor Șalom Alehini, nu numai că în ultimul timp nu mai sunt luați în colimator, dar s-a mers până la capăt cu nebunia, interzicându-se orice referire la ei !
  Curat corectical politic 😉
  Numai că lumea vede și judecă !
  Și nu întotdeauna cp, ci dimpotrivă. Numai că ei cred că așa ceva, care să arate ca ei, nu există !

  Apreciază

 2. d'Artagnan said

  Scrisoare deschisă amicului meu Porthos

  Porthos

  De ce mă faci tu să par un „băsist”? Vii cu nişte texte luate din manualul de luptă al micului USList, aşa cum alţii vin cu texte luate din manualul de luptă băsist.

  Vânzarea flotei de către Băsescu cred că este una dintre marile legende urbane ale sec.XX…Cum eu m-am abţinut de la acuzaţii la adresa lui Năstase (cu toate că am trăit în „epoca” lui şi am simţit şi văzut pe viu corupţia imensă din epoca celui „mai bun prim ministru pe care l-a avut România”, aşa cum susţii tu) lăsând justiţia să dea verdictul ( şi chiar şi acum mă abţin să comentez ca să nu te irit ), cu atât mai mult tu, care nu ştii despre flotă decât din vorbele unora şi altora, nefiind nici măcar un amărât de marinar, ar trebui să fii mai ponderat în această chestiune. Dacă primele judecăţi, din care Băsescu a ieşit nevinovat, ţi se par superficiale sau, cum zic simpatizanţii PSD, nu au fost „pe bune” fiind iertat de Năstase ( o autoacuzaţie îngrozitoare care este echivalentă cu recunoaşterea faptului că regimul Iliescu – Năstase putea să influenţeze uşor justiţia!!) atunci să aşteptăm sfârşitul mandatului şi nu au decât să-l judece din nou.

  Cu plagiatul lui Kovesi zic s-o iei mai moale, dacă Ministerul Propagandei ( mă refer la Antene, Jurnalul Naţional) ar fi avut probe , măcar un sfert din câte-au fost în cazul Ponta, ar fi făcut un scandal monstru. În acelaşi timp aş întreba de ce USL nu foloseşte acest lucru cerând unei comisii specializate să dea un verdict clar şi fără echivoc. Se pare că mediatic este mai bună băltirea asta…

  Amice, ai ajuns să ai un discurs previzibil…oricâte prostii ar face ăştia de la USL tu te întorci la aceleaşi şi aceleaşi marote…e obositor. Dacă vrei să-l critici pe Băsescu vino şi tu cu ceva proaspăt., nu cred că te lasă fără muniţie.

  Uite, ca să nu scrii nici tu prea mult şi ca să nu ne plictisim nici noi citind aceleaşi şi aceleaşi „argumente”, propun să foloseşţi un semn, de exemplu „♂”, care să însemne că masculul alfa Băsescu a furat flota şi casa din Măhăileanu, a subordonat justiţia împreună cu Monica Macovei, a fost securist, este un mare mincinos. În acelaşi timp propun un alt semn, de exemplu „♀”, care să însemne că Năstase a fost condamnat politic, că a fost cel mai bun primminstru, că nu s-a dovedit prejudiciul în cazul „Trofeului Calităţii”, că el însuşi a fost trofeul lui Băsescu.

  Aşa este mai simplu pentru toată lumea. Şi nu am mai pierde timp şi nervi cu trecutul când prezentul este sumbru iar viitorul şi mai şi.

  Cred că cea mai bună treabă pe care ar putea-o face Guvernul Ponta ca să scape de Băsescu şi PDL ar fi să ia măsuri competente pentru stimularea economiei iar cele mai bune argumente ale tale ar fi să le comentezi. Eu salut unele dintre cele 60 de măsuri pentru stimularea economică, asta aştept de la ei, nu forţări şi încălcări de Constituţie.

  Nu trebuie să-mi spui tot timpul că Băsescu nu este un Preşedinte potrivit pentru ţară, asta o ştiu, convinge-mă că USLul este o variantă bună pentru guvernarea României.

  Până acum, poţi declara fără să-ţi tremure vocea că este?

  Apreciază

  • kibby said

   Monsieur, nu am auzit nici macar UNA voce care sa vina cu argumente stind in picioare.
   da, Zoe Petre este o persoana respectabila, la fel era si Mircea DIaconul Mircea Dinescu, Emil Hurezeanu, Andrei Marga… Pt Dzeu oamenilor, Emil Constantinescu peroreaza la dreapta lui Iliescu despre „dictator” etc. Crin Antonescu, seful pnl, aliat cu securistii si urmasii lor. Cartarescu e un „slugoi”, iar Voiculescu (felix) e un liberal conservator.

   Serios? Pai in pizda mamii ma-sii de oameni de cacat!!!!
   ce incercam sa zic eu, M. D”artagnan, e ca asa cum basismul nu exista, nici argumentele anti basiste nu pot exista, adica ne pierdem vremea discutind cu oameni care ori nu vor sa vada ori pur si simplu au orbit.

   pe citi i-au orbit banii si pe citi i-au orbit alte cele, asta e alt subiect, daca vreti putem dezvolta.
   cu stima

   Apreciază

   • kibby said

    si acum consider oamenii care i-am enumerat persoane respectabile; dar de la persoane respectabile astept pareri rezonabile, si in ce priveste pozitionarea in raport cu basescu pozitiile lor sint RIDICOLE.

    Apreciază

  • Dl.Goe said

   @D’Artagnan – As dori sa va multumesc pentru postarea acestei scrisori deschise pe Arhiva lui Goe. Multi vad, putini cunosc. La o oarecare distanta in timp, dupa ce criza de nebunie actuala va fi trecut (criza, nu nebunia), vom avea poate ocazia sa savuram mai in tihna si mai in profunzime dialogul, intrevazut doar din aceasta simbolica scrisoare deschisa, purtat de atata vreme intre spiritul lui „D’Artagnan” si spiritul lui „Porthos”, doua spirite constante ale muschetarismului pur românesc.

   Apreciază

 3. test de inteligenta said

  PSD și poporul incompetent

  Nu ştiu câţi s-au uitat luni între orele 16-17 la B1, dar îmi doresc să fi fost cât mai mulţi, pentru că recitalul de aroganţă oferit de parlamentarul PSD Victor Socaciu a fost o ilustraţie a adevăratei atitudini pe care partidul său o are faţă de popor.
  Share on printShare on facebookShare on twitterShare on emailMore Sharing Services
  Pe scurt, domnul Socaciu a fost întrebat de ce insistă USL asupra mobilizării pentru suspendarea preşedintelui când tot USL neagă rezultatul unui alt referendum, cel referitor la reducerea numărului de parlamentari şi la parlamentul unicameral. Răspunsul năucitor a fost că referendumul acela a fost „o porcărie” (sau o expresie echivalentă, citez din memorie), iar poporul „nu este competent” să judece astfel de chestiuni, care ar fi doar pentru o elită (probabil psd-istă). Presat de moderatoarea emisiunii să dea explicaţii, Victor Socaciu a insistat asupra incompetenţei politico-juridice a electoratului, care, din cauza deteriorării sistemului de învăţământ, oricum nu ar înţelege diferenţa între bi- şi unicameralism, deci nu are a se pronunţa asupra structurii parlamentului. Dar dacă poporul nu înţelege aceste lucruri, cum de înţelege el ce şi cum trebuie să voteze la alegeri? Mai mult, dacă este atât incompetent în chestiuni politice elementare, cum de ar fi competent poporul să decidă dacă preşedintele trebuie suspendat sau nu? Oricum am lua-o, dacă urmăm logica lui Victor Socaciu, înseamnă că şi referendumul din 29 iulie ar trebui să fie viciat de „incompetenţa” poporului.

  Las la o parte faptul că nu este nevoie de un doctorat, nici măcar de unul plagiat cum se poartă la vârful PSD, pentru a înţelege diferenţa dintre 484 şi 300 şi între doi şi unu, nici nu mai invoc faptul că rezultatele acelui referendum erau expresia dezgustului resimţit de cetăţeni faţă de politicieni, şi prefer să atrag atenţia asupra realităţii pe care a dezvăluit-o fără să vrea Victor Socaciu, şi anume atitudinea de totală desconsiderare a PSD faţă de propriul electorat. Fie că s-a numit FSN, FDSN, PDSR sau PSD, partidul domnului Socaciu s-a bazat întotdeauna pe voturile celor mai săraci, mai în vârstă, mai needucaţi şi neinformaţi dintre români. Mai mult, de-a lungul anilor a avut grijă ca acest electorat să se perpetueze şi să nu evolueze. Elitele urbane i-au fost adversar declarat de la bun început şi a avut nevoie ca PNL să-şi trădeze valorile şi ca PDL să-şi rateze misiunea istorică pentru a-şi atrage de curând şi sprijinul alegătorilor din oraşele mari. Masa votanţilor PSD o alcătuieşte însă în continuare „poporul incompetent”.

  Ar fi bine însă, de dragul unei minime coerenţe, ca PSD să ne spună limpede dacă poporul este „incompetent” şi atunci când îi acordă votul, sau doar atunci când îndrăzneşte să voteze altfel decât ar dori detaşamentul de avangardă al lui Ion Iliescu. Faptul că poporul este considerat o plebe se vede de altfel şi din memorandumul intern transmis de secretarul general al PSD Liviu Dragnea, prin care ordonă organizarea de tombole şi alte distracţii, cu premii numeroase dar nu foarte mari exact în ziua referendumului. Gafa lui Victor Socaciu îmi aminteşte de afirmaţiile dispreţuitoare ale lui Adrian Năstase din 2004 când a afirmat la TVR că bucureştenii au votat cu ochii închişi atunci când l-au ales primar pe Traian Băsescu. Gafa domnului Socaciu este departe de a fi un accident, sau o poziţie strict individuală: ea exprimă viziunea elitei partidului său asupra poporului care votează. Este o viziune leninistă, cea a detaşamentului de avangardă care are menirea să conducă masele populare spre victorie – victoria detaşamentului, nu a maselor, se înţelege.

  Politicienii noştri cu toţii sunt rupţi de electorat, iar PDL nu a făcut excepţie. Totuşi, nu am auzit niciodată un pdl-ist afirmând cu subiect şi predicat că poporul ar fi incompetent să decidă asupra unor chestiuni fundamentale. De aroganţă însă dau dovadă aproape toţi aleşii: de câte ori spun la televizor pe un ton de superioritate „să vă explic lucrurile astfel încât să înţeleagă şi telespectatorii Dumneavoastră” îşi trădează de fapt dispreţul faţă de cetăţeni.

  Autismul clasei politice în ansamblul ei trebuie sancţionat şi este momentul ca „masele populare” să se manifeste ca un corp de cetăţeni responsabili. Acesta este marele proiect politic de care avem nevoie şi care nu poate fi realizat de partidele existente. Ar fi păcat şi ar fi nefiresc însă să rămânem prizonierii unei clase politice expirate.

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/psd-si-poporul-incompetent-992339.html

  Apreciază

  • Radu Humor said

   Test i(s) cool ,
   Te asigur eu că Victor Socaciu are mult mai mul respect pentru poporul român, decât are a ta Rodicuță, mereu în căutare de… rimă, care să i se potrivească 😉
   Nu degeaba a probat ea la rând, câteva corpuri, mai mult sau mai puțin diplomatice 😆
   Dacă aveți propagandiști ca Madamtova și Boureanu nu vă mirați că ați ajuns de râsul …cul(r)cilor !
   Vorba aia :
   Greu la deal (la Cotroceni) cu boii mici, dar și mai rău când n-ai decât unul și trebuie să înjugi și partenera 😉

   Apreciază

 4. jos basescu said

  cetateni pe 29 iulie toata lumea la urne

  Apreciază

  • OZN said

   Comisia Europeană va monitoriza referendumul
   Autor: Silviu Sergiu

   Oficialii europeni vor să se asigure că Guvernul român nu va încălca principiile statului de drept în cadrul plebiscitului de demitere a preşedintelui.
   ORA 18:21:22
   Victor Ponta este întrebat de ziariști cum comentează declarațiile foarte critice ale lui Herman van Rompuy
   1234

   Comisia Europeană va monitoriza referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, pentru „a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă”.
   Anunţul a fost făcut ieri la Bruxelles de către Serghei Stanişev, liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), după întâlnirea cu premierul Victor Ponta.
   Stanişev a amintit că au fost formulate suspiciuni în legătură cu procedura de organizare a referendumului, care nu ar fi constituţională, astfel că oficialii europeni vor să se asigure că normele UE sunt respectate.
   „Nu va fi tolerată încălcarea niciunei reguli a Uniunii Europene şi a principiului statului de drept”, a spus oficialul european.

   Preşedintele- suspendat, Traian Băsescu, consideră că monitorizarea nu este necesară, pentru că „România este un stat stabil, în privinţa funcţionării instituţiilor implicate în referendum”.
   Ponta dă vina pe avion
   Aflat la Bruxelles, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
   Cei doi oficiali europeni nu au vrut să iasă la declaraţii de presă împreună cu şeful Guvernului român, un semn al nervozităţii de la Bruxelles.

   Victor Ponta a încercat să salveze aparenţele, precizând că s-a grăbit să nu piardă avionul spre Bucureşti.
   Atât Herman van Rompuy, cât şi Jose Manuel Barroso s-au declarat „profund îngrijoraţi” în legătură cu situaţia politică din România. El i-a cerut lui Ponta să rezolve toate chestiunile puse sub semnul întrebării.
   După întâlniri, Ponta a fost pus într-o situaţie stânjenitoare în momentul în care a fost întrebat de jurnalişti cum comentează reacţia dură a lui Rompuy. În primă fază, premierul a înţeles că ziariştii se referă la afirmaţiile de dinaintea întâlnirii cu el şi le-a recomandat acestora să ia în considerare afirmaţiile de după.
   Când presa l-a atenţionat că este vorba de precizările de după întrevedere, Ponta s-a blocat, a făcut o grimasă şi a tăcut preţ de câteva secunde. La rândul său, José Manuel Barroso, s-a declarat preocupat în legătură cu domnia legii, independenţa justiţiei şi rolul Curţii Constituţionale.

   Jose Manuel Barroso l-a tratat cu răceală pe Victor Ponta
   FOTO: AGERPRES
   „Guvernul român trebuie să respecte deplina independenţă a sistemului juridic, să restabilească puterile Curţii Constituţionale şi să se asigure că deciziile sale sunt respectate, să numească un mediator (Avocatul Poporului- n.red.) care se bucură de sprijin transpartinic, să asigure o procedură nouă şi transparentă de numire a unui procuror general şi al unui procuror şef al DNA”, se mai menţionează în declaraţia citată. Ponta s-a angajat să trimită în scris aceste angajamente.
   Barroso şi Rompuy au evitat să facă declaraţii de presă împreună cu premierul român Victor Ponta

   Corlăţean nu a fost convingător

   Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, s-a întâlnit marţi cu ministrul român al Justiţiei, Titus Corlăţean, pentru a discuta despre Raportul pe justiţie referitor la România (MCV), pe care Comisia Europeană îl va da publicităţii de 18 iulie.
   Potrivit European Voice, Corlăţean a avertizat împotriva „politizării” documentului, însă Reding a spus că nu are nicio îndoială că unele măsuri ale guvernului încalcă legile române şi sunt relevante pentru raport.

   „A fost o prezentare neconvingătoare (a lui Corlăţean – n.r.), iar Reding are serioase dubii că statul de drept e luat în serios de autorităţile române”, a precizat un diplomat.
   European Voice precizează că se poate vorbi de o înrăutăţire a Raportului pe Justiţie. „România se îndrepta în direcţia bună, dar evenimentele recente ar pune totul sub semnul întrebării”, a adăugat oficialul.

   CCR: Guvernul s-a comportat abuziv
   Curtea Constituţională apreciază că Guvernul a avut un comportament abuziv şi neconstituţional faţă de această instituţie.
   Motivul: Guvernul nu a aşteptat pronunţarea sa pe o lege prin care erau excluse hotărârile Parlamentului de la controlul de constituţionalitate şi a adoptat o ordonanţă de urgenţă identică.
   Judecătorii CCR au motivat ieri şi de ce au considerat inadmisibile sesizările privind revocarea Robertei Anastase şi a lui Vasile Blaga, din fruntea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
   Concluzia lor a fost că revocarea nu este o problemă de constituţionalitate, iar „CCR nu se poate transforma într-un arbitru al deciziilor din Parlament”.
   În plus, Curtea susţine că revocările reprezintă „acte individuale” ce nu pot fi supuse controlului exercitat de CCR. În cazul revocării lui Vasile Blaga, trei dintre judecători au făcut opinie separată: Iulia Motoc, Mircea Ştefan Minea şi Aspazia Cojocaru, judecătoarea care a susţinut că a fost ameninţată înaintea deliberărilor asupra deciziilor Curţii din ultima vreme.
   În privinţa motivării privind legea referendumului, CCR a explicat că întrunirea condiţiei de prezenţă de jumătate plus unul din numărul celor înscrişi pe listele electorale este „o condiţie esenţială” în exprimarea în mod real a voinţei cetăţenilor.
   Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale
   FOTO: AGERPRES
   La Bruxelles, Victor Ponta a dat asigurări că Parlamentul se va reuni săptămâna viitoare pentru a pune în acord toate actele normative privind referendumul cu deciziile CCR. El a explicat că ultimul cuvânt în legătură cu validarea sau invalidarea referendumului va aparţine judecătorilor.

   Die Presse: Ponta are aceiaşi consultanţi ca guvernul rus
   Mircea Marian
   Agenţia de lobby şi relaţii publice „G+ Europe”, care are printre clienţi compania rusească Gazprom, îl sfătuieşte pe premierul Victor Ponta, a dezvăluit ieri ziarul austriac „Die Presse”.
   Publicaţia face referire la un comunicat al „G+Europe” în care Ponta este citat cu următoarea declaraţie: „În ultimele zile am văzut prea multă agitaţie politică şi prea puţine fapte, pentru gustul meu”.
   „Die Presse” precizează că respectiva companie de lobby lucrează la Bruxelles şi pentru guvernul rus. „Fapt este că guvernul Victor Ponta a împins intrarea în spaţiul Schengen la mare distanţă”, apreciază Die Presse. Guvernul român recunoaşte că „G+ Europe” şi-a oferit miercuri serviciile privind „relaţia cu presa”, dar nu există nici o relaţie contractuală „în acest moment”.
   Executivul susţine că, dacă va considera necesar să încheie un contract cu vreo firmă de consultanţă, va anunţa „în mod transparent” această decizie.

   Pe site-ul de prezentare al firmei „G+” scrie că oferă servicii de comunicare, relaţii media şi political advocacy. Ea face parte din grupul de comunicare „Omnicom”.
   Diversiune rusească
   „Vocea Rusiei”, serviciul de radio internaţional al guvernului de la Moscova, a difuzat un material în care susţine că, deşi Băsescu a fost „un vasal perfect” al SUA, guvernul de la Washington vrea să scape de el, iar cel care se află în spatele strategiei de tip blitzkrieg este generalul Wesley Clark, consilier al premierului Ponta.
   „Vocea Rusiei” dezinformează şi prin faptul că ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, şi-ar fi schimbat poziţia în ultimele zile şi susţine USL.

   Apreciază

 5. OZN said

  Le Monde dupa vizita lui Ponta la Bruxelles: Premierul roman nu convinge liderii europeni
  de Carla Dinu HotNews.ro
  Vineri, 13 iulie 2012, 8:03 Actualitate | Esenţial

  Premierul roman, Victor Ponta, a facut un adevarat maraton la Bruxelles, miercuri 11 si joi, 12 iulie, pentru a incerca sa convinga mediile europene ca reformele pe care le-a initiat sunt democratice si nu contravin regulilor fundamentale ale Uniunii Europene, scrie publicatia franceza Le Monde in editia online.

  Ajutat de un influent birou de lobby de la Bruxelles, oficialul social-democrat s-a intalnit succesiv, in afara de jurnalisti, cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, liderul socialist din Parlamentul European, Sergei Stanishev, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy , si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

  Acesta din urma, a spus dupa intalnirea sa cu dl Ponta ca are „serioase ingrijorari” cu privire la evolutiile politice recente din Romania „in legatura cu respectarea statului de drept, independenta justitiei si rolul Curtii Constitutionale”.

  Barroso a cerut, de asemenea, ca lupta impotriva coruptiei sa ramana o prioritate. Premierul roman ar fi dat asigurari, in scris, in aceasta privinta, scrie sursa citata.

  Van Rompuy a vorbit in termeni similari si a mentionat necesitatea de a respecta „principiile fundamentale pe care este intemeiata Uniunea”. Van Rompuy „a luat act” de intentiile interlocutorului sau care i-a spus ca va respecta recomandarile Comisiei.

  Dl Ponta a tinut acelasi discurs in fata tuturor interlocutorilor sai si, evident, i-a convins mai mult sau mai putin, scrie autorul articolului. El s-a angajat ferm sa se conformeze solicitarilor de la Bruxelles si sa actioneze „imediat” in cazul in care deciziile sale, inclusiv cea de destituire a sefului statului, rivalul sau de centru-dreapta Traian Basescu, „nu s-ar potrivi criteriilor europene „.

  „Insa legatura evidenta stabilita intre ceea ce se intampla la Bucuresti si dosarul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen este cea care, fara indoiala, l-a iritat cel mai mult pe liderul coalitiei romane”, scrie Le Monde. Dincolo de promisiunile de buna cooperare formulate de Ponta, „Bucurestiul nu ignora ca o prima masura de retorsiune ar putea veni in 18 iulie”, ziua cand va fi publicat raportul MCV pentru Romania si Bulgaria.

  Acest studiu ar trebui sa faca bilantul celor cinci ani de reforme de la aderarea calor doua tari. Acesta ar putea fi mult mai negativ decat se preconiza pentru Romania, avand in vedere evolutiile recente, mai scrie sursa citata.

  Apreciază

 6. OZN said

  Romania este „noua oaie neagra a Europei”, scrie cotidianul spaniol El Pais
  de MVA HotNews.ro
  Vineri, 13 iulie 2012, 8:23 Actualitate | Internaţional

  Noua oaie neagra a Europei – El Pais
  Foto: Hotnews
  „Ofensiva premierului Victor Ponta de a acapara puterea in Romania ridica ingrijorari in privinta unui regres democratic in sud-estul continentului”, scrie astazi cotidianul spaniol de stanga El Pais, intr-un articol intitulat „Noua oaie neagra a Europei”. Articolul face un rezumat factual al situatiei din Romania, punand in centru actiunile guvernului Ponta si coruptia endemica din tara.

  „Mecanismul institutional al ofensivei [guvernului Ponta, n.r.] a fost ca orice posibil obstacol a fost eliminat de cateva ori prin decrete”, scrie El Pais.

  „Este presedintele Senatului cel care, prin lege, il inlocuieste pe presedintele tarii cand este suspendat? Atunci il inlocuim cu un apropiat, Crin Antonescu, astfel ca el sa fie presedintele interimar dupa suspendare. Poate presedintele Camerei Deputatilor sa previna votarea intr-o sesiune extraordinara a suspendarii lui Basescu? Il destituim. Este Avocatul Poporului singurul capabil sa conteste o ordonanta de urgenta a Guvernului prin care sunt reduse puterile Curtii Constitutionale? Punem altul care sa nu protesteze. Ce putem face ca sa acceleram publicarea decretului? Luam controlul asupra Monitorului Oficial, aflat in subordinea Parlamentului cu doua saptamani in urma, si orice masura va intra in vigoare atunci cand e publicata, adica cand doreste guvernul.”

  Cotidianul spaniol enumera si cateva efecte ale acestei crize: „Confuzia si incertitudinile din jurul acestui proces au dus la slabiri succesive ale monedei nationale, leul, intr-o perioada de recesiune si cand cetatenii au fost sever afectati de reduceri salariale.”

  Despre motivele care au generat aceasta criza, El Pais scrie ca „Nu toti cred ca aceste manevre au fost folosite de guvernul roman doar pentru a-l suspenda pe presedintele Basescu. Unii cred ca in spate este vorba de coruptie, inradacinata in Romania, si identifica inceputul crizei ca fiind data de 20 iunie. In acea zi, Adrian Nastase, fostul prim ministru, s-a impuscat in gat intr-o tentativa de suicid. Fiind premierul care a negociat intrarea Romaniei in UE si a patronat admiterea in NATO, Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru coruptie”.

  „Procesul admiterii Romaniei in UE, care s-a terminat in 2007, a fost dificil in special din cauza coruptiei. Ultimul raport al Transparency International, din decembrie trecut, remarca fragilitatea institutiilor democratice si considera ca au mai ramas multe de facut intr-o tara care inca se lupta sa scape de cultura politica mostenita din comunism. Pentru Cristina Guseth, de la Freedom House, ceea ce s-a intamplat este ca „vechea nomenclatura a devenit o cleptokratura”.

  In final, El Pais traseaza o paralela categorica intre Romania si Ungaria: „Criza romaneasca aminteste de recentul conflict al Ungariei cu Uniunea Europeana, desi Romania nu si-a schimbat Constitutia. Budapesta a adoptat o noua constitutie care submineaza principiile democratice, submineaza libertatea presei, independenta protectiei datelor si Banca Centrala. Aceste masuri au dus la sfarsitul rabdarii Bruxelles-ului care, in decembrie, a suspendat negocierile cu Ungaria de acordare, alaturi de FMI, a unui imprumut de 20.000 milioane euro pana ce independenta Bancii Centrale nu va fi garantata. Dupa luni de tensiune, UE a fost satisfacuta de schimbarile legislative operate de Budapesta”.

  Concluzia articolului din El Pais: „Germania a criticat Bucurestiul, la fel a facut si Bruxelles-ul, unde s-au nascut temeri ca, dupa Ungaria, a aparut o noua oaie neagra.”

  Apreciază

 7. Radu Humor said

  Dacă după Ungaria a apărut o nouă oaie neagră, de după niște sedii de campanie băsiste a apărut, cu o bubuitură asurzitoare, un @OZN care se screme să aterizeze din nou pe piszta Palatului Cotroceni de unde i-a zburat favoritul, aruncat la judecata Poporului !
  De care se teme îngrozitor, ca orice trădător de neam și țară dat în vileag !
  Aliat cu Zmeul cel RăUE crede că până la urmă vor reuși să mai păcălească odată românii 🙄
  Nici o șansă !!!

  Apreciază

 8. Radu Humor said

  Vicepreşedinta Bundestagului sare în apărarea lui Ponta: Statul de drept nu a fost încălcat
  18 iul 2012, 10:38 | România TV
  Statul de drept nu a fost încălcat în România. Este declaraţia făcută marţi de vicepreşedintele Bundestag-ului, Susanne Kastner.

  Susanne Kastner
  Foto: budenstag.de
  În opinia lui Kastner, iniţiativele guvernului României nu au încălcat principiile statului de drept. Mai mult, vicepreşedintele Bundestagului s-a arătat surprinsă de reacţiile negative ale comunităţii internaţionale faţă de situaţia internă din România.

  „A vorbi despre suspendarea statului este cu certitudine exagerat. Este firesc să te întrebi dacă ordonanţele de urgenţă sunt măsurile corecte pentru soluţionarea problemelor din România. Paşii întreprinşi de Guvernul României au fost, însă, în conformitate cu Constituţia, fapt confirmat şi de Curtea Constituţională”, a declarat Susane Kastner.

  „Cu siguranţă, sunt lucruri criticabile în România, dar asta nu începând de ieri sau de când conduce Ponta. Comisia Europeană trebuie să verifice situaţia de fapt, dar trebuie să aşteptăm rezultatul acestei analize şi rezultatul referendumului”, se arată în comunicatul vicepreşedintelui Bundestagului.

  Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.rtv.net/vicepresedinta-bundestagului-sare-in-apararea-lui-ponta-statul-de-drept-nu-a-fost-incalcat_36461.html#ixzz20xVRpGzv

  Apreciază

  • simirad said

   ba da tu n-ai auzit ca noi nu ne uitam la ce zice europa ? le-a zis crizel si la cetateni : ba, europa nu sint ei , penca europa sintem noi. noi adica io cu victor si cu felix nu voi ba boilor

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: