(b)Arca lui goE

b-Log anonim, amator și ventrilog al celor fără de blog. Despre NIMIC !

13 Februarie – Ziua Nationala a Culturii Romane

Posted by Arca lui Goe pe februarie 12, 2011

NIMIC, dar nimic, NU s-ar potrivi mai bine pentru celebrarea, cu fast (n.b. lb.eng a universalitatii in original), a Culturii Nationale Române, decât data de treişp’ce februarie, acest unşp’ce bis al tuturor fatalitaţilor, ghinioanelor şi dramelor universale ale literaturii de limbă româna. S-ar potrivi categoric mai bine decat Înger. Înger? Nu, nu merge înger! Nu se loveste. Nu bate. Altceva, altceva, altceva, altceva… dupa cum se chinua in cautarea tonului un alt „ploiestean”, tot mare si tot cu radacinile pe-afara (hăt in Siberia), victima tragica a aceleiasi fatalităţi al lui treşp’ce februarie. De parca n-am sti ca Eminescu n-a existat. Si inca dupa ce ne-a mărturisit-o tragic o alta haimana-himera (din Bulzesti) a culturii române, universala si ea, haimanaua, si ce zic eu universala, cosmică, meteorit apoi (de)cazut prin Ramuri, in mărginirea (ne)mâintuirii milenare a ghinii şi a vinii de a ne fi nascut cultura pe 13 Februarie (unşp’ce bis, pe care-l stie bine conu Zaharia, vai, doar conu Zaharia).

Destul de român pentru a pricepe taina, destul de străin pentu a nu fi lipsit de necesara perspectiva asupra fenomenului, se nastea, a dracului fatalitate, in comuna Haimanale (!!!), pe 31 ianuarie 1852 pe stil vechi, insul Ion. Ion! Nu doar cel mai românesc prenume cu putinţă dar si plin deja de „blestemul pamantului, blestemul iubirii”. Fatalitatea insă, ca un paianjen nesatul, işi ţese mai departe pânza, strecurand subtil, in numele, ce avea sa devina renumele rumânului, o cacofonie splendida, aproape onomatopeica: Ion Luca Caragiale. Sa curga berea, sa cânte muzica. Curat constitutional. Si dacă toate aceste mărci simbolice ale debutului sau pe lume, întru împlinirea menirii pentru care anume se năştea, nu au fost suficiente, nimic n-a putut impiedica a-dracului-fatalitate să-i mute data naşterii pe stil nou pe 13, 13 Februarie, şi să-i presare spiritul cu o inteligenţă de un fel anume, orientată spre priceperea muzicalitatii vorbirii şi a convergentei magice dintre sunete si sensuri.

Nu cred sa mai existe în cultura romana un alt artist care sa-si fi dus mai abitir decât Caragiale la indeplinire misiunea care s-a lipit firesc de geniul sau. Distanta dintre „ce-ar fi putut si-ar fi trebit sa fie” si „ce este” Opera, nu este nicăieri şi la nimeni dintre scriitorii români mai mari sau mai mici, mai mică decât la nenea Iancu, bogasierul limbii române libere, libere-libere, la ea acasa, pe strada, în berarii, în ministere, pretutindeni, atunci si-n veacul vecilor. Limba româna insăşi, ca instrument de comunicare logica si afectiva, s-a esentializat prin Caragiale. Se spune ca „Limitele mele sunt limitele limbajului meu”. In interiorul acestui adevar vast, se ascunde unul mai mic: „Limitele mele sunt limitele libertatii (de expresie) ale limbajului meu”. Nu pot fi liber daca n-am nimic „de spus”, daca nu stiu „(cum) sa spun” si/sau daca n-am „voie sa spun” şi, in fiecare dintre aceste trei dimensiuni ale libertăţii exista limitari. Prin Caragiale, „cum sa spun” a fost impins mai departe, oferind astfel fiecaruia mai multa libertate, incepand de la Radu Humor pâna la Andrei Plesu şi aşa mai departe, sunt(em) cu totii mai liberi in gândire şi vorbire, de la nenea Iancu citire, disponibili pentru risipiri de natura intelectuala mai degraba de natura lui „ce” si mai putin de natura lui „cum”. Este si motivul principal pentru care dl.Goe il iubeste pe nenea Iancu ca pe nimeni altul dintre ai nostri.

Dar asta nu e totul. Genialitatea omului de stiinta Caragiale (nascut la doua zile dupa Edison) rezidă in abilitatea sa de a fi reusit sa recunoasca (dintr-o privire) si sa extraga din haosul fenomenelor observate, esentialul si permanenul, repetabilul, regretabilul si reproductibilul, abstractizandu-l si redandu-l apoi, in esantioane inteligibile, schite usor de priceput si acceptat. Reflectarea de sine este o marca a inteligentei si ratiunii. Prin Caragiale societatea romaneasca a capatat atributul inteligentei auto-reflectarii esentializate. Ca nici pana azi nu reusim sa ne asumam rezultatele auto-reflectarii inteligente, pe care i-o datoram, nu mai este vina lui nenea Iancu, mort de tot, de-abinelea, in inghetul siberian al limbii germane culte, ce ne-a mai stors inca o data lămâia, cu h-umor a la „Herta Muller”. Si cu cat amânam mai mult, cu atat mai tarziu vom putea putea sa ne depaşim conditia şi să progresam. Mai intai ar trebui sa ne transformam porecla in renume si sa-i dam cezarului ce-i al cezarului, recunoscand cu umilinta si umor ca da, noi suntem Bibicul, nene Iancule. 13 Februarie, ziua de nastere a lui Caragiale, care ne tine cu mare succes loc si de Chaplin si de Cehov, si de Gogol, si de Kafka, si de Moliere, si de Shakespeare, si de Cervantes, si de Pirandello (mai ales de Pirandello) ar trebui fără tăgadă sa fie „Ziua Naţionala a Culturii Romane”. Alta mai potrivită nu exista. Ca despre potriveala si reprezentativitate este vorba.

Mihail Eminescu, poate cel mai important scriitor de limba romana, s-a nascut pe 15, zi fasta (nu pe 13!), in luna întâi, prima (nu a doua!). El reprezinta superlativul, exceptia, vârful, si va trebui celebrat si pretuit intotdeauna in mod special, ca EROU, un erou atipic, un gigant produs de catre românime. Va trebui insă ajutat sa evadeze cumva din prizonieratul limbii de lemn care-l decade de ani si ani de zile, in gunoiul festivalurilor de tip „Cantarea Romaniei”, la fiecare 15 Ianuarie, cand trupul si sufletul sau sunt facute bucăţi, amestecate cu prune si puse in fel de fel de guri, ca bunuri ale intregului popor. Am participat o vreme, in Romania si in strainatate la tot felul de chermeze jubiliare sub pretextul aniversarii poetului national. Am ascultat recitari, am degustat bufete si ţuici, constatînd cum ii sunt alterate litera si spiritul, in ciuda sa, in contra sa, de catre fiecare pigmeu care crede, sarmanul, ca poate evada din tagma celor pe care poetul ii detesta, plasându-se, in cuvinte, de partea lui, a marelui si nemuritorului Eminescu. Caragiale n-ar putea păţi asemenea rusine. N-ar avea cum. Nenea Iancu ar putea fi celebrat cu (si cu) mici si bere, fara probleme. E de-al nostru. Din popor. Reprezentativ. Ne reprezinta orice am face, nu ca Eminescu, care este reprezentativ, fara sa ne reprezinte, el reprezentandu-se cu adevarat doar pe sine. Numai cineva lipsit de logica si de minima intelegere a semnificatiei sintagmei „Cultura Nationala” nu poate pricepe ca 13 Februarie se potriveste ca Zi Nationala a Culturii Romane mai bine decat 15 Ianuarie, care ar putea fi declarata fara probleme Ziua Excelentei Culturale.

Printre romani dar si in strainatate nenea Iancu este de departe mult mai popular si mai ortoman. De pe urma lui teatrul romanesc, cinematografia, actori, regizori, ca si alte paturi sociale, cultura in general, au mancat o paine alba, crescand apoi, ca pe niste un cozonaci, alte nume si renume, care au facut cultură, natională, română.

De aceea azi, 13 Februarie, dl.Goe, care va sa zica, ma intelegeti, vine sa-i sarute papucul lui nenea Iancu – un sultan dintre aceea ce domnesc peste o limba, cerandu-si cu umilinta iertare pentru nivelul literar al pledoariei incropită aci.

P.S. Eminescu si Caragiale ar putea fi cele doua lozuri câştigătoare trase de catre literatura româna, angajata ca-conţopist, la ministerul culturii, acolo unde domneste ca şef dl. Georgescu, hau-hau… Doar ca sunt si azi viceversa. Tot viceversa. Revedeti va rog finalul:

15 răspunsuri to “13 Februarie – Ziua Nationala a Culturii Romane”

  1. lost said

    Frumos si binemeritat elogiu adus lui IL Caragiale , mare creator de personaje comice si ridicole, ce au reliefat esentialul epocii sale ,dar pe care o traim si o simtim si noi acum si inca mult timp de aci incolo. Desigur ca nu a fost adulat in epoca sa si poate nici daca ar fi trait acum ,intrucit cu spirit critic si discernamint , nu a iertat pe nimeni si nimic din ceea ce-i parea negativ ,dar si dornic de indreptare. Va felicit deci pentru acest frumos omagiu adus lui I.L.Caragiale .Un material scris cu finete ,acuratete ,dar si cu mult sentiment.
    P.S. Am „ratacit” destul de mult in vastul muzeu virtual ,inedit , variat si deosebit de impresionant . Felicitari de asemenea pentru autorul acestui muzeu virtual ,dar si pentru d-voastra ca l-ati adus aici
    Ma intreb si eu ca si d-voastra , cum de nu i-a venit ideea juniorului Paleologu ,fost ministru al Culturii ,sa faca indreptarea de rigoare privind „Ziua Nationala a Culturii Romane ” -pe 13 februarie – iar VICEVERSA (15 ianuarie )-Ziua Excelentei Culturale .
    Cred ca ar fi fost si un omagiu adus tatalui sau -Alexandru Paleologu – un mare iubitor al lui ILCaragiale .Dar „FATALITATE „! acum este prea tirziu pentru indreptarea propusa de d-voastra.

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      Ma bucur ca v-ati pierdut nitel pe aici. Merci. Nu cred ca juniorul lui Paleologu (chiar daca i-ar fi stat in mine) n-ar fi putut sa-l promoveze in ministerul culturii pe favoritul tatalui sau Alexandru. Daca ar fi fost juniorul lui Prigoana, eee atunci da, l-ar fi promovat fara probleme pe favoritul taticului sau indiferent care ar fi fost acela.

      Apreciază

      • lost said

        Din ceea ce spune despre relatia cu tatal sau ar rezulta ca ar fi putut ,dar a fost prea putin timp la Ministerul culturii . De ex.aici :

        „Sunt, in relatia cu tatal meu, ca un caine fidel, tampit si rau. Musc pe oricine care are ceva cu el. Evident, acum glumesc. Dar cred ca intr-o familie ca a noastra, continuitatea conteaza mai mult decat depasirea tatalui de catre fiu. Si pentru tata a fost ca o apasare prestigiul de care se bucura tatal lui, Mihail Paleologu, care era un mare avocat dar si un interesant om politic”.

        Este o impresie a mea ,bineinteles . Va propun insa sa perseverati si sa va mentineti propunerea .Poate veti reusi sa va impuneti dorinta si vointa. Cind „D-l Goe” vrea ceva ,bate cu piciorul de podea si ..gata .

        Apreciază

        • Dl.Goe said

          Daca o conving pe tanti Mitza, problema e ca si rezolvata. Dar stiti cum e dansa! Fata de pension care iubeste poezia mai mult decat orice pe lume. Dar daca o sa vrea dansa, pe urma nici nenea Zaharia n-o sa mai aiba ce zice. Cine stie.

          Apreciază

      • Radu Humor said

        Deocamdata Paleologu junior este ocupat pana peste cap cu pregatirile de nunta cu fermecatoarea printesa Carolina a Norvegiei, o faptura minunata si de o modestie coplesitoare.
        Dar asa-i in viata , unii o traiesc, altii o barfesc 😉

        Apreciază

  2. Bună seara, dragul meu domn! Înainte de a începe o altă perioadă de luptă formală(odată cu ziua de mîine) în viaţa mea şi totodată a noastră a tuturor(!!)(celor ce vrem), permite-mi să îţi mulţumesc pentru postarea ta. Şi eu mă gîndeam zilele trecute la Caragiale, cel care a fost sărbătorit în ţara noastră de către U.N.E.S.C.O. exact în anul în care mi-am dat eu examenul de licenţă la prima mea facultate în cadrul Academiei Naţionale de Arte şi Design(pt. curiozitate, observă te rog afişele create de către mine pt.celebrarea acelui an..pe siteul Amycommunications.com/about-me.
    Cu alte cuvinte, m-am gîndit profund (şi am postat un icon) la Ziua Naţională a Culturii Romîne, celebrată pt.prima oară în acest an. Nu ştiu cît i-o fi păsînd dlui Hunor de sugestiile mele, dar cred că eu am fost prima!! care a sugerat şi a insistat pt celebrarea lui Eminescu în locul lui Caragiale, ca fenomen cultural profund. Nu ştiu cît vă ajută explicaţia mea şi sper din tot sufletul să ajute fiindcă Caragiale va rămîne întotdeauna pe locul 1 în sufletul meu: însă am socotit celebrarea lui Eminescu dintr-un pct.de vedere pur matematic şi logistic, în cadrul unor relaţii şi afacer internaţionale care, în Romînia zilelor noastre, se mişcă din ce în ce mai greu. Sincer, vă mulţumesc frumos şi doriţi-mi vă rog succes imediat pe toate planurile!! Zile însorite să avem!!

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      Buna seara Amy si bun (re)venit pe Arca. Sunt sigur ca argumentele d-voastra de natura diplomatica pentru asocierea Culturii Romane cu Eminescu, mai degraba decat lui Caragiale sunt valide. Eu care n-am constrangeri diplomatice si de corectitudine politica mi-am permis sa judec logic si afectiv. Din calcule sofisticate asa mi-a dat mie mai bine: Caragiale. La mustata. O avea un pic mai mare decat Eminescu. N-o sa credeti acum, ca Radu Humor, ca nu l-as iubi pe Eminescu. Dar parca prea a ajuns bataia de joc a tot-prostului care-l invoca si-i declara iubire cu prune-n gura. In fine… nu se va ajunge prea curand la vreo concluzie…

      Desigur ca va urez sincer succes in tot ce faceti si pe toate planurile. Ba chiar in plus va urez sa aveti parte de surprize extraordinare neplanuite din planuri nebanuite. Succes asadar.

      Apreciază

  3. Radu Humor said

    „De aceea azi, 13 Februarie, dl.Goe, care va sa zica, ma intelegeti, vine sa-i sarute papucul lui nenea Iancu – un sultan dintre aceea ce domnesc peste o limba, cerandu-si cu umilinta iertare pentru nivelul literar al pledoariei incropită aci.”

    Mare pishicher nea Goe asta ( cineva zicea ca purtati chiar acest pre/nume celebru – Neagoe ?!). Dupa ce face una din cele mai memorabile pagini inchinata vreodata autorului sau moral,incercand sa-l aburce , macar pentru o zi , la inaltimea ametitoare a Luceafarului, isi cere cu umilinta iertare nu pentru aceasta senina impietate, ci pentru nivelul pledoariei (intre noi spus, demna de orice antologie a operei caragialiene ).
    Ma rog, a incercat si la prima vedere /citire nu vad sa aiba multi de obiectat indraznetei propuneri, numai ca la o noua punere in balanta observi ca nu se mai poate face nimic, nu pentru ca n-ar putea sa vina vreun portocaliu de asta sa puna in practica modificarea, ci pentru ca Luceafarul si-a castigat locul pe soclu national prin infinit mai multa daruire si dragoste de neam !
    Biciuind – poti indrepta , dar numai cultivand poti obtine rezultate notabile la scara nationala, urmand ca numai ce nu creste drept, ci stramb, sa poata fi indreptat prin sclipirile de geniu ale Conului Iancu !
    Dupa mine, 13 februarie ar trebui sa fie Ziua Natinala a Dramaturgiei Romanesti !

    P.S.
    Daca nu si nu, s-ar putea ca aceasta zi sa pice de ziua de nastere a acestui enigmatic urmas al
    momentelor vesele ce se succed inca ametitor pe scena politica si culturala romaneasca !
    Dar de o Zi Nationala a Blogurilor Romanesti, ce spuneti ?!

    Apreciază

    • Dl.Goe said

      @Radu Humor – N-am incercat sa-l aburc pe nenea Iancu in carca lui Mihaitza. Am si mentionat ca(-mi) ramane al doilea de la Burebista incoace. Eu voiam sa soun doar ca e un geniu mai reprezentativ si mai potrivit pentru a fi asociat cu sarbatorirea culturii nationale, populare, romane, in mod afectiv si nu numai. Si ca economiceste a produs mai multi bani pentru cultura si o sa tot produca inca multa vreme. In plus el inamicul lui Eminescu pe cand cei doi se aflau inca in viata, ar putea deveni ocrotitorul acestuia interpunandu-se ca purtator de cuvant, intre El si gloata elitelor prea iubitoare de poezie buna.

      Apreciază

  4. Dragul meu domn, vă rog să îmi iertaţi francheţea pentru care mă scuz că nu am timp să descifrez limbajuri clasice ca cele ale dumneavoastră ‘din alte vremuri’. Şi da, se pare că mă trag direct din Neagoe ăla!!
    D.p.meu de vedere, acest lucru nu ar trebui să aibă decît o importanţă exclusiv geopolitică(complexă) şi de afaceri internaţionale şi tocmai de aceea am ales să Nu fac politică internă, ca să fac multiculturalitate şi totuşi să mă axez pe acea preferinţă privată şi personală pt. ‘spaţiul cultural albastru’.
    Cu alte cuvinte, i-am răspuns dlui Goe dintr-un principal motiv: mi-a ghicit gîndul meu predominant, săptămînile acetrea 2. Acum, că s-a aflat, sper să se şi transmită şi 2.să se memoreze despre ce şi cine este vorba în relaţiuile ăstea internaţionale şi..cu asta basta! S-avem o seară frumoasă!!

    Apreciază

  5. […] (13) e ziua lui  Nenea (N-am nimic de […]

    Apreciază

  6. […] Noi am mai spus-o, n-ati vrut sa ne credeti: 13 Februarie – Ziua Nationala a Culturii Romane […]

    Apreciază

  7. […] universala a culturii romane (cel putin din perspectiva arcagoeologica, dupa cum a fost explicitat AICI si si aici) se intampla ca Arca lui Goe sa devina ea insasi universala (ma rog, planetara, dar asa […]

    Apreciază

  8. […] cine, ce, când si de ce e în poza asta, si ce-i cu poza asta, pe arca asta, în ziua asta? Rezolvitorilor […]

    Apreciază

Lasă un comentariu